4 gevolgen van condensatie

4 gevolgen van condensatie
Geschreven op 14 juli

Condensatie kan helaas tot zeer uiteenlopende schadelijke gevolgen leiden. Het begint met (plaatselijke) vochtplekken die aan het begin niet zo ernstig ogen. Maar na verloop van tijd zullen deze vochtplekken ruimte geven aan schimmels en schimmelvorming, omdat deze vervelende micro-organismen nu eenmaal erg goed gedijen op vochtige plekjes, met alle gevolgen van dien.

Vochtige plekken tasten voorts het materiaal aan waar het vocht zich heeft vastgehecht. Condensatie heeft onder andere afbrokkelende pleisterlagen, loslatend behang en rottend hout tot gevolg.

En last but not least, kan condensatie ook nadelige gevolgen hebben voor uw algehele gezondheid.

Vochtige muren en schimmelvorming als gevolg van condensatie

Het eerste dat u zult kunnen opmerken als u last heeft van condensatie, is de aanwezigheid van vochtige plekken. Vooral muren en plafonds zijn hier bijzonder gevoelig voor vanwege de poreuze aard van deze oppervlakken. Daardoor zullen deze op termijn grote hoeveelheden vocht opzuigen. Het vraagt veel tijd om deze schade te herstellen, want zelfs alleen al het uitdrogen van de aangetaste oppervlakken neemt heel wat tijd in beslag.

Wanneer een oppervlak eenmaal doordrenkt is met vocht, zullen schimmels zich langzamerhand gaan nestelen en uitbreiden. Schimmels zijn een terugkerend probleem op wanden en plafonds die niet goed geïsoleerd, zijn in combinatie met een gebrek aan ventilatie. Hoe kouder het oppervlak is, hoe sneller condensvorming op zal treden en daarmee ook schimmelvorming.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Een muffe lucht in uw huis door condensatie en schimmels

In ruimten die zijn aangetast door vocht en schimmels kunt u na verloop van tijd een muffe, onaangename geur waarnemen. Deze penetrante lucht wordt veroorzaakt door de schimmels en bacteriën die daar heerlijk gedijen. Helaas zal overigens niet alleen de ruimte zelf hier hinder van ondervinden; ook materialen van textiel zoals kleding, gordijnen en meubelstoffen zullen deze penetrante geur absorberen.

Condensatie leidt op termijn tot beschadigingen aan uw woning

Condensatie kan op de lange termijn de bouwkundige constructie van uw pand op velerlei manieren aantasten. Materialen zoals pleisterwerk, verf en behang zullen in kwaliteit afnemen als gevolg van condensatieproblemen en steeds meer beschadigd raken. Daarnaast kunnen hout en houten onderdelen van de draagconstructie worden aangetast. Deze zullen steeds weker worden en de kans bestaat dat het hout gaan rotten. Dit is funest voor de stevigheid van uw pand, zeker indien uw woning voor een groot deel uit hout bestaat.

Condensatie is schadelijk voor uw gezondheid

Condensatieproblemen blijven soms erg lang onbehandeld. Dit kan echter vervelende gevolgen hebben. Condensatie en vooral de als gevolg hiervan ontstane schimmelvorming is erg schadelijk voor uw gezondheid. Schimmelsporen komen zo immers terecht in de luchtwegen. Dit kan lichamelijke klachten en ongemakken in de hand werken, zeker bij mensen die astmatische klachten hebben of anderzijds last hebben van bepaalde aandoeningen van de luchtwegen. De fysieke last kan hierdoor zelfs verergeren.

Ook speelt een te hoog CO2-gehalte in de lucht een mogelijke rol, Dit kan immers leiden tot verschillende klachten zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid en lusteloosheid. Indien dit hoge CO2-gehalte wordt gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid, dan bestaat ook de kans op benauwdheid, pijnlijke gewrichten en hoestbuien.

Naast schimmels vormen andere organismen zoals de huisstofmijt ook een risico in ruimten met een hoge luchtvochtigheid, waardoor combinaties van klachten kunnen ontstaan.

Zeg al deze gevolgen vaarwel en pak condensatie meteen aan!

Vermoedt u dat uw pand last heeft van condensatie, dan is het verstandig dit op korte termijn te laten nakijken. Water-Dicht Vochtbestrijding kan u hiermee assisteren door middel van een vrijblijvende gratis vochtdiagnose, die op grondige wijze al de vochtproblemen in uw woning in kaart brengt.

Na het uitvoeren van deze vochtdiagnose kunnen wij u exact vertellen wat de oorzaak van uw vochtprobleem is, welke gevolgen er inmiddels zijn ingetreden én natuurlijk het belangrijkste: hoe u dit zo efficiënt mogelijk kunt aanpakken. Contacteer ons vandaag nog en wij plannen zo snel als mogelijk een afspraak met u in!

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer over condens en condensatieproblemen

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*