Hoe condensatieproblemen oplossen? Praktische tips

Hoe condensatieproblemen oplossen? Praktische tips
Geschreven op 14 juli

Hoewel er heel wat verschillende condensatieproblemen zijn, kunt u er gelukkig ook op diverse manieren iets aan doen. De exacte aanpak is uiteraard afhankelijk van uw specifieke situatie. Is de condensatie op meerdere plekken of in meerdere ruimten aanwezig, dan is het installeren van een ventilatiesysteem vaak al een zeer goede eerste stap. Plaatselijke condensatieproblemen vereisen soms meer inspanningen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een koudebrug. Deze zal eerst hersteld moeten worden, voordat andere problemen kunnen worden aangepakt.

Het is met andere woorden belangrijk om eerst de oorzaken van de condensatievorming te bepalen, voordat er kan gewerkt worden aan een oplossing.

Is het vochtprobleem condensatie?

Heeft u te kampen met vochtproblemen, dan is de precieze oorzaak niet altijd even duidelijk en concreet. Indien u wilt testen of het inderdaad om condensatie gaat, dan kunt u dit doen met een zogenaamd ‘condensplaatje’. Dit plaatje kunt u gemakkelijk zelf maken.

Knip een stukje aluminiumfolie van ongeveer 15 x 15 cm en plak dit met (schilders-)tape op één of meerdere plekken waar u condensvorming vermoedt. Laat het vervolgens enkele dagen zitten. Wanneer de folie na een paar dagen aan de buitenkant vochtig is, dan kunt u ervan uitgaan dat er sprake is van condensatie. De aanwezige waterdamp in de lucht zal zich aan de folie hechten, omdat de folie een koud oppervlak is. Is de folie echter aan de binnenkant vochtig, dan heeft u te maken met een extern probleem. U zou bijvoorbeeld last kunnen hebben van doorslaand vocht.

Sowieso is het raadzaam een expert in te schakelen die de precieze oorzaak kan bepalen.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Condensatieproblemen zelf oplossen

Condensatie problemen oplossen met ventilatie

Wij raden bij elk vochtprobleem, ook condensatie, aan om de een beroep te doen op een extern, gespecialiseerd bedrijf, omdat condensatieproblemen en hunprecieze oorzaak niet altijd meteen vast te stellen zijn.

U kunt echter zelf wel bepaalde acties ondernemen om in ieder geval alvast de luchtvochtigheid in één of meerdere ruimten terug te dringen. Handelingen die u zelf kunt verrichten zijn bijvoorbeeld:

  • Ventilatieroosters (laten) plaatsen voor een betere toevoer van frisse lucht
  • Een dampkap (laten) plaatsen in uw keuken om kookvocht af te kunnen voeren
  • Vaak ramen open doen om veel frisse lucht binnen te laten
  • Uw was buitenshuis drogen, de deur van de badkamer open laten wanneer u een douche of bad neemt, enz.

Het spreekt voor zich, dat bovenstaande methoden weliswaar een handje kunnen helpen, maar het vochtprobleem helaas niet bij de wortels aanpakken. Hiervoor is het noodzakelijk om ook de oorzaak aan te pakken.

Plaatselijke condensatie tegengaan met een vochtvreter

Indien u zeer plaatselijk last heeft van condensatie, bijvoorbeeld in een meterkast of een kast met cv-ketel, dan kunt u dit probleem wellicht verhelpen met een vochtvreter. Een vochtvreter is een soort opvangbakje met een rooster waarop hygroscopische zouten worden geplaatst. Hygroscopische zouten absorberen het vocht uit de lucht. Deze zouten moeten periodiek vervangen worden.

Ook deze oplossing biedt echter enkel de bestrijding van symptomen. De achterliggende oorzaak van het condensatieprobleem wordt niet aangepakt.

Grondige behandeling tegen condensatieproblemen

Wilt u voorgoed van de condensatieproblemen verlost zijn, dan is de oorzaak aanpakken het beste advies. U kunt daarvoor een vochtexpert een kijkje laten nemen in uw woning.

Water-Dicht Vochtbestrijding biedt een geheel vrijblijvende gratis vochtdiagnose om de precieze oorzaak te achterhalen en het condensatieprobleem bij de kern aan te pakken. Zo kunnen wij het condensatieprobleem definitief uit de weg ruimen. Neem nu contact op en informeer naar de mogelijkheden!

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer over condens en condensatieproblemen

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing