DPC-folie tegen opstijgend vocht: wat doet het precies?

DPC-folie tegen opstijgend vocht: wat doet het precies?
Geschreven op 11 mei

Last van opstijgend vocht? Er bestaan verschillende oplossingen om dit soort vocht te bestrijden zoals muren injecteren en het aanbrengen van een zoutwerend membraan of onderzagen. Ook het gebruik van DPC-folie hoort daarbij. Om opstijgend en/of optrekkend vocht te voorkomen wordt er vaak DPC-folie geplaatst Maar wat is het precies en hoe wordt zo’n folie aangebracht?

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

DPC-folie: wat is dat?

DPC-folie is een dampdichte of waterdichte folie die vaak wordt gebruikt om opstijgend of optrekkend vocht tegen te gaan. DPC staat voor Damp Proof Course (Waterdicht Doorlopende Laag).

Duurzaam en milieuvriendelijk

Het product is gemaakt van Polyethyleen en heeft als doel het vocht in de bouwconstructie te doen keren. Polyethyleen is bekend als erg duurzaam en milieuvriendelijk omdat het materiaal recycleerbaar is.

Dankzij het waterkerende karakter zal de folie niet snel rotten of aangetast worden door zuren uit regenwater. Hierdoor zal de folie zeer lang meegaan. Daarnaast komt er tijdens de productie of de verbranding van het materiaal geen giftige of schadelijke stoffen vrij.

Bestand tegen hoge en lage temperaturen

De folie is erg temperatuurbestendig en kan het temperaturen van maar liefst – 40 graden tot + 85 graden Celsius! , Maar helaas is het materiaal NIET UV-bestendig. Je zal dus er zeker op moeten letten dat je het materiaal niet gebruikt of laat liggen in volle zon.

Structuur van de DPC-folie

De folie heeft een gewafelde structuur aan beide kanten waardoor de folie goed bestand is tegen druk- en schuifkrachten. Verder is de DPC-folie erg soepel en buigzaam, kan het zeker en vast tegen een stootje.

DPC-folie: hoe wordt het gebruikt?

DPC-folie wordt toegepast op bouwconstructies zoals funderingen, industriële binnenspouwmuren, horizontale- en verticale voegen, kozijnaansluitingen enzovoort. De folie kan niet met alle soorten lijm aangebracht worden: voor een optimaal resultaat zal je een speciale lit of dubbelzijdige butylband moeten aanschaffen.

Eerst zal je een laag verse mortel moeten aanbrengen vooraleer je aan de folie begint. Eens de folie aangebracht is, breng je een tweede laag mortel aan. De folie zorgt voor een goede mortel hechting dankzij zijn gewafelde structuur. Na de mortel kan je beginnen met stenen leggen.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Oorzaak van vochtproblemen

Vaak zie je dat vochtproblemen ontstaan doordat de folie ofwel foutief is aangebracht, of omdat hij gaan verweren is. Het ene heeft dikwijls met het andere te maken. Daarnaast kan ook ongedierte zoals muizen of ratten de folie gaan beschadigen. Eens het vocht zich een weg heeft gebaand in de muren van de woning, moet je natuurlijk grijpen naar andere vochtwerende oplossingen. Je kan moeilijk het gebouw gaan afbreken om de folie te beginnen vervangen.

Bij optrekkend vocht wordt er bijvoorbeeld een extra vochtbarrière gemaakt door een speciale injectiegel. Daarnaast kunnen een vochtwerend membraan en vochtwerende verf ook worden toegepast voor optimale bescherming tegen vochtproblemen.

VIDEO: ontdek in 8 stappen hoe wij opstijgend vocht behandelen

Water-Dicht maakt komaf met opstijgend vocht

Heb je problemen met opstijgend of optrekkend vocht en denk je dat er een probleem is met de DPC-folie? De experts van Water-Dicht bespreken graag met jou de mogelijkheden om het vocht weg te krijgen. Wij komen graag langs om de situatie te bekijken en geven u met plezier vrijblijvend advies. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing