4 x nefaste gevolgen van opstijgend vocht

4 x nefaste gevolgen van opstijgend vocht
Geschreven op 10 april

Vocht lijkt op het eerste gezicht misschien een onschuldig verschijnsel, maar schijn bedriegt. Opstijgend vocht kent al even veel vervelende gevolgen als dat het oorzaken heeft. Hoe langer u bovendien blijft wachten om actie te ondernemen, hoe schadelijker de gevolgen worden. En vaak ook hoe duurder ze worden om op te lossen.

De gevolgen van opstijgend vocht worden trouwens niet altijd meteen met het fenomeen in verband gebracht. Daarom hebben we een lijstje samengesteld van mogelijke schade die u door opstijgend vocht kunt ondervinden. Zo kunt u de eventuele signalen op tijd herkennen en een expert inschakelen.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 1: Muffe geur in huis

Heeft u de afgelopen dagen of weken een wat muffe geur in huis opgemerkt? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met vochtproblemen. Deze muffe geur wordt namelijk veroorzaakt door aanwezige schimmels en bacteriën die een broedplaats hebben gevonden in de vochtige plekken. Deze kenmerkende geur is aanvankelijk vooral waarneembaar in kleding en textiel.

Schimmels zijn overigens absoluut niet goed voor de gezondheid. Ze verspreiden continu sporen die door de bewoners van het pand worden ingeademd. Dit heeft nefaste gevolgen, in het bijzonder indien u te kampen heeft met klachten gerelateerd aan de ademhaling. Een goed ventilatiesysteem kan dit enigszins verminderen, maar de oorzaak van het probleem moet echter snel aangepakt worden.

Gevolg 2: Vocht- en schimmelplekken

Een overduidelijk teken van vochtproblemen zijn de zichtbare vochtplekken. Jammer genoeg bestaan er ook minder goed zichtbare vochtplekken; het vocht kan zich namelijk ook alleen in uw metselwerk bevinden. Het pleisterwerk is dan nog niet voldoende doordrenkt, om de vochtplekken te kunnen zien. Ook donker geverfde muren zorgen voor een mindere zichtbaarheid.

Doorheen de tijd zullen deze vochtplekken echter wel steeds groter worden. Schimmels hechten zich bovendien uitstekend aan meer ruwe en poreuze oppervlakken, zoals metselwerk en stenen, cement zonder waterkering, hout, en ook afwerkingsmaterialen zoals stucwerk en behang. Deze zullen allemaal onomkeerbaar worden aangetast door vochtige plekken en schimmels en steeds poreuzer worden, tot afbrokkeling en uiteenvallen aan toe.

Schimmels hechten zich daarnaast ook graag aan meer ruwe en poreuze oppervlakken, zoals metselwerk en stenen, cement zonder waterkering, hout, en ook afwerkingsmaterialen zoals stucwerk en behang. Deze zullen allemaal onomkeerbaar worden aangetast door vochtige plekken en schimmels en steeds poreuzer worden, tot ze zelfs afbrokkelen en uiteenvallen.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 3: Loslatend behang en afbrokkelend pleisterwerk

Gevolg van schimmel op behang

Ook uw behang zal op termijn loslaten, net als afbrokkelend pleisterwerk. De vochtige ondergrond ondermijnt immers de hechting. Ook de sterkte van het materiaal zal dalen, waardoor het langzaamaan in kwaliteit afneemt. Verder kunnen er ook kleurveranderingen optreden door het aanwezige vocht. Deze zullen vooral zichtbaar zijn op lichte oppervlakken.

Gevolg 4: Houtrot en loslatende plinten

De wat oudere woningen zijn meestal gebouwd met houten dwarsliggers, de zogenaamde bielzen. Maar ook muur- en plafondisolatie kan vervaardigd zijn met houten latten waarop de gipsplaten bevestigd zijn. In geval van opstijgend vocht zullen deze houten onderdelen van uw woning steeds weker worden en op termijn zelfs beginnen rotten. Dit is natuurlijk niet goed voor de bouwkundige constructie van uw woning, die bijgevolg steeds zwakker wordt. Het skelet van uw woning wordt aangetast, waardoor het pand geen stevig fundament meer heeft.

Wat kunt u doen tegen opstijgend vocht?

Klinkt één of meerdere van bovenstaande situaties u bekend in de oren? Dan onderneemt u best onmiddellijk actie. U kunt alvast beginnen met het ventileren van de verschillende aangetaste ruimten. Daarnaast kunt u schimmelplekken verwijderen met daarvoor bestemde middelen. Let er wel op dat u hierbij een mondkapje draagt om te voorkomen dat u loshangende sporen inademt.

Al deze acties pakken de oorzaak van het probleem echter niet aan, en zolang deze oorzaak blijft, zal het probleem steeds terugkomen. Win daarom het advies in van een vochtexpert. Dankzij onze jarenlange expertise kan Water-Dicht u uitstekend van dienst zijn. Wij bieden voor elk vochtprobleem een passende oplossing, zodat u voorgoed van het probleem verlost bent! Neem nu contact met ons op voor een vrijblijvende en gratis vochtdiagnose!

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Meer over opstijgend vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing