Gevelbescherming bij doorslaand vocht: Hydrofuge

Sijpelt er na een stevige slagregen water door in uw woning? Begint het voegwerk van uw gevel los te komen, of ontstaat er schimmel op de muren? Dan heeft u zeer waarschijnlijk last van doorslaand vocht.

Gelukkig bestaat er een effectieve oplossing voor dit type vochtprobleem: door middel van hydrofuge, een kleurloos product dat de zuigkracht van gevelmetswerk sterk vermindert, worden natuursteen- en baksteengevels waterafstotend gemaakt, en vormen ze een barrière tegen regenwater en vocht vanbuitenaf. In tegenstelling tot verf of pleister worden de poriën van de gevelstenen niet afgedicht, waardoor ze kunnen blijven ademen en drogen. Omdat hydrofuge bovendien een kleurloos product is, zal het uitizcht van de gevel na gebruik niet wijzigen.

Gevelbescherming door hydrofuge: Voordelen

Soms kunnen buitengevels geen weerstand bieden aan felle of aanhoudende regenbuien. Wanneer het verven en/of pleisteren van de gevel geen oplossing kan bieden in het voorkomen van vochtproblemen in gevels, dan is hydrofoberen de beste oplossing. Ook wanneer er andere redenen (bijvoorbeeld esthetische) zijn die een dergelijke ingrepen niet toestaan, dan dient hydrofoberen te worden overwogen.

We zetten alvast enkele voordelen van hydrofuge op een rijtje:

 • Hydrofuge is uiterst beschermend tegen doorslaand vocht en gaat het indringen van vloeibaar water tegen.
 • Hydrofuge vermindert de opname van in regenwater opgeloste schadelijke stoffen (zure regen).
 • Hydrofuge vertraagt de aangroei van mossen en algen.
 • Hydrofuge verhoogt de duurzaamheid van de gevelstenen en andere bouwmaterialen.
 • Hydrofuge is onzichtbaar; het uitzicht van uw gevel verandert niet.
 • Hydrofuge is ademend en laat de poriën van de gevelstenen vrij. 
 • Hydrofuge brengt energiebesparing met zich mee. Bij een eensgezinswoning kan het verschil in stookkosten met een droge, geïsoleerde gevel al snel oplopen tot 450 en 700 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van de gevel en het stookgedrag van de bewoners. 
 • Hydrofuge verbetert de vorst- en dooibestendigheid van de gevel. 

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Gevelbescherming door hydrofuge: Nadelen

Sinds de introductie van hydrofoberen van gevels is gebleken dat dit een uitstekende oplossing is tegen vochtproblemen.
Gevelbescherming door hydrofuge heeft echter ook enkele nadelen:

 • Hoewel hydrofuge de natuurlijke droging van gevelstenen niet tegengaat, wordt ze er wel door vertraagt.
 • Gevelbescherming door hydrofuge is een onomkeerbare methode. Een hydrofobeermiddel dringt, afhankelijk van soort ondergrond en type product 2 tot 8 mm in de buitenmuur. Eens een hydrofobeerlaag is aangebracht, kan deze niet meer worden verwijderd.
Ook last van doorslaand vocht? Bel voor een gratis diagnose op 0800/61.667

Gevelbescherming door hydrofuge: Voorwaarden

Alvorens tot gevelbescherming door hydrofuge kan worden overgegaan, moet de gevelconstructie uitdrukkelijk aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De gevel moet bestaan uit gaaf metselwerk (bakstenen en voegen) en moet dus ook vrij zijn van scheuren. Een hydrofobeermiddel is namelijk niet scheuroverbruggend. Dat wil zeggen dat op plaatsen waar scheuren in de gevel zitten of waar het voegwerk niet goed is gehecht aan de baksteen, er ook na hydrofuge nog water in de gevel kan binnendringen. In dit geval moet de gevel eerst hersteld worden.
 • Het materiaal in de gevel moet homogeen van aard zijn opdat het hydrofobeermiddel gelijkmatig kan worden opgenomen. Dat geldt ook voor het voegwerk. Gevels waarin verschillende materialen voorkomen, zoals verschillende soorten baksteen kunnen een extra complicatie betekenen. Veel oude soorten bakstenen en ook verschillende soorten natuursteen (onder meer tufsteen) zijn om deze reden moeilijk te hydrofoberen.
 • De duurzaamheid van de hydrofuge verschilt naar gelang de oriëntatie van de gevel. De hydrofobeerlaag moet hierop dan ook voorzien worden om er voor te zorgen dat de middel voldoende aanslaat.
 • Voor het hydrofoberen mag de gevel in geen geval vocht bevatten. Na het proces kan vocht alleen in dampvorm uittreden. Water zal dus niet langer aan de oppervlakte van de gevel verdampen, maar in het materiaal achter de gehydrofobeerde zone. Deze vertraging van het vochttransport geeft een grote kans op vorstschade in de winter en een aangetaste gevel tot gevolg. De aanwezigheid van vocht in de gevel kan door meting worden vastgesteld.
 • De gevel mag eveneens geen zouten bevatten. Onderzoek heeft aangetoond dat de kristallisatie van zouten ernstige schade aan de buitengevel kan toebrengen. Zouten die in het water zijn opgelost, zullen in het gevelmateriaal achter de hydrofobeerlaag uitkristalliseren. Afhankelijk van de samenstelling en hoeveelheid zout kan de gehydrofobeerde laag dan losgedrukt worden. Zouten zijn soms zichtbaar als uitbloei in de gevel, die dan wit van kleur is. Schilfervorming bij baksteen kan eveneens een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van zouten. De zoutbelasting van de gevel kan net als bij de vochtbelasting, door meting worden vastgesteld. Vocht- en zoutschade gaan vaak samen.

Hebt u last van doorslaand vocht of een natte gevel? Neem nu contact op met Water-Dicht. Na een gratis vochtdiagnose, kunnen we u een gepaste oplossing voorstellen, op maat van uw gevel en het probleem.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*