Optrekkend vocht in huis bestrijden

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht herkent u aan de natte kringen op de muur. In extreme gevallen kruipen deze vochtplekken zelfs tot in het dakgewelf. U merkt het probleem ook aan de natte plinten en mogelijkerwijs ook aan gebroken linten. Water dat in poreuze stof, zoals bijvoorbeeld gesteente of beton, naar boven wordt getrokken, veroorzaakt opstijgende vochtigheid. Klimmende vochtigheid is een akelige verwikkeling die vaker voorkomt bij oudere bouwwerken en fout gebouwde constructies. Hoewel natte muren verschillende oorzaken kunnen hebben, is dat klimmend vocht een zeer frequent voorkomend fenomeen. Door optrekkend vocht in muren, worden de muren aan de binnenzijde van een gebouw vochtig. Dit komt bijvoorbeeld voor in kelders. U kunt die natte wanden echter niet gewoon even afwerken met een nieuwe pleisterlaag of een nieuw stukje behang. Dit optrekkend vocht geeft ook aanleiding tot schimmelvorming. En die is uiteindelijk verantwoordelijk voor een ongezond milieu binnen de constructie.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Je wanden zitten vol met optrekkend vocht, maar hoe is dit optrekkend vocht dan tot stand gekomen? Doordrenkte muren komen vaak voor in oudere woningen waar gebruik gemaakt werd van oud voegwerk. Deze huizen hebben geen waterkering voorzien en absorberen het grondwater dat daarna langzaam in de muur trekt. De grond van woningen met vochtproblemen komt in contact met de funderingen en onvermijdelijk ook met de wanden. De materialen waaruit de muren zijn opgebouwd zijn poreus en nemen zeer makkelijk het grondvocht op waardoor er dus sprake is van stijgende vochtigheid.

Opstijgend vocht behandelen

Begrijpelijk dat u zo snel mogelijk van dat klimmend vocht in de muren af wil. De meest gebruikte oplossing voor optrekkend vocht in muren is de muren injecteren met een vochtwerend product. U kunt dit zelf doen of overlaten aan een vochtexpert. Het prijsverschil zal echter minimaal zijn vermits een doe-het-zelf-kit meer eenmalige uitgaven voor leidingen en spuitpistolen vraaggt. Hoewel de werkwijze eenvoudig is, vereist de uitvoering toch de nodige precisie en kennis. In de wand worden eerst gaten geboord. Deze worden dan later opgevuld met een substantie. Die substantie zal zich uitzetten op het oude voegwerk en een eind maken aan klimmende vochtigheid. Zodra alles mooi is opgevuld en keurig is opgedroogd kunt u de gaten terug vullen met specie. Optrekkend vocht bestrijden: de specialiteit van Water-Dicht !