Condens en schimmelvorming in huis voorkomen

Het ontstaan condens kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer condens zich op uw ramen of spiegels ontwikkelt, is dat doorgaans het gevolg van een hoge vochtigheidsgraad in een ruimte, vaak in combinatie met een hoge temperatuur. Warme lucht bevat een grotere hoeveelheid waterdamp dan koude lucht. Wanneer deze warme vochtdeeltjes in aanraking komen met een kouder oppervlak worden ze weer vloeibaar.

Wanneer warme warme lucht snel afkoelt, wordt het omgezet naar vloeibare vorm, water dus. Dit proces heet condensatie. Dat is precies wat er gebeurt, wanneer bijvoorbeeld uw spiegel beslaat tijdens het douchen.

Condensatieproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Spring snel naar: Hoe bestrijden wij condens en schimmelvorming? - Meer info over condensatie en ventilatie - Van condens naar schimmelvorming - Condensatieproblemen voorkomen en oplossen

Waterdicht ventilatie

Oplossing voor condensatieproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Hoe bestrijden wij condens en schimmelvorming?

Problemen met condens en schimmelvorming zijn vrijwel altijd te wijten aan onvoldoende ventilatie. Daarom zie je condensatievocht soms ook in nieuwbouwwoningen waarin er veel aandacht is voor luchtdicht bouwen en isolatie. Ook na een ingrijpende renovatie in oudere woningen is condens soms een neveneffect. Het vochtprobleem is echter relatief makkelijk op te lossen door meer ventilatie te voorzien.

  • We komen bij u langs voor een vrijblijvende vochtanalyse.
  • We bekijken de toestand van de ventilatie in de ruimtes waar de problemen zich voordoen.
  • Is er al een ventilatiesysteem aanwezig? Dan is dat misschien te licht of werkt het niet meer. Dan gaan we het repareren of vervangen.
  • Is er nog geen ventilatie aanwezig? Dan plaatsen we graag een passend systeem voor u.

→ Last van condensatie of schimmelvorming?Contacteer ons voor uw gratis analyse

Meer informatie over condensatie en ventilatie

Condensatieproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

1. Van condens naar schimmelvorming

Het omgekeerde proces van condensatie is verdamping. Wanneer de temperatuur in een kamer daalt, geven de beslagen spiegels en ramen het condensvocht weer af aan de omgevingslucht. De condens wordt dan door de minder vochtige omgevingslucht opgenomen.

Indien de ruimte goed geventileerd is, wordt zo de vochtbalans in de ruimte hersteld, waardoor de condensvorming verdwijnt. Is de ruimte echter niet goed geventileerd, dan blijft niet alleen de condens langer aanwezig, maar is de lucht ook langer vochtig.

→ Last van condens en schimmelContacteer ons voor gratis advies

Vocht heeft op den duur schadelijke gevolgen, zeker indien het een langdurig verschijnsel is. Ramen en spiegels zullen vanwege het gladde oppervlak geen grote hinder van condensatie ondervinden, maar dat geldt niet voor andere oppervlaktes zoals muren en plafonds.

In een ruimte met een hoge luchtvochtigheidsgraad en onvoldoende geïsoleerde muren, dan zal de waterdamp altijd condens vormen op de koude muur. Deze muur zal dan met de tijd steeds vochtiger worden, met alle nefaste gevolgen van dien.

Denk hierbij aan loslatend behang, afbladderende verf en schimmelvorming, wat dan op zijn beurt zorgt voor een ongezond leefklimaat. Het is dus niet alleen van belang om condens te bestrijden, maar ook om de oorzaken van condensatie weg te nemen.

Oplossing voor condensatieproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

2. Condensatieproblemen voorkomen en oplossen

Condensatieproblemen kan gelukkig eenvoudig voorkomen of opgelost worden, namelijk door voldoende te ventileren. Dit kan op de ouderwetse manier met het openen van enkele ramen en eventueel deuren. Erg praktisch  is deze wijze echter niet, en daarom wordt eigenlijk altijd aangeraden om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren.

Dergelijk systeem zorgt voor continu aan- en afvoer van lucht, waardoor waterdamp snel uit de lucht verdwijnt en de luchtvochtigheid als gevolg hiervan rap daalt. U loopt dan niet meer het risico dat uw woning de schadelijke effecten van vochtproblemen ondervindt.

Daarnaast is het uiteraard voor uw eigen gezondheid ook veel beter om in een goed geventileerd huis te wonen. Naast het vermijden van het inademen van schadelijke stoffen zoals schimmelsporen, zorgt een goed werkend ventilatiesysteem voor een evenwichtige hoeveelheid CO2 in de lucht binnenshuis.


3. Wij helpen u graag om uw condens probleem op te lossen

Foto van gerry adviseur in vochtbestrijding

Hebt u last van veel condens in huis? Heeft uw woning problemen met schimmel? Wil u graag meer weten over mogelijke oplossingen of ventilatiesystemen?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en een gratis vochtanalyse. Wij zullen dan samen met u, uw woning of bedrijfspand geheel doorlopen en ideeën aandragen voor verbetering. Dankzij onze jarenlange expertise vinden we gegarandeerd een oplossing die bij u en uw wensen past.

Condensatieproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing