Hoe uw vochtige kelder behandelen & oplossen?

Staat er water in uw kelder? Dat is alvast geen goed nieuws voor de spullen die u in uw kelder bewaart. 
Maar wist u dat een vochtige kelder ook de stabiliteit van uw woning in gevaar brengt? Keldermuren vormen immers de basis van uw huis. 

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Spring snel naar: Een vochtige kelder: oorzaken, oplossingen en handige informatie - Waarom zijn kelders extra gevoelig voor vocht? - Wat zijn de oorzaken van een vochtige kelder? - Hoe kunt u een vochtige kelder het beste behandelen? - Gevolgen van een vochtige kelder

Een vochtige kelder: oorzaken, oplossingen en handige informatie

Een kelder is een buitengewoon slimme en handige ruimte, waarin u een brede variëteit aan spullen op kunt slaan. In sommige kelders is het zelfs mogelijk om geheel aparte leefruimten te maken. Denk aan een speelkamer voor de kinderen, of misschien zelfs een heuse mancave! Maar om van dergelijke plannen een succes te maken, is het noodzakelijk dat de kelder schoon en droog is.

Helaas is de werkelijkheid een stuk anders. Veruit de meeste kelders lijden onder een diversiteit aan vochtproblemen, waardoor het al snel bedompt, muf en vochtig in een kelderruimte kan zijn. U kunt hier aardig wat problemen door ondervinden, want vocht is nu eenmaal zeer slecht voor zowel huizen als de bewoners van het pand. In dit uitgebreide artikel vertellen wij u meer over de risico’s van vocht in een kelder, de oplossingen die wij bieden en waar u zelf op kunt letten om een vochtige kelder tegen te gaan. Hoe pakken we een vochtige kelder aan?

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom zijn kelders extra gevoelig voor vocht?

Een kelder is ondergronds gelegen. Dit betekent, dat de meeste kelders geen of slechts weinig toegang hebben tot frisse en droge lucht. Zodoende hebben vele soorten vocht niet alleen ruim baan om binnen te komen, maar de vochtige lucht kan de kelder tevens niet uit. Hierdoor zal vocht continu in deze ruimte blijven circuleren en dit zal op termijn de bouwmaterialen beschadigen.

Maar niet alleen dat: ook spullen die in uw kelder liggen zullen beschadigd raken. Daarnaast zal het vocht in de kelder aanleiding vormen tot diverse andere problemen, zoals salpetervorming, muurzouten, schimmelgroei en soms zelfs opstijgend vocht dat in andere delen van uw huis ravage aanricht. Het is daarom zaak uw kelder goed te beschermen tegen vocht. Maar om de juiste behandeling te kiezen, zult u eerst de oorzaak moeten achterhalen. Daarover nu meer.

De oorzaken van een vochtige kelder op een rij

Voorbeeld van grondvocht in een kelder

Een vochtige kelder kent een brede diversiteit aan oorzaken. Zoals eerder besproken, is de ligging van een kelder een factor die enorm bijdraagt aan de sensitiviteit voor vocht. Een kelder ligt ondergronds en vocht kan zowel via onder als boven op vele manieren binnendringen, u doet er dus goed aan om stelselmatig uw kelder te controleren op eventueel binnensluipend vocht. Hieronder lichten wij vast de meest voorkomende oorzaken van vocht in de kelder voor u toe.

Grondvocht

Elke kelder is letterlijk omgeven door vocht: grondvocht. De bodem bevat een redelijk grote hoeveelheid vocht, des te meer indien u in natte gebieden woont waar het veel regent. Door fijne haarscheurtjes, slecht beton en poreus gesteente kan grondvocht zodoende snel uw kelder binnenkomen.

Sijpelwater

Naast grondvocht is ook regen een belangrijke factor die bij kan dragen aan een vochtige kelder. Wanneer het veelvuldig regent en de straten blank staan, dan zal het vocht een uitweg proberen te vinden wanneer de putten overstromen. Dit fenomeen noemt men sijpelwater. Via eerder genoemde zwakke plekken, maar ook roosters en afdichtingen kan dit vocht zomaar in uw kelder terechtkomen.

Condensatie

Een groot probleem voor vele kelders! Kelders hebben vaak geen ramen of deuren, waardoor u de ruimte nagenoeg niet natuurlijk kunt ventileren. En wat gebeurt er als een ruimte niet wordt geventileerd? Dan zal de vochtige lucht niet weg kunnen gaan. Op die manier zal het condenseren tegen oppervlakken zoals muren, vloer en plafond. Hierdoor blijven deze materialen continu nat en zal de kwaliteit van de constructie van de kelder telkens een beetje meer af nemen.

Lekkende afdichtingen en roosters

Ook afdichtingen en roosters kunnen problemen geven, zeker wanneer het zoals eerder aangegeven veel regent. Het sijpelwater kan dan via deze openingen zeer gemakkelijk uw kelder binnenkomen, waardoor u ook vochtplekken kunt waarnemen. Daarnaast vormt dit een extra groot risico indien afdichtingen elektrische kabels bevatten.

