Wat kost een behandeling tegen condensatie? Totale kostprijs

Wat kost een behandeling tegen condensatie? Totale kostprijs
Geschreven op 14 juli

Een geschikte behandeling tegen condensatieproblemen is in ruime mate afhankelijk van de exacte aard van het probleem. Daarnaast moet mogelijkerwijs geleden schade ook worden aangepakt. Dit alles maakt het bijzonder ingewikkeld om u van een vaste prijs te kunnen voorzien, simpelweg omdat elke situatie om een specifieke oplossing vraagt. We kunnen u natuurlijk wel informatie verschaffen over de verschillende beschikbare behandelingen.

Condensatie kan eigenlijk maar op 1 manier écht worden voorkomen: de hoeveelheid vocht in uw woning dient te worden beperkt. Een huis waar geen vochtproblemen zijn, is automatisch een huis waar ook geen condensatieproblemen te vinden zijn!

Condensatie voorkomen met een dampscherm

Heeft u isolatiemaatregelen genomen, vergeet dan niet om aan de binnenzijde van de materialen een dampscherm te (laten) plaatsen. Dit dampscherm voorkomt dat vochtige lucht in de woning in het isolatiemateriaal dringt en zodoende condensatieproblemen zou veroorzaken. Het spreekt voor zich dat isolatiemateriaal dat vochtig is niet meer naar behoren werkt. Tevens is het aanwezige vocht erg slecht voor de constructie van de materialen.

Het is dus van groot belang dat een dampscherm niet wordt vergeten bij het nemen van isolatiemaatregelen. Zorg ervoor dat het dampscherm tijdens de afwerking niet wordt doorboord met schroeven of spijkers. Dit zou de werking ervan verminderen of zelfs geheel teniet doen.

Condensatieproblemen verhelpen met een ventilatiesysteem

Het is van groot belang dat uw woning beschikt over voldoende mogelijkheden tot ventilatie. Hiermee worden namelijk niet alleen diverse vochtproblemen voorkomen, maar het voorkomt ook een daling van de luchtkwaliteit binnenshuis. Hoewel u dit misschien niet verwacht, is een goed ventilatiesysteem vooral van belang in moderne woningen, omdat deze vaak (te) goed geïsoleerd zijn. Dit brengt met zich mee dat de woning zo goed als luchtdicht is. Daarom zult u op een andere manier moeten zorgen voor een adequate aan- en afvoer van lucht.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Diverse soorten ventilatiesystemen

De meest gehanteerde varianten zijn ventilatiesystemen C en D. Ventilatiesysteem C haalt de gebruikte lucht op mechanische wijze uit de woning en voert op natuurlijke wijze frisse lucht aan, meestal door luchtroosters. U kunt luchtkanalen op het ventilatiesysteem aansluiten, zodat vocht tegelijkertijd uit meerdere vertrekken kan worden afgevoerd. Het type C ventilatiesysteem is goedkoper dan type D.

Het type D ventilatiesysteem regelt zowel de afvoer als de aanvoer van lucht op mechanische wijze. Dit ventilatiesysteem wordt balansventilatie genoemd, omdat de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht exact gelijk is. Balansventilatie kan trouwens gecombineerd worden met warmteterugwinning, een methode om uw energieverbruik aanzienlijk te doen slinken.

Een behandeling van condensatie vereist maatwerk

Naast deze voor de hand liggende opties, zijn vele andere methoden die condensatieproblemen voorgoed kunnen verhelpen. Zo zult u misschien ook de eerder genoemde koudebruggen moeten aanpakken. Of misschien moet uw kelder waterdicht gemaakt worden om de luchtvochtigheid in uw woning terug te dringen?

Wij kunnen u uitstekend bijstaan met het verhelpen van uw condensatieprobleem door een uitvoerige gratis vochtdiagnose. Op basis van de uitkomsten van deze vochtdiagnose, kunnen wij u van gestaafd advies voorzien zodat u de best passende behandeling(en) voor uw situatie kunt laten toepassen. Neem vandaag nog contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden.

Last van condensatie in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Lees hier meer over condens en condensatieproblemen

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*