Kapotte voegen buitenmuur? Mogelijke oorzaken en oplossingen

Kapotte voegen buitenmuur? Mogelijke oorzaken en oplossingen
Geschreven op 17 september

Last van kapotte voegen op de buitenmuur of van vochtige buitenmuren? Het is een veel voorkomend probleem dat na verloop van tijd best veel schade kan toebrengen aan je woning. Tijdig aanpakken is dus de boodschap! Maar wat is precies de oorzaak van die kapotte voegen en vochtige plekken op je gevel en wat zijn de oplossingen?

→ Last van vocht in de muur?Contacteer ons voor een gratis analyse

Vochtige buitenmuren: hoe komt dit?

Je buitenmuren krijgen heel wat te verduren door de jaren heen: regen, hagel, sneeuw, zon, wind enzovoort. Al deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat de gevel op termijn beschadigd wordt en scheurtjes of barstjes krijgt in de stenen of in het voegwerk.

Ook kunnen de buitenmuren poreuzer worden, waardoor deze veel sneller water zullen doorlaten. De gevel verliest zijn waterdichtheid en isolerende waarde, waardoor je dus veel sneller last kan krijgen van vochtproblemen.

Het meest voorkomende vochtprobleem bij een buitengevel is optrekkend vocht of opstijgend vocht. Hierbij trekt grondvocht in de gevel en krijg je vochtplekken of zelfs schimmels wanneer het vocht ook de binnenmuren kan doordringen. Meestal gebeurt dit bij woningen waar er geen waterkering aanwezig is of waar de waterkering zijn werk niet meer goed doet. Ook doorslaand vocht kan aan de oorzaak liggen van de vochtplekken. In dit geval wordt het vocht bij hevige regenval opgezogen en opgenomen door de gevel.

Vochtproblemen buitenmuren: oplossingen

Maar geen paniek: er bestaan veel verschillende manieren om deze vochtproblemen te verhelpen of te voorkomen. Hieronder een overzicht.

Vochtproblemen voorkomen

Wil je ervoor zorgen dat je geen last krijgt van vervelende vochtplekken op de gevel? Dat kan! En de eerste manier is eigenlijk redelijk eenvoudig: je buitengevel grondig reinigen.

Een gevel waterdicht houden begint namelijk met deze proper te houden. Begroeiing zoals mossen en algen of oude verflagen kunnen namelijk je buitenmuren enorm beschadigen. Vooral klimop is hier een grote boosdoener. Heb je een begroeide gevel en blijf je last hebben van vochtproblemen? Dan kan het zijn dat deze mooie wildernis op je buitenmuren hier de oorzaak van is.

Vochtproblemen oplossen

Kapotte voegen op de buitenmuur laten nakijken

Is het te laat om voorzorgsmaatregelen te nemen? Als je al vochtschade hebt aan je gevel, kan het zijn dat je voegen al beschadigd zijn of heel erg verouderd. Bij slecht of oud voegwerk, krijgt het vocht vrij spel en kan het zich een weg banen naar binnen.

In dit geval is het aangeraden om je voegwerk na te laten kijken en eventueel herstellingswerken te laten uitvoeren. Enkel vochtwerende middelen aanbrengen zal helaas het probleem niet verhelpen wanneer het voegwerk zelf schade heeft geleden.

Last van opstijgend vocht?

Denk je last te hebben van opstijgend vocht? Hier bestaan twee verschillende manieren voor om dit aan te pakken. De eerste manier is maaivelddichting waarbij je letterlijk een vochtwering plaatst ter hoogte van de graslijn of het maaiveld.

De tweede manier is het injecteren van de muren waarbij er vochtwerende gel wordt ingespoten in de wanden.

Last van doorslaand vocht?

Is het eerder doorslaand vocht dat je buitenmuren beschadigt? Dan kan impregneren of hydrofoberen de oplossing bieden. Hierbij wordt er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuren aangebracht die vervolgens diep in de poriën trekt waardoor er zich zo goed als geen vocht of vuil aan het oppervlak kan hechten.

Vochtige gevel laten behandelen? Contacteer Water-Dicht!

Heb je last van vocht op je buitenmuren? Water-Dicht staat klaar om je te helpen! Wij komen met plezier langs om de situatie te bekijken en stellen samen met jou ter plaatse een concreet plan van aanpak op. Wil je liever vrijblijvend advies? Contacteer ons nu en wij beantwoorden al je vragen! Wil je dat we langskomen? Maak direct een afspraak!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing