Wat is opstijgend vocht precies?

Wat is opstijgend vocht precies?
Geschreven op 8 april

Opstijgend vocht komt helaas vaker voor dan u misschien denkt. Veel woningen hebben last van opstijgend vocht, soms zelfs zonder dit te weten. Maar wat is opstijgend vocht precies? Eigenlijk is het niets anders dan vocht dat doorheen de tijd een weg naar boven vindt, naar hoger gelegen verdiepingen van uw woning of bedrijfspand.

Opstijgend vocht kan leiden tot diverse problemen. Hierbij kunt u denken aan enigszins onschuldige zaken zoals een muffe geur in uw woning, maar ook vochtplekken op muren en plafonds. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer vervelende gevolgen zoals loslatend behang, afbladderende verf- en pleisterlagen, loslatende plinten, houtrot en zelfs schimmelvorming en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor uw gezondheid. Dit zijn sowieso allemaal situaties die een zeer slechte invloed hebben op de staat van uw huis.

Opstijgend vocht vanuit de kelderruimte

Een veel voorkomende manier waarop vocht naar boven kan stijgen in uw woonst is via de kelder. Een kelder of kruipruimte bevindt zich immers ondergronds en is hierdoor gevoelig voor vochtproblemen.

Het vocht kan op verschillende manieren uw kelderruimte binnendringen. Het kan bijvoorbeeld gaan om insijpelend grondwater, omdat een kelder zich onder het niveau van het grondwater bevindt. Maar het is ook mogelijk dat na hevige regenval sijpelwater naar binnen stroomt. Daarnaast kan condensatie in de kelder voor vochtproblemen zorgen. Een kelder beschikt in veel gevallen niet over een goede of voldoende ventilatie, waardoor vochtige lucht op termijn kan zorgen voor condensvorming.

In alle genoemde gevallen zal het vocht op termijn naar bovengelegen verdiepingen stijgen en steeds meer schade aanrichten.

Last van opstijgend vocht Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Opstijgend vocht door het ontbreken van een spouw

Opstijgend vocht komt vaak voor bij ietwat oudere woningen. Woningen die vroeger werden gebouwd, beschikken soms niet over een spouw, maar bestaan uit massieve muren. Een spouw is een open ruimte tussen twee muren. Samen met deze twee muren vormt de spouw een spouwmuur, met dus een buiten- en een binnenmuur en daartussen de spouw.

De hoofdfunctie van een spouw is voorkomen dat er vocht van buiten naar binnen kan komen. Ook heeft een spouw een isolerende functie.

Zonder de aanwezigheid van een spouw kan water dus gemakkelijker uw woning binnendringen en schade veroorzaken.

Opstijgend vocht door het ontbreken van een waterkering

In een oudere woning ontbreekt ook vaak een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag die ervoor zorgt dat er geen vocht via de muren kan binnendringen. Doorgaans wordt deze van roofing of kunststof vervaardigd.

Indien uw woning niet over een waterkering beschikt, kan vocht in het metselwerk van uw woonst trekken. In dat geval zal het metselwerk van uw pand zich langzaamaan vol zuigen met water dat niet kan worden afgevoerd. De stenen die het laagst zijn gelegen, zullen op termijn een hoge vochtigheidsgraad bereiken. En zo zal het vocht ook naar boven trekken.

Last van een vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Opstijgend vocht door de aanwezigheid van muurzouten

In een muur bevinden zich hygroscopische zouten. Hierdoor blijft de muur continu vocht aantrekken. Hygroscopische zouten zijn ook wel bekend onder de benaming muurzouten. Muurzouten bestaan uit chloriden en nitraten en vinden hun oorsprong onder andere in de bodem, in meststoffen en in strooizout. Hygroscopisch betekent letterlijk: ‘wateraantrekkend’ verwijzend naar het feit dat ze vocht aantrekken. Dit kan zowel grondvocht zijn, regen- en sijpelwater, alsook ook condens van binnenuit. Ook in dit geval kan het vocht op termijn beginnen stijgen.

Filmpje: ontdek hoe wij stap voor stap optrekkend vocht bestrijden

Is opstijgend vocht te voorkomen?

Jazeker! Er zijn uiteenlopende methoden beschikbaar die uw huis bestand maken tegen opstijgend vocht en andere vochtproblemen. Welke methode voor u het beste is, kan aan de hand van een persoonlijke en gratis vochtdiagnose nagegaan worden.

Water-Dicht vochtbestrijding bekijkt daartoe elke situatie geheel persoonlijk en voorziet u van een geschikt voorstel om uw vochtproblemen zo snel mogelijk grondig aan te pakken en te verhelpen. Wij beschikken over een zeer ruime expertise op het gebied van alle soorten vochtproblemen, en helpen u graag verder.

Last van een vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Meer over opstijgend vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing