Last van opstijgend vocht: hoe behandelen en bestrijden?

Bladdert uw pleisterwerk? Verkleurt uw behang? Of verschijnen er schimmelvlekken op uw muren? Dan kampt uw woning met een vochtprobleem. In de meeste gevallen gaat het om opstijgend vocht.

Bij opstijgend vocht zuigen uw muren grondwater op, met alle gevolgen van dien. Het is dan ook erg belangrijk om tijdig in te grijpen, voor het opstijgend vocht uw interieur en uw gezondheid aantast.

Opstijgend vocht

Hoe behandelen wij opstijgend vocht?

  • We komen bij u langs voor een vrijblijvende vochtanalyse, hierna maken we een offerte op.
  • We gaan op zoek naar slecht pleisterwerk of voegen en verwijderen dat.
  • Met een speciaal vochtabsorberend en vochtafwerend middel gaan we de muren injecteren.
  • Dankzij een extra afwerkingslaag zorgen we dat het vocht niet opnieuw door de muur kan dringen.
  • We brengen nieuw pleisterwerk aan zodat de muur er weer als nieuw uitziet!
Ook last van opstijgend vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose 0800/61.667

Meer informatie over opstijgend vocht

Bekijk hier hoe wij opstijgend vocht behandelen

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

» Lees meer

1. Oorzaken van opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt vooral voor in oudere woningen, waar vaak geen waterkerende folie aanwezig is om vocht buiten te houden. Maar ook in nieuwbouwwoningen kan opstijgend vocht voorvallen, bijvoorbeeld wanneer de waterkerende folie verkeerd is aangebracht of wanneer hij beschadigd werd bij verbouwingswerkzaamheden.

Een typisch kenmerk van opstijgend vocht zijn de zoutranden die het op uw muren achterlaat. Die zouten komen uit het grondwater en blijven achter wanneer het water verdampt. Ook kunnen er door opstijgend vocht schimmels en soms zelfs huiszwammen in huis ontstaan. Opstijgend vocht brengt heel wat gevolgen met zich mee

2. Gevolgen van opstijgend vocht

2.1. Slecht voor uw gezondheid

Opstijgend vocht heeft niet alleen nefaste gevolgen voor uw woning. Ook de gezondheid van de bewoners kan er sterk onder lijden. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen wonen in een vochtig huis en problemen met de luchtwegen of andere allergieën.

De schimmels en zwammen die welig kunnen tieren op vochtige muren verspreiden heel wat sporen die door de bewoners ingeademd worden en zo gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook reuma en een verminderde weerstand worden gelinkt aan vochtproblemen in huis.

2.2. Slecht voor uw portemonnee

Opstijgend vocht heeft ook financiële gevolgen. Water is een uitstekende geleider en leidt met andere woorden warmte weg. En dit zal u merken aan uw verwarmingskosten. Het vraagt heel wat meer energie om een vochtige ruimte op een aangename temperatuur te krijgen. Deze verhoging in verbruik is niet alleen niet goed voor het milieu, maar ook niet voor uw portemonnee.

Ook last van opstijgend vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose 0800/61.667

3. Is opstijgend vocht op te lossen?

3.1. Vormt dit een bedreiging voor de stabiliteit van mijn huis?

Vormt elk geval van opstijgend vocht meteen een bedreiging voor de stabiliteit van uw woning? Neen, gelukkig niet. De ernst van het vochtprobleem hangt af van de porositeit van de gebruikte bouwmaterialen, de dikte van de muren en de mate van aantasting. 

3.2. Hoe bestrijden en behandelen van opstijgend vocht?

Doe beroep op de vochtspecialisten van Water-Dicht voor een gratis vochtanalyse van het vochtprobleem in uw woning. In deze analyse worden in een eerste fase de verschillende symptomen geanalyseerd. Met kennis van zaken wordt het vochtprobleem onderzocht en wordt er een vochtdiagnose opgesteld.

In een volgende stap wordt bepaald hoe het vochtprobleem grondig en effectief aangepakt en opgelost kan worden. Samen met u bekijken we uitgebreid de verschillende mogelijkheden, helemaal op maat uw woning en het vochtprobleem.

Meestal maken we gebruik van de muurinjectie. Er worden gaatjes onderaan de aangetaste muur geboord die onder aangepaste druk gevuld worden. De muur wordt verder afgewerkt met een zoutbarrière en een nieuwe pleisterlaag. Zo is uw muur de volgende 30 jaar gegarandeerd beschermd tegen opstijgend vocht!

Heeft uw woning last van opstijgend vocht? Neem vrijblijvend contact op met Water-Dicht voor uw gratis vochtdiagnose!

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*