Zoutafzetting in de muur: wat te doen?

Zoutafzetting in de muur: wat te doen?
Geschreven op 19 november

Zie je zoutafzetting op het pleisterwerk in de woning? Dan heb je helaas te maken met een vochtprobleem in de muur. Gelukkig bestaat er een simpele oplossing.

In dit artikel vertellen we je wat je moet doen wanneer je muur kampt met zoutproblemen.

Last van muurzouten? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Zoutafzetting op pleisterwerk: wat is het?

Zoutafzetting op het pleisterwerk van de muren duidt op een vochtprobleem. Dat is waarschijnlijk even schrikken, want wanneer je een muur bepleistert in een nieuwbouwwoning of tijdens een grondige renovatie verwacht je geen vochtproblemen meer. In tegenstelling tot andere courante vochtproblemen komt de zoutafzetting er echter heel vaak niet door opstijgend vocht of insijpelend vocht.

Zoutaanslag of kalkvlekken op het pleisterwerk ontstaat wanneer je te snel bepleistert en niet wacht tot de muren droog zijn. Het vocht in de muur kan niet meer opdrogen en mengt zich met het pleisterwerk. Door een chemische reactie ontstaan zo zouten die zich uiten als witte plekken op de muur.

Hoe kan je zoutproblemen op pleisterwerk aanpakken?

De beste manier om zoutafzettingen op de muren aan te pakken is met saneerpleister. Dat is een specifieke soort pleister met ademende eigenschappen. Het vocht in de muur kan zo ontsnappen en zit niet meer vast in de muur. Het werkt net zoals gevelimpregnatie, een populaire behandeling om vochtproblemen aan te pakken in muren. Bovendien zal de saneerpleister de resterende zouten opslaan en onschadelijk maken. Zo kunnen de zouten niet meer door het pleisterwerk komen.

Tip: laat de saneerpleister lang genoeg uitdrogen. Pas wanneer het saneerpleisterwerk volledig droog is, mag je de sierpleister aanbrengen. Ook dan moet je lang genoeg wachten vooraleer je kan schilderen.

Vermoed je dat de zoutproblemen niet veroorzaakt werden door te snel te bepleisteren? Dan heeft de muur zelf (en niet het pleisterwerk) mogelijk toch te kampen met een vochtprobleem zoals doorslaand of optrekkend vocht. In dat geval is het belangrijk om eerst het vochtprobleem binnenin de muur op te lossen. Doe daarvoor een beroep op een vochtexpert.

Voordelen van saneerpleister

Saneerpleister is de beste oplossing om lokale vochtproblemen in het pleisterwerk te verhelpen. Dit soort pleister heeft verschillende eigenschappen die het middel uiterst effectief maken. We zetten de voordelen van saneerpleister op een rijtje:

  • Erg gebruiksvriendelijk
  • Saneerpleister absorbeert de zouten en maakt ze onschadelijk
  • Het is een oplossing voor zowel de zoutafzetting als het vochtprobleem
  • Dankzij de ademende eigenschappen voorkomt het ook condensvorming (en de bijhorende schimmels)
  • Niet chemisch en dus milieuvriendelijker

We benadrukken nog eens dat saneerpleister niet de juiste oplossing is wanneer je muur te maken heeft met een vochtprobleem door doorslaand vocht. De muur moet dan eerst geïmpregneerd worden. Indien je saneerpleister op een vochtige muur aanbrengt, los je de oorzaak van het probleem niet op.

Kan ik zelf het zoutprobleem oplossen?

Een vochtexpert zal het zoutprobleem in het pleisterwerk het beste kunnen oplossen. Vochtproblemen moet je serieus nemen, want ze kunnen grote gevolgen hebben voor je wooncomfort wanneer je ze niet behandelt. Als je de zoutafzetting op de pleister zelf zou proberen oplossen, maar fouten maakt, maak je het probleem mogelijk erger dan het was.

Bovendien kan een vochtexpert een mogelijk onderliggend vochtprobleem vaststellen dat je zelf over het hoofd zou zien. Onze vochtexperten maken een grondige vochtanalyse en lossen het probleem daarna op de efficiëntste manier op. Zo is je vochtprobleem zeker opgelost en kan je op beide oren slapen.

Water-Dicht verwijdert zoutafzetting op de muren

Last van witte zoutplekken op de muren van je woning? Dan zit je met een vochtprobleem. De experts van Water-Dicht komen graag bij je langs voor een vrijblijvende vochtanalyse. Nadat we het vochtprobleem geïdentificeerd hebben, geven we je advies en lossen we het probleem voor je op. Contacteer ons nu voor advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing