Hoe kan je een buitenmuur waterdicht maken? Hoe werkt dat precies?

Hoe kan je een buitenmuur waterdicht maken? Hoe werkt dat precies?
Geschreven op 9 december

Vocht in uw binnenmuren kan tot zeer vervelende gevolgen leiden, zoals verzwakte materialen, hoge schadeposten en een muf en vochtig huis. Een veelgehoorde oorzaak van vochtige binnenmuren is doorslaand vocht. Dit ontstaat, wanneer uw gevel niet voldoende waterdicht is en daardoor vocht doorlaat. Daarom spreken we ook wel van vochtige buitenmuren in een dergelijk scenario. In dit artikel meer informatie over het waterdicht maken van een buitenmuur en de drie methoden die daarvoor voorhanden zijn.

Spring snel naar: Wat zijn de gevolgen van een buitenmuur die niet waterdicht is? - 3 methoden om een buitenmuur waterdicht te maken - Waarom een buitenmuur waterdicht maken? - Water-Dicht is uw expert op het gebied van gevelwerken

Wat zijn de gevolgen van een buitenmuur die niet waterdicht is?

Wanneer uw buitenmuren vochtig zijn, dan zullen ook absoluut uw binnenmuren op een rap tempo vochtig worden. Dit heeft niet alleen kwalijke gevolgen voor uw woning, maar ook voor uw eigen gezondheid. U kunt last krijgen van verschijnselen zoals hoestbuien, moeite met ademen en astmatische aanvallen, COPD, duizeligheid, hoofdpijn en diverse vormen van allergieën en huidirritaties. Tracht dus zo snel als mogelijk een goede behandelmethode toe te passen.

Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding

3 methoden om een buitenmuur waterdicht te maken

Uw buitenmuren tegen vocht behandelen kan op meerdere manieren. Welke methode voor u het beste is, hangt onder meer af van de grootte van uw gevel, de materialen waarvan uw gevel vervaardigd is en uw esthetische voorkeuren op het gebied van gevelbekleding. Hieronder lichten wij alle methoden voor u toe.

1. Gevelimpregnatie

Veruit de meest gehanteerde methode betreft het impregneren van uw gevel met een speciaal daartoe bestemd middel. Gevelimpregnatie wordt ook wel hydrofuge genoemd. Het bestaat uit het aanbrengen van ofwel een impregneermiddel op waterbasis, met een oplosmiddel of een crème.

Impregnatie zorgt ervoor dat de natuurlijke porositeit van uw gevel goed wordt opgevangen, doordat de minuscule openingen in het metsel- en voegwerk of de crepi worden opgevuld. Vocht heeft zo geen toegang meer tot uw gevel, waardoor het ook niet meer van buiten naar binnen kan doorslaan. Hydrofuge is 100% onzichtbaar en gaat vele jaren mee.

Je gevel zelf proberen te impregneren om de buitenmuur waterdicht te maken is geen handige optie. Je zal zien dat je qua kostprijs al snel aan de prijs van een aannemer zit die de hydrofuge voor jou kan doen. Raadpleeg dus best een vochtexpert voor een vrijblijvende inspectie en een offerte op maat.

Op die manier krijg je een goed beeld van de kostprijs. Let op: sommige aanbieders proberen uit te pakken met hele lage prijzen, laat je daar niet toe verleiden. Vaak wordt er dan met minderwaardige producten gewerkt die dan ook minder lang werkzaam zijn op de gevel. Dat is natuurlijk niet de bedoeling: je moet jaren vooruit kunnen met je behandelde buitenmuur. Goedkoop is in het geval van gevelbescherming bijna altijd duurkoop.

Overigens zal een goede aannemer nooit zomaar overgaan tot hydrofuge. Als er kleine beschadigingen moeten hersteld worden of de buitenmuur beter eerst hervoegd kan worden, zal je het dan te weten komen en kan dat meteen in de prijs worden meegenomen. Het is daarnaast ook belangrijk dat het impregneren op een nette buitenmuur gebeurt. Voorafgaand zal ook dus bijna altijd een gevelreiniging worden voorgesteld. 