Lekkages rondom en onder de kelder

Als laatste verdienen ook lekkages een prominente rol in dit artikel. Elke kelder is vrijwel altijd omgeven door leidingen en rioleringsbuizen, waardoor lekkages vaak juist in een kelder veel hinder kunnen geven. Ook zeer kleine lekkages, want indien onopgemerkt, kunnen deze na verloop van tijd grote vochtplekken teweeg brengen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe kunt u een vochtige kelder het beste behandelen?

Actiebeeld van een kelderdichting

Er zijn veel oorzaken van vocht in de kelder zoals u kunt lezen. Maar gelukkig bestaan er ook veel goede oplossingen. Sommige vochtproblemen in de kelder vereisen slechts een plaatselijke behandeling, terwijl andere vochtproblemen om een totaalaanpak vragen. Wij lichten onze behandelmethoden hieronder voor u toe.

Injecteren van zwakke plekken

Heeft uw kelder te kampen met enkele beschadigingen in de muur? Waarlangs vocht naar binnen komt? Dan kan muurinjectie een prima oplossing zijn. Wij boren dan gaten in de muren, waarna wij met een speciaal middel de muren injecteren. Dit middel verhardt en zorgt voor een nieuwe ondoordringbare laag, waarlangs vocht niet meer naar binnen kan komen.

Repareren van afdichtingen, roosters en lekkages

Is de oorzaak van het vocht in de kelder te wijten aan specifieke oorzaken zoals lekkages? Dan doet u er natuurlijk goed aan, om deze zo snel als mogelijk te repareren. Bel voor gebarsten leidingen liefst altijd een loodgieter of specialist, want zelf te werk gaan heeft vaak nadelige consequenties. Leidingen kunnen diep zitten en u kunt zelfs leidingen nog erger beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Afdichtingen kunt u relatief snel herstellen met een speciale afdichtingskit, maar ook in dit geval raden wij een specialist aan. Zeker indien er elektrische bedrading door de afdichting loopt: in combinatie met water vormt dit immers een levensbedreigend risico. Roosters dient u ook goed af te dichten zodat water niet meer binnen kan komen.

Kelderdichting om al het vocht buiten de deur te houden

Kelderdichting is een totaaloplossing, die geen enkel soort vocht nog toegang biedt tot uw kelderruimte. Wij zullen de kelder dan deels afkappen, waarna wij geheel nieuwe materialen plaatsen om en om. Dit bestaat onder andere uit speciale mortel, waterdichte lagen en harslagen. De combinatie van al deze materialen op elkaar zorgt voor een geheel waterdichte afwerking, die alles perfect afsluit. In dit geval gaat het om de zogeheten stijve kelderbekuiping of –dichting, omdat de materialen die worden gebruikt bestaan uit diverse harde afwerkingslagen. Tevens kunnen wij soepele kelderbekuiping voor u realiseren, dit noemt men ook wel drainage. Dit lichten wij hieronder voor u toe.

Kelderdrainage als alternatieve totaaloplossing

Een andere totaaloplossing bestaat uit kelderdrainage, dus ook wel soepele kelderbekuiping genoemd. Het verschil met kelderdichting is, dat er ook een speciaal noppenmembraan wordt geplaatst dat met behulp van een waterpomp de hele tijd vocht afvoert. Dit gebeurt onder de keldervloer door en belandt zoals al het andere water in de reguliere afvoer. Zowel kelderdichting als kelderbekuiping worden meestal toegepast in combinatie met het storten van een gloednieuwe en sterke betonvloer.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Gevolgen van een vochtige kelder

Om nog extra te benadrukken hoe belangrijk het is om uw kelder droog te houden, willen wij ook graag de gevolgen van een vochtige kelder toelichten. Naast de eerder genoemde verzwakking van materialen en schimmelvorming, kunt u namelijk ook te maken krijgen met opstijgend vocht. Wanneer een kelder zo nat is dat de oppervlakken geheel verzadigd raken, dan zal het vocht op termijn naar hogere etages ‘stijgen’. U zit dan niet alleen met een natte kelder te maken hebben, maar ook de normale vertrekken van uw woning zullen vochtig raken. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op de constructie van uw huis en de spullen in uw woning, maar ook uw gezondheid.

Het is al ruimschoots bewezen dat een te hoge luchtvochtigheid in huis een breed scala aan gezondheidsklachten kan veroorzaken. Van allergieën tot hoestbuien, astma en COPD tot huidirritatie en kortademigheid. Ook migraine en duizeligheid behoren tot veelgenoemde symptomen. Bescherm daarom niet alleen uw kelder, maar ook uzelf tegen vocht in huis.

