Optrekkend vocht herkennen

Optrekkend vocht is het vaakst voorkomende vochtprobleem. Wanneer de waterkering onder je woning niet meer optimaal werkt, kan vocht in de muren dringen. Dat water kruipt dan langzaam naar boven tot het donkere vlekken op je muren achterlaat. Het is heel belangrijk om optrekkend vocht op tijd te herkennen. Hoe sneller je het vocht hebt herkend, hoe sneller je met de behandeling kan beginnen. Zo geef je optrekkend vocht in je woning geen kans. Hoe kan je optrekkend vocht herkennen? En belangrijker, hoe kan optrekkend vocht behandeld worden?

Last van opstijgend vocht op de muren? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht, of opstijgend vocht, is vocht dat vanuit de ondergrond in je woning binnendringt. Het optrekkend vocht komt langs de kelder of de benedenverdieping je woning binnen en trekt langzaam omhoog, steeds dieper in de binnenmuur. Wanneer de muur helemaal verzadigd is van vocht, zal het vocht op de muren zichtbaar worden als donkere vlekken.

Optrekkend vocht is typisch voor kelders omdat die helemaal omringd worden door natte ondergrond. Maar ook andere ruimtes in je woning zijn niet immuun tegen optrekkend vocht. Een ding is zeker: hoe langer je ermee wacht om optrekkend vocht te behandelen, hoe meer tijd het vocht heeft om zich te verspreiden in je binnenmuren en hoe moeilijker het te behandelen zal zijn. Herken je optrekkend vocht, dan bel je dus meteen een expert op.

Hoe kan je optrekkend vocht herkennen?

Optrekkend vocht kan zich op verschillende manieren uiten op je muren. We zetten de belangrijkste signalen op een rijtje. Zo herken je optrekkend vocht op tijd.

Hoe wordt optrekkend vocht aangepakt? Onze 5 stappen

Herken je optrekkend vocht in je woning? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Wanneer ons team van vochtexperten bij je langskomt, pakken we het optrekkend vocht in vijf stappen aan.

  1. Eerst beschermen we de vloer
  2. Dan kappen we alle aangetaste bepleistering af
  3. We injecteren de muren met gel tegen optrekkend vocht
  4. We plaatsen een folie tegen de muur
  5. Tot slot herbepleisteren we de muur

Na onze behandeling kan de muur opdrogen en verdwijnt het vocht. Hoe sneller je optrekkend vocht kan herkennen, hoe minder ingrijpend de behandeling zal zijn. Merk je een muffe geur op, probeer dan dus meteen optrekkend vocht te herkennen.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Muurinjecties: wat houdt dat in?

De oplossing tegen optrekkend vocht is dus een muurinjectie. Wanneer muren geïnjecteerd worden, worden er gaten geboord in de muur die dan opgevuld worden met een vochtwerende gel. Die gel droogt uit en vormt een soort barrière tegen het vocht.

Dat is een definitieve oplossing voor optrekkend vocht. Bij Water-Dicht hanteren we een feilloze methode. Onderaan de muur boren we gaten om de 10 tot 15 cm. Die boorgaten vormen een horizontale lijn vanaf de vloer. Muren die niet aangetast zijn door optrekkend vocht, maar wel grenzen aan de behandelde muren, worden beschermd met een verticale barrière die tot 1,5 meter hoog kan zijn. Zo weet je zeker dat het vocht niet naar andere muren kan uitslaan. Die boorgaten worden eerst grondig proper gemaakt en daarna geïnjecteerd met de vochtwerende gel onder lage gelijke druk.

Muren die door de aard van hun bekleding het drogingsproces zouden tegenwerken, of waarvan de bekleding te zeer is aangetast door de zouten, moeten tot op 1 meter hoogte ontdaan worden van de bekleding.

Waarom komt optrekkend vocht zo vaak voor?

Optrekkend vocht is een hardnekkig probleem in Vlaamse woningen. En doet hoeft eigenlijk niet te verbazen. België kent een vochtig klimaat en er valt regelmatig regen. De ondergrond is nat en na enkele decennia is het bijna onvermijdelijk dat vocht doordringt in de muren.

Toch zijn woningen beschermd tegen optrekkend vocht. Spouwmuren moeten voorkomen dat vocht op de gevel kan binnendringen in de binnenmuren en er wordt onder elke woning ook een waterkering aangebracht. Dat is een fysieke barrière tussen de ondergrond en de woning die vocht moet tegenhouden. Bij oudere woningen werd die waterkering niet geplaatst of is de waterkering ondertussen niet meer waterdicht.

Andere oorzaken van optrekkend vocht is pleisterwerk dat te laag geplaatst werd. Ook dan kan vocht makkelijker een weg vinden naar je muren.

Water-Dicht helpt je graag

Niet zeker of je met optrekkend vocht te kampen hebt? We helpen je graag om optrekkend vocht te herkennen. Water-Dicht is gespecialiseerd in het aanpakken van optrekkend vocht. Ons vochtbestrijdingsteam trekt er graag op uit om al je vochtproblemen te behandelen. Zo ben je razendsnel van dat optrekkend vocht in je woning verlost. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.