Vochtproblemen kelder

Hangt er een muffe geur in de kelder, zie je een donkere plek op de keldermuur of drijft je wijncollectie al rond halverwege de trap? Dan heeft je kelder te kampen met vochtproblemen. Het is belangrijk om die vochtproblemen snel en grondig op te lossen.

Vochtproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Vochtproblemen in de kelder: snel ingrijpen

Kelders zijn erg gevoelig voor vochtproblemen. Ze zijn nu eenmaal ingebouwd in een vochtige ondergrond, worden amper geventileerd en er lopen heel wat leidingen doorheen. Merk je een vochtprobleem op in de kelder, dan is het belangrijk om snel in te grijpen. Vochtige kelders vormen namelijk een groot probleem.

Op korte termijn zorgt de natte omgeving in de kelder ervoor dat je er geen voedsel meer kan bewaren en er mogelijk ongedierte op je kelder zal afkomen. Het grootste probleem is echter dat de stabiliteit van je woning in het gedrang kan komen wanneer je de vochtige muren niet aanpakt. De vochtige muren vormen ook de ideale broeihaard voor schimmels en die veroorzaken een ongezonde leefomgeving.

Heb je last van vocht in je kelder? Dan is de remedie binnen handbereik. Contacteer Water-dicht en komen snel tot bij jou om het probleem grondig te onderzoeken.

Opstijgend vocht in de kelder

Er zijn heel wat verschillende oorzaken voor vochtproblemen in de kelder. Meestal gaat het om opstijgend vocht. De kelder bevindt zich vanzelfsprekend ondergronds en wordt dus omgeven door vochtige grond. Wanneer de kelder niet meer helemaal waterdicht is en het hard geregend heeft, is het mogelijk dat er water binnensijpelt via kleine spleetjes.

Blijkt je keldermuur te dun of de vloer vochtdoorlatend? Dan lossen we dat op met een waterdichte cementering. Die bestaat uit vier gespecialiseerde lagen om je kelder voor altijd vochtvrij te maken. Gaat het om een serieus vochtprobleem? Dan is een grondige kelderdichting nodig en moeten de aangetaste delen van de muren eerst vervangen worden.

Een andere oplossing is de kelderdrainage. Men spreekt soms ook van een zogenaamde soepele kelderbekuiping. Dat is een eventuele oplossing wanneer het vochtprobleem niet meer helemaal te stoppen is. Er wordt een speciaal noppenmembraan aangebracht onder de keldervloer en een pompje voert dan continu het binnensijpelende water af.

Een lek in de kelder

Het is ook mogelijk dat een van de leidingen in de kelder is beginnen te lekken. Slecht nieuws, want bij een groot lek kan de kelder snel onder water komen te staan en gaat er veel water verloren. Het lek moet dan vanzelfsprekend zo snel mogelijk gedicht worden. Het is daarbij belangrijk dat je zelf niet aan alle leidingen begint te prutsen, zeker wanneer de elektriciteitsbedrading in de buurt ligt.

Eenmaal het lek gedicht is, moet de schade opgemeten worden en moeten de keldermuren behandeld worden.

Plaatselijke vochtproblemen

Slaat de paniek toe wanneer je een vochtprobleem opmerkt in de kelder? Dat is zeker niet nodig. Elk vochtprobleem kan opgelost worden en hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. Soms is slechts een kleine, plaatselijke ingreep zoals een muurinjectie nodig. Het is vooral belangrijk om de expertise van een vakman in te roepen zodat de juiste diagnose gesteld kan worden. Zo is dat vochtprobleem snel verleden tijd.

Ventilatie: onmisbaar in een (vochtige) kelder

Ventileren is een absolute must in elke kelder. Een goedwerkend ventilatiesysteem in de kelder kan niet alleen erge vochtproblemen voorkomen, maar vormt ook deel van de oplossing wanneer je kelder al met vocht te maken heeft.

In kelders zijn er vaak geen ramen en als die er zijn, dan worden die zelden geopend. Het gevolg is vochtige lucht die kan condenseren op de koude keldermuren. Zo ontstaan lokale vochtplekken die dan weer schimmels en zwammen kunnen aantrekken.

In een goed verluchte kelder wordt de vochtige lucht weggevoerd en kunnen eventuele vochtige plekken beter opdrogen. Schimmels krijgen zo geen kans. We raden je daarom aan om een mechanisch ventilatiesysteem in je kelder te installeren. Zo wordt de lucht continu ververst en hoef je je veel minder zorgen te maken over mogelijke vochtproblemen in de kelder.

Water-Dicht lost vochtproblemen op

Water-Dicht is gespecialiseerd in het waterdicht maken van alle kelders. Onze vochtexperts herstellen vochtige kelders in heel Vlaanderen. Ook schimmelproblemen nemen we voor onze rekening.

Heeft je kelder te maken met vocht? Bel ons op en een vakman komt een kwalitatieve vochtmeting uitvoeren om de vochtproblemen in kaart te brengen. Zo kunnen we je de beste oplossing voorschotelen. We bieden bovendien een jarenlange garantie aan op onze vochtbehandelingen. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.

Vochtproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing