Hoe ontstaat schimmel in huis? Oorzaken en oplossingen

Hoe ontstaat schimmel in huis? Oorzaken en oplossingen
Geschreven op 2 juni

In totaal bestaan er op onze aardbol meer dan 100.000 verschillende soorten schimmels. Ongeveer 100 tot 150 van deze schimmelsoorten kunnen ook binnenshuis tot ontwikkeling komen.

Schimmels ontstaan op die plekken waar ze goed kunnen groeien. En wat schimmels vooral nodig hebben om goed te kunnen groeien, is een vochtige ondergrond. In een droge omgeving zullen schimmels zich maar moeizaam of zelfs helemaal niet ontwikkelen. Heel veel woningen met vochtproblemen hebben dan ook te maken met schimmels. Het kan hierbij gaan om een ruimte met een hoge relatieve luchtvochtigheid, een plek met vochtige oppervlakken of een combinatie van beide factoren. Deze factoren kunnen meerdere oorzaken hebben.

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Schimmels door hoge relatieve luchtvochtigheid

Eén van de oorzaken van schimmelvorming is een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit is vaak het geval in de ‘natte ruimtes’ van een pand, zoals een badkamer, keuken of wasplaats. In deze ruimten wordt veruit het meeste water en vocht gebruikt. Dit vocht moet op de een of andere manier worden afgevoerd, anders blijft het in de kamer hangen. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid stijgt tot boven de 60%, is dat voor schimmels de ideale voedingsbodem om er zich te nestelen en verder te ontwikkelen.

Als het vocht in de lucht niet voldoende wordt afgevoerd, zal het zich hechten aan diverse oppervlakken. Dit wordt ook wel condensatie genoemd. Omdat warme lucht sneller stijgt dan koude lucht, zal de waterdamp stijgen en zich vasthechten aan de koude oppervlakken waarmee het in aanraking komt. Bij onvoldoende ventilatie zullen deze oppervlakken nooit kunnen opdrogen, steeds vochtig blijven en zo de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels en schimmelsporen. In badkamers en keukens kunt u  schimmels daarom terugvinden op het bovenste gedeelte van de wanden en het plafond.

Schimmels op vochtige muren en plafonds

In andere gevallen kunnen opstijgend of doorslaand vocht aan de basis liggen van het schimmelprobleem. Opstijgend vocht is vocht dat afkomstig is van lager gelegen verdiepingen (bijvoorbeeld de kelder) en stijgt naarmate een lager gelegen ruimte verzadigd raakt met vocht. Het vocht zoekt dan als het ware nieuwe droge plekken om zich aan vast te hechten.

Over doorslaand vocht wordt gesproken wanneer vocht via de buitenmuren naar binnen dringt. Dit gebeurt onder andere bij een niet voldoende geïmpregneerde gevel, of bij het ontbreken van een spouwmuur.

Daarnaast kunnen ook koudebruggen voor vochtige plekken zorgen. In dat geval is er sprake van een zwakkere plek in de isolatie van het pand. Omdat warme en koude lucht daar met elkaar in contact komen, zal er condensvorming optreden.

In al deze gevallen zullen muren en eventueel zelfs plafonds vochtig worden, het favoriete plekje voor schimmels.

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe ontstaan schimmels in huis?

Schimmels ontwikkelen zich door microscopisch kleine schimmelsporen te verspreiden. Deze schimmelsporen zijn zo klein dat ze niet met het blote oog waar te nemen zijn. De sporen komen echter uw huis binnen via open deuren en ramen. Ze  nestelen zich vervolgens op alle geschikte oppervlakken die in de directe nabijheid te vinden zijn, zoals muren, plafonds en textiel. Schimmels zijn dus eigenlijk altijd aanwezig, maar kunnen zich pas ontwikkelen als de ondergrond zich daartoe  leent. Deze ondergrond dient daarvoor aan een aantal criteria te voldoen:

  • Geschikte vochtcondities (luchtvochtigheid van minimaal 60%)
  • Geschikte temperatuur
  • Voldoende voedingsstoffen in de ondergrond
  • Geschikte zuurgraad
  • Voldoende zuurstof aanwezig

Vocht is de perfecte broedplaats voor schimmels. Wanneer vocht gecombineerd wordt met bovenstaande elementen, dan ontstaan er een waar schimmelparadijs in uw woning.

Om schimmels te bestrijden, kunt u dus best de oorzaak aanpakken: het vochtprobleem.

Schimmels bestrijden door de oorzaak aan te pakken

In alle gevallen is het raadzaam te onderzoeken hoe uw specifieke vochtprobleem veroorzaakt wordt. Water-Dicht Vochtbestrijding kan u hierbij uitstekend helpen dankzij onze vrijblijvende en gratis vochtdiagnose. Naargelang de resultaten van  deze vochtdiagnose, kunnen wij u exact vertellen hoe de vork in de steel zit en oplossingen voorstellen die u voorgoed van het vocht- en schimmelprobleem af zullen helpen. Wacht niet langer om op het schimmelprobleem op te lossen, en contacteer ons nu.

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer info over schimmel en de bestrijding

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing