Ventilatiesysteem D: werking, voordelen en nadelen

Ventilatiesystemen bestaan in verschillende modellen. De meest voorkomende systemen op dit moment zijn ventilatiesysteem C en D. Op deze pagina kan u alle informatie betreffende ventilatiesysteem C terugvinden. In wat volgt op deze pagina zullen we ons beperken tot het bespreken van ventilatiesysteem D.

  • Heel wat vochtproblemen ontstaan door een gebrek aan goede ventilatie. Tegenwoordig worden huizen steeds meer en beter geïsoleerd. In het geval van nieuwbouw dienen hier zelfs duidelijke richtlijnen voor te worden gevolgd. Soms wordt hierbij echter de ventilatie over het hoofd gezien, een hekel punt.

  • Bij een gebrekkige isolatie ontstaat er op den duur een ongezond en vochtig klimaat, zeker wanneer er één of meerdere vochtige ruimten aanwezig zijn. Dit zijn ruimten waarin van nature meer vocht aanwezig is door de gebruiksfunctie ervan, zoals een badkamer, keuken of wasruimte. Door de vaak hogere temperaturen in deze ruimtes, kan condens snel problemen geven. Indien er namelijk geen aan- en afvoer van frisse lucht is, kan deze vochtige lucht nergens heen. Dit kan resulteren in vochtproblemen die niet alleen schade kunnen toebrengen aan uw woning, maar ook uw gezondheid ondermijnen.

→ Een ventilatiesysteem nodig?Contacteer ons voor een gratis analyse

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

In veel gevallen is het verstandig om een mechanisch ventilatiesysteem te (laten) installeren. Een dergelijk ventilatiesysteem zorgt voor een constante aan- en afvoer van respectievelijk frisse lucht en gebruikte binnenlucht. Dit zorgt niet alleen voor minder vocht in de diverse plaatsen van uw huis of bedrijfspand, maar vermindert ook aanzienlijk het CO2-gehalte in de lucht. Vooral op kantoor is dit een must, omdat er vaak meerdere mensen in een ruimte zitten. Sommige kantoren, zoals erg hoge gebouwen, hebben geen ramen die open kunnen dus een ventilatiesysteem is in dat geval onontbeerlijk. Maar ook in huis komt het van pas, want wist u dat een goede nachtrust mede afhankelijk is van een gezond CO2 gehalte in de slaapkamer? Kortom, door het zuiveren en filteren van de lucht zorgt u voor een beter leefklimaat.

Op zoek naar een Ventilatiesysteem D. Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Ventilatiesysteem D

In tegenstelling tot ventilatiesysteem C, vindt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch plaats. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee ventilatoren. U hoeft dus geen roosters in ramen of wanden te plaatsen voor de aanvoer van buitenlucht. Buitenlucht wordt naar binnen gezogen via ventielen, die meestal op het dak of in de muur geplaatst worden.

De buitenlucht komt binnen via de droge ruimten, zoals leefruimten, slaapkamers en werkkamers en verlaat het pand via de natte ruimten. Daarnaast wordt meestal gebruik gemaakt van warmteterugwinning. Dit houdt in dat de doorgaans veel warmere binnenlucht die wordt afgevoerd, wordt gebruikt om warmte aan de aangezogen buitenlucht af te geven. Een eventueel verlies aan warmte wordt op deze manier beperkt.

Ventilatiesysteem C of D?

Ventilatiesysteem D filtert de lucht die binnenkomt. Dit gebeurt door middel van elektrostatische en anti-bacteriologische filters, iets dat bij de roosters van ventilatiesysteem C niet aanwezig is. Bij ventilatiesysteem D heeft u bijgevolg geen last van pollen, stuifmeel en stof, een zeer groot pluspunt voor zij die te kampen hebben met hooikoorts en allergieën. Op deze wijze krijgt u enkel propere lucht binnen.

Ventilatiesystemen zijn erg divers en kunnen geheel worden toegepast op uw specifieke situatie. Wij voorzien u natuurlijk graag van advies aangaande mechanische ventilatie en ventilatiesysteem D in het bijzonder. Naam nu vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtanalyse en om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Ook op zoek naar een Ventilatiesysteem D? →Contacteer ons voor de voordelen en meer info

 

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*