Hoe kan je een buitenmuur waterdicht maken? Hoe werkt dat precies?

Hoe kan je een buitenmuur waterdicht maken? Hoe werkt dat precies?
Geschreven op 9 december

Vocht in uw binnenmuren kan tot zeer vervelende gevolgen leiden, zoals verzwakte materialen, hoge schadeposten en een muf en vochtig huis. Een veelgehoorde oorzaak van vochtige binnenmuren is doorslaand vocht. Dit ontstaat, wanneer uw gevel niet voldoende waterdicht is en daardoor vocht doorlaat. Daarom spreken we ook wel van vochtige buitenmuren in een dergelijk scenario. In dit artikel meer informatie over het waterdicht maken van een buitenmuur en de drie methoden die daarvoor voorhanden zijn.

Wat zijn de gevolgen van een buitenmuur die niet waterdicht is?

Wanneer uw buitenmuren vochtig zijn, dan zullen ook absoluut uw binnenmuren op een rap tempo vochtig worden. Dit heeft niet alleen kwalijke gevolgen voor uw woning, maar ook voor uw eigen gezondheid. U kunt last krijgen van verschijnselen zoals hoestbuien, moeite met ademen en astmatische aanvallen, COPD, duizeligheid, hoofdpijn en diverse vormen van allergieën en huidirritaties. Tracht dus zo snel als mogelijk een goede behandelmethode toe te passen.

Vraag uw gratis advies aan →Contacteer ons voor uw vochtbestrijding

3 methoden om een buitenmuur waterdicht te maken

Uw buitenmuren tegen vocht behandelen kan op meerdere manieren. Welke methode voor u het beste is, hangt onder meer af van de grootte van uw gevel, de materialen waarvan uw gevel vervaardigd is en uw esthetische voorkeuren op het gebied van gevelbekleding. Hieronder lichten wij alle methoden voor u toe.

1. Gevelimpregnatie

Veruit de meest gehanteerde methode betreft het impregneren van uw gevel met een speciaal daartoe bestemd middel. Gevelimpregnatie wordt ook wel hydrofuge genoemd. Het bestaat uit het aanbrengen van ofwel een impregneermiddel op waterbasis, met een oplosmiddel of een crème.

Impregnatie zorgt ervoor dat de natuurlijke porositeit van uw gevel goed wordt opgevangen, doordat de minuscule openingen in het metsel- en voegwerk of de crepi worden opgevuld. Vocht heeft zo geen toegang meer tot uw gevel, waardoor het ook niet meer van buiten naar binnen kan doorslaan. Hydrofuge is 100% onzichtbaar en gaat vele jaren mee.

2. Gevelbekleding die waterdicht is

Wilt u niet alleen uw gevel beschermen, maar deze ook meteen in een gloednieuw jasje steken? Dan is de keuze voor nieuwe gevelbekleding snel gemaakt. Tegenwoordig heeft u een uitzonderlijk ruime keuze aan diverse materialen zoals hout, kunststof, natuursteen en steenstrips. Maar ook uw gevel bepleisteren behoort tot de opties, evenals uw gevel laten kaleien.

Nieuwe gevelbekleding heeft als voordeel, dat u ook direct isolatie kunt aanbrengen. Ook zal de uitstraling van uw pand in een oogwenk veranderen. Misschien wilt u al een tijdje een nieuw kleurtje op de gevel? Of uw anderzijds grauwe metselwerk opfleuren? Dan kunt u meerdere vliegen in één klap slaan met gevelbekleding. Ook bij deze methode zorgen wij natuurlijk voor een waterdichte gevel.

3. Uw gevel verven met vochtwerende verf

Wilt u beide bovengenoemde methoden toepassen, doch op een voordelige wijze? Dan kunt u opteren voor het aanbrengen van vochtwerende verf op uw gevel. Deze verf zal uw gevel allereerst voorzien van een nieuw kleurtje, maar ook vochtproblemen in de toekomst geheel voorkomen. Vochtwerende verf heeft dezelfde eigenschappen als hydrofuge en zal meerdere jaren uw gevel beschermen tegen vochtdoorslag.

Water-Dicht is uw expert op het gebied van gevelwerken

Elke gevel en elk vochtprobleem pakken wij grondig, deskundig én effectief aan. Heeft u last van vochtige muren en wilt u hier vanaf? En wilt u meteen uw huis verfraaien? Bel ons dan meteen en wij plannen een afspraak met u in om de situatie nader te inspecteren. Daarna presenteren wij u de diverse methoden, waarna u samen met ons de beste optie voor uw gevel kunt kiezen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*