Een kelder droog houden? Ventilatie is in 99% van de gevallen noodzakelijk

Heeft u allicht in het verleden al eens uw kelder onder handen genomen? Maar bleven de problemen terugkeren? Dan is de kans groot dat u niets heeft ondernomen om voor ventilatie in de kelder te zorgen. Zonder afdoende ventilatiemogelijkheden zal condens namelijk nog steeds vrij baan hebben. Een kelder zal altijd een relatief hoge luchtvochtigheid hebben, omdat de vochtige lucht nergens heen kan.

Wij raden daarom te allen tijde aan, om ook een mechanisch ventilatiesysteem te installeren in een kelder. U kunt hierbij kiezen uit vele varianten, zoals een deels natuurlijk systeem maar ook 100% mechanisch. Ook kunt u zelfs opteren voor een systeem dat warme lucht gebruikt, zodat de lucht niet alleen droog is maar ook aangenaam behaaglijk in de winter.

Indien u spullen opslaat in de kelder en wilt dat deze goed bewaard blijven, dan is ventilatie een uitstekend hulpmiddel. Gebruikt u de kelder zelf? Dan is het een absolute must, omdat u zelf ook over voldoende schone en droge lucht moet beschikken om in te ademen. U dient bij wijze van spreken zowel goed voor uw eigen gezondheid te zorgen, als dat van uw woning.

Water-Dicht helpt u vakkundig met uw vochtige kelder

Wij kunnen u op elk vlak en in elke situatie helpen met het behandelen van uw kelder, vocht te bestrijden en natuurlijk ook een ventilatiesysteem te installeren. Bel ons eens voor een grondige vochtdiagnose, waarbij wij de exacte problemen in uw kelder vast kunnen stellen. Daarna leggen wij u uit wat er aan de hand is én hoe wij dit voor u gaan behandelen. Zodat uw kelder niet langer met vochtproblemen hoeft te kampen.

Kies voor uw veiligheid en laat uw kelder waterdicht maken. Neem contact op met Water-Dicht en kies voor een grondige en effectieve behandeling van uw kelder!

Opstijgend vocht

Oplossing voor vocht in de kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Hoe behandelen wij vocht in de kelder?

  • We komen bij u langs voor een gratis vochtanalyse en een vrijblijvende offerte.
  • Staat er water in de kelder? Dan pompen we het eerst weg
  • Afhankelijk van het probleem kijken we voor een kelderdichting met cement, het plaatsen van ventilatie of andere oplossingen
  • We leggen een nieuwe vloerplaat in de kelder
  • Op de vernieuwde keldervloer komt een extra dichtingslaag die het water moet tegenhouden

→ Last van vocht in uw kelder?Contacteer ons voor uw gratis analyse

Meer informatie over kelderdichting

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

1. Vochtige kelder: verschillende problemen, altijd een oplossing

Een vochtige kelder kan verschillende oorzaken hebben. Is uw keldervloer te dun? Is er een leiding lek? Of laten de keldermuren vocht door?
De specialisten van Water-Dicht hebben kunnen perfect het vochtproblemen bepalen.

Na een grondige analyse die bovendien gratis is, brengen we de precieze oorzaak of oorzaken van de vochtige kelder in kaart. Wat deze ook is of moge zijn, we hebben altijd een aangepaste oplossing voor een effectieve kelderdichting.

Dankzij kelderdichting (kelderbekuiping) - wordt uw kelder gegarandeerd 100% waterdicht.
Na de vochtanalyse, ontvangt u een gedetailleerde offerte met daarin de aanpak over hoe we uw kelder waterdicht zullen maken. Dan is de keuze aan u.

→ Last van een vochtige kelderContacteer ons voor een gratis analyse

2. Gespecialiseerd vakman voert uw kelderdichting uit

Zijn de oorzaken van het probleem opgespoord en heeft u de offerte goedgekeurd? Dan selecteert Water-Dicht de vakman die perfect geschikt is om uw specifieke kelderprobleem aan te pakken. Ons uitgebreide team van experts heeft voor elke situatie een specialist in huis. Zo bent u er zeker van dat uw kelderdichting altijd in handen is van een expert met heel wat ervaring ter zake.

3. In 7 stappen naar een waterdichte kelder

Benieuwd naar ons plan van aanpak? In onderstaand filmpje kan u zien hoe de vochtexperts van Water-Dicht in 7 stappen een kelder volledig waterdicht maken.

In eerste instantie wordt de kelder volledig leeggepompt en ontruimd. Hierna wordt de oude cementlaag grondig en vakkundig verwijderd. Vervolgens wordt een eerste nieuwe waterdichte cementering aangebracht. Zwakke en vochtgevoelige plaatsen krijgen een extra behandeling. Hierna volgt een tweede waterdichte cementering. In een zesde stap wordt een vloerplaat in gewapend beton gegoten. Ten slotte volgt een dubbele chemische dichting die een droge kelder garandeert.

Bent u klaar voor een definitieve kelderdichting?

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing