Is salpeter slecht voor muren? Gevolgen van salpeterzuur

Is salpeter slecht voor muren? Gevolgen van salpeterzuur
Geschreven op 8 mei

Salpeter op uw muren is altijd een direct gevolg van een vochtprobleem in uw woning. Op zichzelf is salpeter niet gevaarlijk, maar op termijn kan het wel zorgen voor verzwakkingen van materialen en de bouwkundige constructie van uw woning. Niet alleen de vorming van het salpeterzuur, maar met name de onderliggende vochtproblemen in uw huis kunnen leiden tot blijvende schade, waardoor de reparatiekosten hoog op kunnen lopen.

Salpeterzuur ontstaat door een chemische reactie tussen bepaalde chemicaliën in het vocht en het kaliumcarbonaat in uw muren. Deze reactie heeft tot gevolg, dat u een witte waas zult zien op uw muren en andere aangetaste oppervlakken. Dit is niet bijzonder fraai en zorgt er verder voor dat uw muren week kunnen worden en in sterkte afnemen.

Het beste kunt u de vorming van salpeter op uw muren voor zijn, om vervelende gevolgen te voorkomen. Enkele van deze gevolgen hebben wij vast voor u op een rij gezet.

Gevolg van salpeter #1: continu vochtige oppervlakken

Een overduidelijk probleem gerelateerd aan salpeter is dat door salpeter aangetaste oppervlakken in feite continu vochtig blijven. Dit is zowel te wijten aan het onderliggende vochtprobleem, als het salpeterzuur zelf. De oppervlakken die zijn aangetast door vocht en salpeter blijven immers telkens weer opnieuw vocht aantrekken, totdat ze volledig verzadigd raken.

U zult daardoor op structurele basis vochtplekken in huis hebben, die daarnaast ook nog eens een niet bijzonder fraaie witte waas bevatten. Hierdoor zullen materialen als pleisterwerk, behang maar ook metselwerk poreus worden, afbrokkelen en afbladderen. Ook zullen vochtige plekken leiden tot een hogere relatieve luchtvochtigheidsgraad in huis, hetgeen niet goed is voor uw woning én voor uw gezondheid.

Salpeter op uw muren ontdekt? Bel voor een GRATIS diagnose naar 0800/61.667

Gevolg van salpeter #2: beschadigingen aan materialen en oppervlakken

Doordat materialen en oppervlakken de hele tijd vochtig blijven, zal de kwaliteit en sterkte van deze bouwmaterialen afnemen en zullen ze steeds weker worden. Naast de hierboven genoemde beschadigingen zoals afbrokkelende lagen, zal hout op termijn bijvoorbeeld beginnen rotten. Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor de constructie van uw huis. Ook kozijnen zullen lijden onder de vorming van salpeterzuur.

Uw huis wordt met andere woorden steeds minder sterk. Hoe langer salpeter in uw muren aanwezig blijft, hoe erger de beschadigingen zullen worden. En hoe groter de kosten om alles te herstellen. 

Gevolg van salpeter #3: schimmelvorming

Salpeter kan daarnaast ook schimmelvorming in de hand werken. Schimmels zijn zeer kleine organismen die erg goed gedijen op vochtige plekjes. Omdat salpeter altijd gepaard gaat met vochtproblemen, bestaat dus het risico dat u bovenop het salpeterzuur ook nog eens schimmelvorming in uw woning zult terugvinden. Naast de witte aanslag kunt u dan een meer donkere of zwarte plekken waarnemen.

Schimmels zijn bijzonder slecht voor uw gezondheid, omdat schimmels zeer fijne sporen verspreiden die u kunt inademen. Dit kan leiden tot klachten als hoesten, niezen, allergieën, astma en irritaties.

Hoe salpeter op uw muren bestrijden?

Indien u denkt dat u in uw huis te maken heeft met salpeter, dan raden wij u ten zeerste aan hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Water-Dicht Vochtbestrijding kan voor u uitzoeken waardoor de salpetervorming wordt veroorzaakt en u adviseren omtrent passende behandelmethoden. Zo pakt u alle (vocht)problemen bij de kern aan, en hoeft u niet te vrezen, dat het salpeterzuur op termijn weer terugkomt. Bel ons nu! We plannen meteen een afspraak in voor een GRATIS en vrijblijvende vochtanalyse!

Meer tips & tricks over salpeterzuur muren

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*