Hoe voorkom en bestrijd je schimmel in de badkamer?

Hoe voorkom en bestrijd je schimmel in de badkamer?
Geschreven op 17 juni

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen lelijke, zwarte vlekken met zich meebrengt, maar ook serieuze gezondheidsrisico's kan veroorzaken. Bij Water-Dicht begrijpen we de ernst van schimmelvorming en bieden we doeltreffende oplossingen om die schimmels uit de badkamer te verjagen. We vertellen je er hieronder alles over.

Condensatieproblemen in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waterdicht ventilatie

Waarom zijn schimmels gevaarlijk?

Schimmels in badkamers zijn niet alleen een smet op de muur, ze kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Schimmels produceren namelijk sporen om zich voort te planten en wanneer je die inademt, kan je daar ziek van worden. De sporen zijn giftig voor de mens. Je kan er allergische reacties van krijgen, of last hebben van hoesten, niezen, en irritatie aan de luchtwegen.

Bovendien kunnen bepaalde schimmels zoals zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) mycotoxinen produceren, giftige stoffen die bij langdurige blootstelling ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen. Kortom, je pakt die schimmels maar beter zo snel mogelijk aan. Kinderen en ouderen zijn extra vatbaar voor die klachten.

Hoe ontstaan en groeien schimmels in badkamers?

Schimmels gedijen goed in vochtige en warme omstandigheden. Badkamers en keukens vormen daarom een ideale omgeving. Waterdamp en spatten van water tijdens het douchen creëren vochtige oppervlakken waar schimmels kunnen gedijen. Bovendien hangt in die ruimtes vaak veel waterdamp in de lucht.

Die damp condenseert op koude oppervlaktes, zoals de muren, en kunnen daar vochtplekken veroorzaken waar schimmels zich snel zullen vestigen. Vooral voegen tussen tegels, kitranden rondom het bad of de douche, en oppervlakken van muren en plafonds zijn gevoelig voor schimmelvorming.

Hoe bestrijd je schimmels in de badkamer?

Aangezien schimmel in de badkamer bijna altijd te wijten is aan een condensatieprobleem, is ventilatie essentieel. Er zijn verschillende methoden om ventilatie in de badkamer te verbeteren en schimmelvorming te voorkomen.

1. Afzuigventilatoren

Het installeren van een afzuigventilator is een effectieve manier om vochtige lucht af te voeren en de luchtvochtigheid in de badkamer te regelen. Afzuigventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en capaciteiten, afhankelijk van de grootte en indeling van de badkamer. Het is wel belangrijk om een ventilator te kiezen die voldoende capaciteit heeft om de badkamer efficiënt te ventileren.

2. Mechanische ventilatiesystemen

Mechanische ventilatiesystemen zijn ontworpen om continu frisse lucht toe te voeren en vochtige lucht af te voeren, waardoor de lucht continue ververst wordt. Die systemen zijn vaak uitgerust met sensoren die automatisch de luchtvochtigheid in de badkamer kunnen meten en de ventilatiesnelheid aanpassen indien nodig. Dit soort centrale ventilatiesystemen zijn de norm geworden in nieuwbouwprojecten. Ze voorkomen niet alleen schimmels, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit.

3. Natuurlijke ventilatie

Je kan natuurlijk ook gewoon verluchten door het raam open te zetten. Helaas is dat vaak niet voldoende. Zodra je het raam terug sluit, stapelt de waterdamp zich terug op en begint het probleem opnieuw. En in de winter is het allesbehalve aangenaam douchen met het raam open. Een ventilatiesysteem geniet daarom altijd de voorkeur.

4. Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Er zijn tal van schimmelbestrijdingsmiddeltjes op de markt. Die kunnen zeker helpen, maar enkel in een vroeg stadium. Zodra het om een grote schimmelvlek gaat, zijn die middeltjes waardeloos. Er zijn dan professionele schimmelbestrijdingsmiddelen nodig die diep genoeg doordringen in het aangetaste bouwmateriaal.

Bij Water-Dicht hebben we de nodige middelen en professionele apparatuur om schimmelkolonies tot in de kern te verdelgen. Al blijft ook ventilatie bijzonder belangrijk om te voorkomen dat schimmels terugkomen.

Preventieve maatregelen tegen schimmelvorming

Het voorkomen van schimmelvorming in badkamers begint met het nemen van preventieve maatregelen om vochtigheid te verminderen. Het beste wat je kan doen, is een ventilatiesysteem installeren. Het is dan erg onwaarschijnlijk dat je nog met schimmelkolonies te maken zal krijgen.

Verder helpt het om natte oppervlakken in de badkamer af te drogen met een handdoek of microvezeldoek nadat je een douche hebt genomen. Of gebruik schimmelwerende verf om schimmelvlekken op de muren te voorkomen. Het spreekt voor zich dat regelmatig schoonmaken ook essentieel is om schimmels uit te sluiten.

Water Dicht bestrijdt schimmel in de badkamer

Schimmelvorming in badkamers is dus wel degelijk een ernstig probleem. Zie je de eerste tekenen van schimmels, schiet dan snel in actie. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker de schimmel te verwijderen is. Laat je het probleem aanslepen, dan is er professionele hulp nodig.

Krijg je het schimmelprobleem in je badkamer niet opgelost? Bij Water-Dicht weten we hoe we je kunnen helpen. Dankzij onze jarenlange ervaring en vakkennis is die schimmelplaag snel uitgeroeid. Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak. Ons professioneel team helpt je graag verder. Zo creëren we samen een gezonde en veilige leefomgeving in jouw badkamer.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing