Hoe condensatieproblemen oplossen? Praktische tips

Hoe condensatieproblemen oplossen? Praktische tips
Geschreven op 14 juli

Hoewel er heel wat verschillende condensatieproblemen zijn, kunt u er gelukkig ook op diverse manieren iets aan doen. De exacte aanpak zal niettemin afhankelijk zijn van uw specifieke situatie. Is de condensatie op meerdere plekken of in meerdere ruimten aanwezig, dan is het installeren van een ventilatiesysteem vaak al een zeer goede eerste stap. Voor plaatselijke condensatieproblemen is soms meer werk nodig, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een koudebrug. Deze zal eerst hersteld moeten worden.

Het is met andere woorden belangrijk om eerst de oorzaken van de condensatievorming te bepalen, alvorens er kan gewerkt worden aan een oplossing.

Is het vochtprobleem condensatie?

Heeft u te kampen met vochtproblemen, dan is de precieze oorzaak niet altijd even duidelijk en concreet. Indien u wilt testen of het inderdaad om condensatie gaat, dan kunt u dit doen met een zogenaamd “condensplaatje”. Dit plaatje is gemakkelijk zelf te maken.

Knip een stukje aluminiumfolie van ongeveer 15x15 cm en plak dit met (schilders-)tape op één of meerdere plekken waar u condensvorming vermoedt. Laat het vervolgens enkele dagen zitten. Wanneer de folie na een paar dagen aan de buitenkant vochtig is, dan kunt u ervan uitgaan dat er sprake is van condensatie. De aanwezige waterdamp in de lucht zal zich aan de folie hechten, omdat de folie een koud oppervlak is. Is de folie achter aan de binnenkant vochtig, dan heeft u te maken met een extern probleem. U zou bijvoorbeeld last kunnen hebben van doorslaand vocht.

Sowieso is het raadzaam een expert in te schakelen die de precieze oorzaak verder kan bepalen.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Condensatieproblemen zelf oplossen

Wij raden bij elk vochtprobleem, ook condensatie, aan om de assistentie in te roepen van een externe firma, omdat condensatieproblemen en hun precieze oorzaak niet altijd meteen vast te stellen zijn.

U kan echter zelf wel bepaalde acties ondernemen, in ieder geval om alvast de luchtvochtigheid in één of meerdere ruimten terug te dringen. Handelingen die u zelf kunt verrichten zijn bijvoorbeeld:

  • Ventilatieroosters laten plaatsen voor een betere toevoer van frisse lucht
  • Een dampkap plaatsen in uw keuken om kookvocht af te kunnen voeren
  • Vaak ramen open doen om veel frisse lucht binnen te laten
  • Andere zaken die helpen, zijn het buitenshuis drogen van de was, of de deur van de badkamer open laten wanneer u een douche of bad neemt

Het spreekt voor zich, dat bovenstaande methoden weliswaar een handje kunnen helpen, maar het vochtprobleem helaas niet bij de wortels aanpakken. Hiervoor is het noodzakelijk om ook de oorzaak aan te pakken.

Plaatselijke condensatie tegengaan met een vochtvreter

Indien u zeer plaatselijk last heeft van condensatie, bijvoorbeeld in een meterkast of een kast met cv-ketel, dan kunt u dit probleem wellicht verhelpen met een vochtvreter. Een vochtvreter is een soort opvangbakje met een rooster waarop hygroscopische zouten worden geplaatst. Hygroscopische zouten absorberen het vocht uit de lucht. Deze zouten moeten periodiek vervangen worden.

Ook deze oplossing biedt echter enkel de bestrijding van symptomen. De achterliggende oorzaak van het condensatieprobleem wordt niet aangepakt.

Grondige behandeling tegen condensatieproblemen

Wil u voorgoed van de condensatieproblemen verlost zijn, dan luidt het beste advies om de oorzaak aan te pakken. U kunt daarvoor een vochtexpert een kijkje laten nemen in uw woning.

Water-Dicht Vochtbestrijding biedt een geheel vrijblijvende gratis vochtdiagnose die ons in staat stelt om de precieze oorzaak te achterhalen en het condensatieprobleem bij de kern aan te pakken. Zo kunnen wij het condensatieprobleem definitief uit de weg ruimen. Neem nu contact op en informeer naar de mogelijkheden!

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer over condens en condensatieproblemen

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*