Wat zijn hygroscopische zouten?

Wat zijn hygroscopische zouten?
Geschreven op 20 oktober

Hygroscopische zouten of muurzouten komen van nature uit de bodem. Hygroscopisch betekent dat ze de eigenschap hebben dat ze vocht aantrekken. Denk dan aan grondvocht, maar ook omgevingsvocht. Maar ook het klimaat - denk maar aan regen - kan voor vochtige lucht zorgen.

Hygroscopische zouten veroorzaken problemen wanneer ze in contact komen met het metselwerk door het ontbreken van een waterkering. Op die manier komen de zouten uit het grondwater rechtstreeks in contact met uw muren en metselwerk. Dit leidt uiteindelijk tot vochtproblemen, zoals doorslaand vocht of opstijgend vocht, die u zo snel mogelijk moet laten behandelen.

Vocht brengt immers heel wat gevolgen met zich mee. Zo zal u bijvoorbeeld uw ruimtes niet meer optimaal kunnen verwarmen. Het vocht hangt dan in de woning en die kan kil aanvoelen, ook al staat de verwarming aan. Waar vocht is, kan bovendien schimmel optreden en dat is slecht voor uw gezondheid.

Merkt u daarnaast ook witte aanslag op uw muren, dan spreken we van zoutuitbloei.

Last van hygroscopische zouten en witte aanslag? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Wat is zoutuitbloei?

De witte aanslag op uw binnen - of buitenmuren wordt veroorzaakt door de hygroscopische zouten. Opstijgend vocht zal ervoor zorgen dat de zoutuitbloei zichtbaar is tot ongeveer anderhalve meter boven de grond (of tot waar het vocht is “gestegen”).

Ziet u nog hoger op de muur witte plekken? Dan kan u te maken hebben met doorslaand vocht of condensatievocht.

Ook bij nieuwbouw kan u met deze problemen zitten. Zouten die al aanwezig waren in het bouwmateriaal drogen op natuurlijke wijze uit en komen terecht in het steenoppervlak. Gelukkig zijn dit de minst schadelijke zouten, aangezien ze zich op deze oppervlakte bevinden. Vaak verdwijnen deze plekken ook weer vanzelf.

De gevolgen van hygroscopische zouten

Kenmerkend aan hygroscopische zouten is dat er een witte aanslag te zien is op de buitenmuren. U heeft deze ongetwijfeld al opgemerkt aan woningen. Dit is vooral een esthetisch probleem. Het is het vocht aan de binnenmuren dat voor de grootste problemen zorgt. Het pleisterwerk op uw muur kan beschadigd worden, samen met het metselwerk. Zoutkristallen tasten alles aan en maken de plekken vochtig. Hygroscopische zouten blijven namelijk vocht aantrekken, en op die manier kan de muur nooit volledig uitdrogen. Ook al verlucht u zoveel mogelijk, de muren zullen vochtig blijven totdat de zouten uit de muur verwijderd worden.

Start een behandeling tegen hygroscopische zouten

Last van hygroscopische zouten? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Als u merkt dat de buitenmuren aangetast zijn met hygroscopische zouten dan kan u de zouten afborstelen. In de meeste gevallen zullen de zouten nadien niet meer zichtbaar zijn.

Heeft u echter problemen met de binnenmuren waar opstijgend vocht aanwezig is, dan moet u deze professioneel laten behandelen. De vochtige plekken kan u niet zelf verwijderen omdat de hygroscopische zouten vocht zullen blijven aantrekken. Er moet een isolerende coating voorzien worden zodat de zouten niet meer in de pleisterlaag van uw binnenmuur terecht komt. Muurinjectie of onderkapping kunnen de problemen voorgoed doen verdwijnen. Op die manier kan er een waterkering voorzien worden, zodat grondwater niet meer kan opstijgen in de muren.

Geen vochtproblemen meer

Met een professionele behandeling kan u uw muren vrijmaken van hygroscopische zouten en terug vochtvrij maken. Heeft u een witte aanslag ontdekt op uw muren? Of heeft u vochtplekken opgemerkt? Neem dan zo snel mogelijk met ons contact op. Dankzij onze gratis vochtdiagnose kunnen we snel bepalen waardoor het vochtprobleem veroorzaakt wordt, en u een voorstel op maat voorstellen dat definitief komaf maakt met vocht in huis.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing