Condens en schimmelvorming in huis voorkomen

Allemaal krijgen we in meer of mindere mate wel te maken met condensvorming in onze woning.
Het ontstaan van deze condensatie kan velerlei oorzaken hebben. Wanneer condens zich op uw ramen of spiegels ontwikkeld, is dat doorgaans het gevolg van een hoge vochtigheidsgraad in een ruimte, vaak in combinatie met een hoge temperatuur.
Daarnaast kan een verschil in temperatuur zorgen voor condensvorming. Wanneer vochtdeeltjes in aanraking komen met een oppervlak dat een koudere temperatuur heeft, worden ze weer vloeibaar. Warme lucht bevat een grotere hoeveelheid waterdamp dan koude lucht. Wanneer warme warme lucht snel afkoelt wordt het omgezet naar vloeibare vorm, water dus. Dit is precies wat er gebeurt, wanneer uw spiegel beslaat tijdens het douchen.

Van condens naar schimmelvorming

Het omgekeerde proces van condensatie is verdamping. Wanneer de temperatuur in de ruimte daalt, geven de beslagen spiegels en ramen het condensvocht weer af aan de omgevingslucht. De condens wordt dan door de minder vochtige omgevingslucht opgenomen. Indien de ruimte goed geventileerd is, wordt zo de vochtbalans in de ruimte hersteld, waardoor de condensvorming verdwijnt. Is de ruimte echter niet goed geventileerd, dan blijft niet alleen de condensatie langer aanwezig, maar is de lucht ook langer vochtig.

Vocht heeft op den duur schadelijke gevolgen

Vocht heeft op den duur schadelijke gevolgen, zeker indien het een langdurig verschijnsel is. Ramen en spiegels zullen vanwege het gladde oppervlak geen grote hinder van condensatie ondervinden, maar dat geldt niet voor andere oppervlaktes zoals muren en plafonds.. Indien u bijvoorbeeld een ruimte heeft met een hoge luchtvochtigheidsgraad en u heeft een niet geïsoleerde muur, dan zal de waterdamp altijd condens vormen op de koude muur. Deze muur zal dan met de tijd steeds vochtiger worden, met alle nefaste gevolgen van dien. Denk hierbij aan loslatend behang, afbladderende verf en schimmelvorming, wat dan op zijn beurt zorgt voor een ongezond leefklimaat. Het is dus niet alleen van belang om condens te bestrijden, maar ook om de oorzaken van condensatie weg te nemen.

Oplossing voor condensatie problemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Condensatie voorkomen

Condensatie kan gelukkig eenvoudig voorkomen worden, namelijk door voldoende te ventileren. Dit kan op de ouderwetse manier met het openen van enkele ramen en eventueel deuren. Erg praktisch is deze wijze echter niet, en daarom wordt eigenlijk altijd aangeraden om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren. Dergelijk systeem zorgt voor continu aan- en afvoer van lucht, waardoor waterdamp snel uit de lucht verdwijnt en de luchtvochtigheid als gevolg hiervan rap daalt. U loopt dan niet meer het risico dat uw woning de schadelijke effecten van vochtproblemen ondervindt.

Daarnaast is het uiteraard voor uw eigen gezondheid ook veel beter om in een goed geventileerd huis te wonen. Naast het vermijden van het inademen van schadelijke stoffen zoals schimmelsporen, zorgt een goed werkend ventilatiesysteem voor een evenwichtige hoeveelheid CO2 in de lucht binnenshuis.

Hebt u last van veel condens in huis? Heeft uw woning problemen met schimmel? En bent u nieuwsgierig naar mogelijke oplossingen of ventilatiesystemen? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies en een gratis vochtanalyse. Wij zullen dan, samen met u, uw woning of bedrijfspand geheel doorlopen en ideeën aandragen voor verbetering. Met onze jarenlange expertise vinden we gegarandeerd een oplossing die bij u en uw wensen past.

Condensatie problemen in huis? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*