Gevelbescherming bij doorslaand vocht: hydrofuge

Wat is doorslaand vocht?

Sijpelt er na een stevige slagregen water door in uw woning via uw buitenmuren of gevel? Begint het voegwerk van uw gevel los te komen, of ontstaat er schimmel op de muren? Dan heeft uw woning zeer waarschijnlijk last van doorslaand vocht.

Doorslaand vocht heeft heel wat mogelijke gevolgen. Gelukkig bestaat er een effectieve oplossing voor dit type vochtprobleem.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Spring snel naar: Hoe beschermen wij uw gevel tegen doorslaand vocht? - Hoe doorslaand vocht oplossen? - Wat zijn de voordelen van hydrofuge? - Kan je hydrofuge op elke gevel toepassen?

Water-Dicht vochtbestrijding

Ook last van doorslaand vocht? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Hoe beschermen wij uw gevel tegen doorslaand vocht?

  • Onze vakmannen komen tot bij u voor een gratis vochtanalyse, hiermee brengen we de werken in kaart.
  • Doorgaans zal een hydrofuge van de gevel nodig zijn: hiermee maken we de gevel waterbestendig.
  • Een andere mogelijkheid is de buitengevel gaan hydrofoberen, dat hangt af van het bouwmateriaal van uw gevel.

→ Last van doorslaand vocht?Contacteer ons voor een gratis analyse

Meer informatie over doorslaand vocht

Hoe doorslaand vocht oplossen?

Door middel van hydrofuge, een kleurloos product dat de zuigkracht van gevelmetswerk sterk vermindert, worden natuursteen- en baksteengevels waterafstotend gemaakt. Zo vormen ze opnieuw een barrière tegen regenwater en vocht vanbuitenaf.

In tegenstelling tot verf of pleister worden de poriën van de gevelstenen met hydrofuge niet afgedicht, waardoor ze kunnen blijven ademen en drogen. Omdat hydrofuge bovendien een kleurloos product is, zal het uitzicht van de gevel na gebruik niet wijzigen.

De voordelen van hydrofuge

Soms kunnen buitengevels geen weerstand bieden aan felle of aanhoudende regenbuien. Wanneer het verven en/of pleisteren van de gevel geen oplossing biedt, dan is hydrofoberen van uw gevel de beste oplossing. Ook voor andere (bijvoorbeeld esthetische) redenen kan hydrofoberen overwogen worden.

Waarom hydrofuge een goede oplossing is

  • Hydrofuge werkt uiterst beschermend tegen doorslaand vocht en gaat het indringen van water tegen.
  • Hydrofuge vermindert de opname van in regenwater opgeloste schadelijke stoffen (zure regen).
  • Hydrofuge vertraagt de aangroei van mossen en algen.
  • Hydrofuge verhoogt de duurzaamheid van de gevelstenen en andere bouwmaterialen.
  • Hydrofuge is onzichtbaar; het uitzicht van uw gevel verandert niet.
  • Hydrofuge is ademend en laat de poriën van de gevelstenen vrij. 
  • Hydrofuge brengt energiebesparing met zich mee. Bij een eensgezinswoning kan het verschil in stookkosten met een droge, geïsoleerde gevel al snel oplopen tot 450 en 700 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van de gevel en het stookgedrag van de bewoners. 
  • Hydrofuge verbetert de vorst- en dooibestendigheid van de gevel. 

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Kan men op elke gevel hydrofuge toepassen?

Alvorens tot gevelbescherming door hydrofuge kan worden overgegaan, moet de gevelconstructie uitdrukkelijk aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De gevel moet bestaan uit gaaf metselwerk (bakstenen en voegen) en moet dus ook vrij zijn van scheuren. Een hydrofobeermiddel is namelijk niet scheuroverbruggend. Dat wil zeggen dat op plaatsen waar scheuren in de gevel zitten, of waar het voegwerk niet goed is gehecht aan de baksteen, er ook na hydrofuge nog water in de gevel kan binnendringen. In dit geval moet de gevel eerst hersteld worden.

  • Het materiaal in de gevel moet homogeen van aard zijn opdat het hydrofobeermiddel gelijkmatig kan worden opgenomen. Dat geldt ook voor het voegwerk. Gevels waarin verschillende materialen voorkomen, zoals verschillende soorten baksteen, kunnen een extra complicatie betekenen. Veel oude soorten bakstenen en ook verschillende soorten natuursteen (onder meer tufsteen) zijn om deze reden moeilijk te hydrofoberen.

  • De duurzaamheid van de hydrofuge verschilt naar gelang de oriëntatie van de gevel. De hydrofobeerlaag moet hierop dan ook voorzien worden om er voor te zorgen dat de middel voldoende aanslaat.

  • Voor het hydrofoberen mag de gevel in geen geval vocht bevatten. Na het proces kan vocht alleen in dampvorm uittreden. Water zal dus niet langer aan de oppervlakte van de gevel verdampen, maar in het materiaal achter de gehydrofobeerde zone. Deze vertraging van het vochttransport geeft een grote kans op vorstschade in de winter en een aangetaste gevel tot gevolg. De aanwezigheid van vocht in de gevel kan door meting worden vastgesteld.

  • De gevel mag eveneens geen zouten bevatten. Onderzoek heeft aangetoond dat de kristallisatie van zouten ernstige schade aan de buitengevel kan toebrengen. Zouten die in het water zijn opgelost, zullen in het gevelmateriaal achter de hydrofobeerlaag uitkristalliseren. Afhankelijk van de samenstelling en hoeveelheid zout kan de gehydrofobeerde laag dan losgedrukt worden.

    Zouten zijn soms zichtbaar als uitbloei in de gevel, die dan wit van kleur is. Schilfervorming bij baksteen kan eveneens een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van zouten. De zoutbelasting van de gevel kan net als bij de vochtbelasting, door meting worden vastgesteld. Vocht- en zoutschade gaan vaak samen.

Hebt u last van doorslaand vocht of een natte gevel? Neem nu contact op met Water-Dicht. Na een gratis vochtdiagnose, kunnen we u een gepaste oplossing voorstellen, op maat van uw gevel en het probleem.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing