Hoe uw kelder voldoende verluchten?

Hoe uw kelder voldoende verluchten?
Geschreven op 19 februari

Een kelder is vanwege zijn ondergrondse ligging veel gevoeliger voor vocht en vochtproblemen dan andere ruimten in uw woning. In de meeste gevallen beschikt een kelder niet over ramen of deuren die u zo nu en dan open kunt zetten. Hierdoor kan er in een kelder weinig frisse lucht circuleren. Dit zorgt in veel gevallen voor een te hoge luchtvochtigheid in de kelder. Tel daarbij nog eens op dat een kelder erg gevoelig is binnentredend water en vocht. Het is dus raadzaam om uw kelder te voorzien van frisse lucht en verluchting.

Last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Waarom is kelderverluchting belangrijk?

Veel mensen denken dat een kelder niet zo veel onderhoud behoeft. Waarom zou u? U komt er immers vrijwel nooit. U dient echter niet te vergeten, dat een kelder een zeer belangrijk onderdeel is van het fundament van uw woning. Uw huis steunt op de muren van uw kelder. Het is dus best belangrijk deze in opperbeste conditie te houden. Indien muren en andere oppervlakken in uw kelder langdurig aan vochtige omstandigheden worden blootgesteld, zullen ze op termijn steeds weker en zwakker worden.

Dankzij voldoende kelderverluchting houdt u de relatieve luchtvochtigheid in uw kelder op een gezond niveau. Hiermee voorkomt u niet alleen vochtproblemen zoals condensatie, maar zorgt u er ook voor dat secundaire gevolgen zoals schimmelvorming vele malen minder snel in zullen treden. Niet alleen uw kelder vaart hier wel bij, maar ook de spullen die u in uw kelder heeft opgeslagen. En ook uw gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid is namelijk helemaal niet goed voor uw gezondheid en kan zelfs tot diverse lichamelijke klachten leiden.

Last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Hoe kunt u uw kelder verluchten?

Er zijn heel wat manieren om uw kelder te verluchten. U kunt één of meerdere luchtroosters laten plaatsen, waardoor uw kelder verlucht en voorzien wordt van de aanvoer van frisse lucht. U kunt dit ook bereiken door een pvc buis te gebruiken die uitmondt op een plek buitenshuis.

Het nadeel van de methoden is dat de luchtroosters veelal op straatniveau worden geïnstalleerd. Wanneer het eens heftig regent, bestaat het risico dat regenwater in de roosters terecht komt en daardoor ook in uw kelder.
Wilt u 100% zeker zijn van een effectieve verluchting, dan adviseren wij eigenlijk altijd om een ventilatiesysteem te installeren. Een ventilatiesysteem voorziet uw kelder altijd van frisse lucht en voert tegelijkertijd de gebruikte lucht weer af. Zo bent u altijd verzekerd van een optimaal binnenklimaat en een uitstekende luchtvochtigheid.

Wilt u ook uw kelder verluchten?

Heeft u uw kelder al een tijd niet meer gebruikt, omdat het er zo muf en vochtig is? Dan wordt het hoog tijd om daar iets aan te doen! Het is immers zonde om zo’n mooie ruimte niet te gebruiken! Water-Dicht Vochtbestrijding komt graag bij u langs om uw kelder aan een grondig GRATIS onderzoek te onderwerpen. Daarna kunnen wij u precies vertellen wat u het beste kunt doen om uw kelder te voorzien van adequate kelderverluchting. Bel ons vandaag nog voor een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*