Waar ligt het verschil in de middelen dan? Er zijn vochtwerende impregneermiddelen met een capillaire werking en met een niet-capillaire werking. Kort gezegd: impregneren met capillaire middelen kost meer, maar is beter. Die middelen zullen namelijk verder in de muren dringen zodat de droging ook intensiever is. Goedkopere middelen bieden vaak slechts een oppervlakkige bescherming, waardoor er dieper in voegen en kieren nog steeds vocht kan blijven zitten.

gevel impregneren hydrofuge

 
 
 
 
 
 
 
 
  

2. Gevelbekleding die waterdicht is

Wilt u niet alleen uw gevel beschermen, maar deze ook meteen in een gloednieuw jasje steken? Dan is de keuze voor nieuwe gevelbekleding snel gemaakt. Tegenwoordig heeft u een uitzonderlijk ruime keuze aan diverse materialen zoals hout, kunststof, natuursteen en steenstrips. Maar ook uw gevel bepleisteren behoort tot de opties, evenals uw gevel laten kaleien.

Nieuwe gevelbekleding heeft als voordeel, dat u ook direct isolatie kunt aanbrengen. Ook zal de uitstraling van uw pand in een oogwenk veranderen. Misschien wilt u al een tijdje een nieuw kleurtje op de gevel? Of uw anderzijds grauwe metselwerk opfleuren? Dan kunt u meerdere vliegen in één klap slaan met gevelbekleding. Ook bij deze methode zorgen wij natuurlijk voor een waterdichte gevel.

Onze tip:  om een buitenmuur waterdicht te maken is crepi gevelbekleding een van de beste keuzes. De voegen zijn optimaal beschermd tegen doorslaand vocht en neerslag.
Crepi kan je bovendien plaatsen in combinatie met gevelisolatie. Daardoor realiseer je ook een mooie besparing op je energiefactuur.

Hoe buiten en binnenmuren waterdicht maken

3. Uw gevel verven met vochtwerende verf

Wilt u beide bovengenoemde methoden toepassen, doch op een voordelige wijze? Dan kunt u opteren voor het aanbrengen van vochtwerende verf op uw gevel. Deze verf zal uw gevel allereerst voorzien van een nieuw kleurtje, maar ook vochtproblemen in de toekomst voorkomen. Vochtwerende verf heeft dezelfde eigenschappen als hydrofuge en zal uw gevel ook lange tijd beschermen tegen vochtdoorslag.

Waarom een buitenmuur waterdicht maken?

Een buitenmuur waterdicht maken is niet alleen cruciaal om vochtproblemen zoals doorslaand vocht en opstijgend vocht in huis te voorkomen. Een waterdichte buitenmuur heeft nog meer troeven:

  • Vuil verwijderen en voorkomen op de buitenmuur: door een hydrofuge of de gevel te impregneren verwijder je niet alleen vuil op de muur, nieuw vuil zal daarna ook geruime tijd minder vlot vast kunnen hechten.
  • Vorming van mossen en algen bestrijden: een buitenmuur die is geïmpregneerd, droogt stukken beter uit na regenbuien. Op een droog oppervlak kunnen mos en algen niet goed groeien.
  • Bouwmateriaal gaat langer mee: door je gevel te laten impregneren krijgt vocht geen kans om in de buitenmuur te sijpelen. Combineer dat met een gevelbekleding die op zich al goed waterdicht is en met het hervoegen van de muren en je gevel zal een stuk langer meegaan doorheen de jaren.
  • Een opgefriste gevel: de buitenmuur ziet er weer proper uit.

Water-Dicht is uw expert op het gebied van gevelwerken

Elke gevel en elk vochtprobleem pakken wij grondig, deskundig én effectief aan. Heeft u last van vochtige muren en wilt u hier vanaf? En wilt u meteen uw huis verfraaien? Bel ons dan meteen en wij plannen een afspraak met u in om de situatie nader te inspecteren. Daarna presenteren wij u de diverse methoden, waarna u samen met ons de beste optie voor uw gevel kunt kiezen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing