Hoe schimmel in huis bestrijden?

Hoe schimmel in huis bestrijden?
Geschreven op 2 juni

Schimmels bestrijden is niet hetzelfde als het verwijderen van schimmels. De oorzaak van de schimmels dient immers aangepakt te worden indien u voorgoed van het probleem af wilt zijn. Maar om deze oorzaak aan te pakken moet u eerst achterhalen wat die oorzaak precies is.

Schimmels worden bijna altijd veroorzaakt door vochtproblemen. Omdat vochtproblemen divers van aard zijn, zijn er ook meerdere oorzaken.

Heeft u momenteel last van schimmels in huis, dan kunt u in eerste instantie de schimmels verwijderen met een reinigingsmiddel dat speciaal hiervoor bedoeld is. U pakt hiermee weliswaar de oorzaak niet aan, maar zorgt er wel alvast voor dat de schimmels niet nog meer schade kunnen aanrichten.

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe schimmels in uw woning verwijderen?

Schimmelplekken kunnen worden verwijderd met een speciale schimmelreiniger. Ook kunt u zelf een oplossing maken met water, soda en chloor en daarmee de schimmels weg schuren.

Zorg ervoor dat u tijdens de behandeling een mondkapje draagt, omdat er veel schimmelsporen vrij kunnen komen. Ook is het verstandig om tijdens de schoonmaak goed te ventileren om zoveel mogelijk schimmelsporen uit huis te krijgen.

Heeft u overigens al last van gevoelige luchtwegen, dan raden we aan om deze klus uit te besteden om meer schade aan uw luchtwegen te voorkomen.

Hoe schimmels in uw woning bestrijden?

Om te voorkomen dat schimmels na verloop van tijd weer terugkeren, zult u zeker ook iets aan de onderliggende oorzaak van de schimmel moeten doen. Schimmels zijn erg hardnekkig en schimmelsporen zullen continu terug uw woning in waaien. Heeft u nog steeds last van vochtige plekken of een hoge luchtvochtigheidsgraad in huis, dan zullen deze schimmelsporen zich ook telkens weer vasthechten aan de vochtige oppervlakken. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, moet u ervoor zorgen dat schimmels zich nergens in huis kunnen nestelen. Ofwel: u moet ervoor zorgen dat uw woning niet (te) vochtig is. Dat kan op verschillende manieren:

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Installeren van een ventilatiesysteem

De meest voor de hand liggende oplossing is de installatie van een goed werkend ventilatiesysteem. U kunt hierbij kiezen uit de twee meest gehanteerde opties: een ventilatiesysteem type C of type D.

Een ventilatiesysteem zorgt voor continue aan- en afvoer van frisse lucht waardoor (condensatie-)vocht geen kans meer krijgt om zich te hechten. En voor de schimmels betekent dit geen goede ondergrond meer om zich te nestelen, waardoor de sporen gewoon weer wegwaaien.

Andere oplossingen om schimmel te bestrijden

Heeft u echter hinder van plaatselijke vochtproblemen, zoals opstijgend vocht of vocht dat door de gevel doorslaat? Dan bestaan er andere oplossingen zoals uw gevel laten impregneren of uw muren injecteren met speciale waterafstotende harsen.

Is de kelderruimte de boosdoener, dan kunt u opteren voor kelderdichting of kelderdrainage. Het is zelfs mogelijk dat een combinatie van oplossingen in uw geval het beste is.

Welke oplossing tegen schimmels is de beste?

Op deze vraag kunt u een helder en duidelijk antwoord krijgen wanneer u door ons een gratis vochtdiagnose laat uitvoeren. Bij deze vrijblijvende dienst van Water-Dicht Vochtbestrijding, komen wij bij u thuis langs om uw gehele woning te inspecteren op vocht, vochtschade en schimmels. Op deze manier kunnen wij niet alleen de exacte oorzaak van het vochtproblemen bepalen, maar u ook van uitstekend advies voorzien om voorgoed met het probleem komaf te maken.
Vertrouw op onze vochtexperts, en neem vrijblijvend contact met ons op!

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer info over schimmel en de bestrijding

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing