4 gevolgen van condensatie

4 gevolgen van condensatie
Geschreven op 14 juli

Condensatie kan helaas tot zeer uiteenlopende schadelijke gevolgen leiden. Vaak begint dit bij (plaatselijke) vochtplekken die in eerste instantie niet zo ernstig lijken. Na verloop van tijd kunnen deze vochtplekken echter een broedplaats voor schimmels vormen, aangezien deze vervelende micro-organismen nu eenmaal erg goed gedijen op vochtige plekjes. Met alle gevolgen van dien, uiteraard.

Bovendien tasten vochtige plekken het materiaal aan waarop het vocht zich heeft vastgehecht. Condensatie kan onder meer afbrokkelende pleisterlagen, loslatend behang en rottend hout tot gevolg hebben.

En last but not least, condensatie heeft ook een negatieve impact op uw gezondheid.

Vochtige muren en schimmelvorming als gevolg van condensatie

Wanneer u last heeft van condensatie, is de aanwezigheid van vochtige plekken het eerste dat u zult opmerken. Vooral muren en plafonds zijn hier bijzonder gevoelig voor door de poreuze aard van deze oppervlakken. Hierdoor worden er op lange termijn grote hoeveelheden vocht opgezogen. Het vraagt dus veel tijd om deze schade te herstellen, want alleen al het uitdrogen van aangetaste oppervlakken neemt heel veel tijd in beslag.

Wanneer een oppervlak eenmaal doordrenkt is met vocht, zullen schimmels zich langzamerhand gaan nestelen en uitbreiden. Weet dat schimmels een terugkerend probleem zijn op wanden en plafonds die niet goed geïsoleerd zijn, in combinatie met een gebrek aan ventilatie. Hoe kouder het oppervlak is, hoe sneller condensvorming zal optreden en daarmee dus ook schimmelvorming.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Muffe lucht in uw huis door condensatie en schimmels

Ruimtes die zijn aangetast door vocht en schimmels kunnen na verloop van tijd een muffe, onaangename geur vrijgeven. Deze doordringende geur wordt veroorzaakt door de schimmels en bacteriën die er welig tieren. En niet alleen de ruimte zelf zal hier hinder van ondervinden, maar ook materialen van textiel, zoals kleding, gordijnen en meubelstoffen zullen deze penetrante geur absorberen.

Condensatie leidt op termijn tot schade aan uw woning

Op lange termijn kan condensatie de bouwkundige constructie van uw pand op heel wat manieren aantasten. Materialen zoals pleisterwerk, verf en behang zullen in kwaliteit afnemen en steeds meer beschadigd raken. Daarnaast kunnen hout en houten onderdelen van de draagconstructie worden aangetast. Deze delen zullen steeds weker worden, waardoor de kans bestaat dat het hout gaat rotten. Dit is erg nefast voor de stevigheid van uw pand, zeker wanneer de woning voor een groot deel uit hout bestaat.

Condensatie is schadelijk voor uw gezondheid

Condensatie is schadelijk voor uw gezondheid

Condensatieproblemen blijven soms erg lang onbehandeld. Dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Condensatie en de schimmelvorming die hierdoor ontstaat is erg schadelijk voor uw gezondheid. Schimmelsporen komen immers snel en eenvoudig in de luchtwegen terecht, met lichamelijke klachten en ongemakken tot gevolg, zeker bij mensen met astmatische klachten of andere aandoeningen van de luchtwegen.

Ook een te hoog CO2-gehalte in de lucht kan een mogelijke rol spelen en leiden tot verschillende klachten zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid en lusteloosheid. Indien dit hoge CO2-gehalte wordt gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid, dan bestaat ook de kans op benauwdheid, pijnlijke gewrichten en hoestbuien.

Naast schimmels vormen andere organismen zoals huisstofmijt ook een risico in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, waardoor combinaties vanklachten kunnen ontstaan.

Zeg al deze gevolgen vaarwel en pak condensatie meteen aan!

Vermoedt u dat uw pand te kampen heeft met condensatie, dan is het verstandig dit op korte termijn te laten nakijken. Water-Dicht Vochtbestrijding kan u helpen door middel van een vrijblijvende gratis vochtdiagnose, die op grondige wijze al de vochtproblemen in uw woning in kaart brengt.

Na het uitvoeren van deze vochtdiagnose kunnen wij u exact vertellen wat de oorzaak van uw vochtprobleem is, welke gevolgen er inmiddels zijn opgetreden én natuurlijk het belangrijkste: hoe u dit zo efficiënt mogelijk kunt aanpakken. Contacteer ons vandaag nog en wij plannen zo snel als mogelijk een afspraak met u in!

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer over condens en condensatieproblemen

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing