Wat zijn schimmels in huis en hoe herkent u ze?

Wat zijn schimmels in huis en hoe herkent u ze?
Geschreven op 2 juni

Niemand associeert het woord ‘schimmel’ met aangename zaken, tenzij u natuurlijk houdt van schimmelkaas of champignons. Afgezien van de eetbare varianten, zijn schimmels op verschillende manieren echter hinderlijk voor zowel uw gezondheid als uw woning. Schimmels komen namelijk niet alleen in de vrije natuur voor, ook uw woning kan te maken hebben met vochtproblemen en hierdoor schimmels huisvesten.

Schimmels worden gevormd wanneer een ruimte of oppervlak langdurig wordt blootgesteld aan vocht. Heel vaak nestelen ze zich in de zogenaamde ‘natte ruimtes’ van een huis. Ruimtes waar de relatieve luchtvochtigheidsgraat hoger liggen dan in andere vertrekken van uw woning. Ook kunnen schimmels teruggevonden worden op plaatsen waar sprake is van plaatselijke vochtproblemen, zoals lekken en vochtdoorslag.

Schimmels gaan altijd gepaard met vochtproblemen

Wanneer uw woning te kampen heeft met vochtproblemen, zult u misschien merken dat het vocht zich vastkleeft aan verschillende oppervlakken. Denk hierbij aan muren, plafonds, maar ook inwendige materialen zoals isolatiemateriaal en houtwerk. Vochtproblemen kunnen bovendien intern ontstaan,  bijvoorbeeld door condensatie. Condensatieproblemen komen vaak voor in ruimtes waar vochtige lucht blijft circuleren en niet voldoende wordt afgevoerd.

Daarnaast kunt u ook last krijgen van vochtproblemen die een externe oorzaak hebben. Dit kan binnendringend grondvocht zijn, bijvoorbeeld in kelders omdat deze onder het grondwaterniveau liggen. Maar vochtproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door sijpelwater na hevige regenval, of doorslaand vocht vanuit de gevel als deze niet voldoende waterdicht is. 

Al deze oorzaken hebben tot gevolg dat de aangetaste materialen steeds vochtiger worden en daardoor dus steeds aantrekkelijker worden voor schimmels.

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn microscopisch kleine organismen die uitzonderlijk goed floreren in vochtige omgevingen. Eigenlijk zijn het zeer kleine paddenstoeltjes, die zich voortplanten via schimmelsporen die in de lucht en met de wind mee verspreid worden. Deze schimmelsporen kunnen in uw woning terechtkomen, bijvoorbeeld door het raam.

Is uw huis vrij van vochtproblemen, dan zullen deze sporen gewoon komen en gaan. Vinden ze echter vochtig plekje, dan zullen de schimmelsporen zich daar nestelen en verder ontwikkelen. Dit proces gebeurt niet van de ene dag op de andere, maar u kunt er vanuit gaan dat de schimmels met de tijd steeds meer zullen groeien en toenemen.

Zijn schimmels in huis gevaarlijk?

Niet alle schimmelsoorten zijn schadelijk, maar ze kunnen wel degelijk nare gevolgen hebben voor uw woning én uw gezondheid, en dan vooral voor uw luchtwegen. Met name de zwarte schimmel produceert bepaalde stoffen - myotoxine - die schadelijk kunnen zijn wanneer ze worden ingeademd. Inademing kan leiden tot irritatie, astmatische klachten, hoestbuien en bronchitis. Heeft u al last van uw luchtwegen, dan zal de aanwezigheid van schimmels voor nog meer gezondheidsproblemen zorgen. Ook kan er huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen optreden wanneer u in contact komt met schimmelsporen.

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe kunt u schimmels in huis herkennen?

Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond.

Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag. Dit is witte aanslag die soms kan worden opgemerkt op (bakstenen) muren. Salpeteruitslag is een teken van opstijgend grondvocht, een ander vochtprobleem waar u hier meer over kunt lezen. Het is echter geen schimmel, en vraagt een andere manier van bestrijding.

Twijfelt u over de aard van bepaalde donkere plekken in uw woning? Dan is het verstandig een externe firma met verstand van zaken in te schakelen. Water-Dicht Vochtbestrijding kan u hiervoor uitstekend adviseren. Wij kunnen uw situatie grondig inspecteren door middel van een vrijblijvende gratis vochtdiagnose. Ons team van vochtexperts kan u daarna direct adviseren over mogelijke behandelingen die voorgoed korte metten maken met schimmels in huis. Neem nu contact met ons op!

Last van schimmels in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer info over schimmel en de bestrijding

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing