Hoe opstijgend vocht bestrijden en voorkomen - 4 tips

Hoe opstijgend vocht bestrijden en voorkomen - 4 tips
Geschreven op 11 april

Na onze uitgebreide opsomming van de mogelijke diverse gevolgen van opstijgend vocht, bent u misschien een beetje angstig geworden. Hoe kan opstijgend vocht grondig bestreden worden? Gelukkig bestaan er even veel methodes om opstijgend vocht de kop in te drukken, als dat er gevolgen zijn. Welke oplossing in uw specifieke situatie de beste is, hangt natuurlijk af van bepaalde factoren. Allereerst moet de exacte oorzaak van het opstijgende vocht in uw woning achterhaald worden.U kunt hierover tips en informatie vinden in dit artikel.

Misschien herkent u al meteen een mogelijke oorzaak? Er bestaan verschillende oplossingen die definitief korte metten maken met vochtproblemen, en die deze in de toekomst ook zullen voorkomen. In dit artikel lichten we er vier toe.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Oplossing 1: Kelderbekuiping

De oorzaak van opstijgend vocht bevindt zich vaak in de laagst gelegen verdieping van een woning: de kelder. U kunt deze ruimte definitief waterdicht maken door middel van kelderdichting of -bekuiping. De kelder wordt dan voorzien van lagen die de muren en vloer geheel waterdicht maken. Deze lagen worden een voor een aangebracht, en bestaan uit onder andere waterafstotend cement, anti-leklagen en waterbestendige materialen zoals kunsthars en fixeerlagen. Daarop wordt nog een laatste cementlaag aangebracht.

Kelderdichting is overigens in twee varianten verkrijgbaar: soepele of stijve bekuiping. De gebruikte materialen zijn doorslaggevend voor de structuur van de bekuiping. Om de beste optie voor u te bepalen, komen we graag bij u langs voor een vrijblijvende en volledig gratis vochtdiagnose!

Oplossing 2: Een drainagesysteem

Indien opstijgend vocht binnendringt via de benedenverdieping of een kelder of kruipruimte, dan is het belangrijk deze ruimte zo snel mogelijk aan te pakken.

Eén van de optie is de plaatsing van een waterkering of kelderdrainagesysteem. Op het moment dat vocht in de wanden en/of vloer trekt, kan het normaliter nergens heen. Bij een drainagesysteem komt het terecht in een speciaal geplaatste noppenfolie, waarna het wordt afgevoerd via een drainagerand. Dat is een gemetselde goot op dezelfde hoogte als de kimnaad, die het vocht opvangt en afvoert naar een verzamelput. Deze put is aangesloten op een afvoerkanaal, waardoor water probleemloos afgevoerd wordt. Drainage kan bestaan uit vloerdrainage of wanddrainage, maar ook uit een combinatie van beiden.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Oplossing 3: Muurinjectie

Het injecteren van de muren met een waterafstotend middel biedt ook een blijvende oplossing voor tal van vochtproblemen. Hierbij worden zogeheten gelvormige polyacrylaatharsen gebruikt, die poreuze oppervlakken onmiddellijk waterafstotend maken. Vrijwel alle oppervlakken kunnen op basis van deze methode worden geïnjecteerd. Denk hierbij aan muren, beton, plaatselijke scheuren tot de kimnaad. Dit is de oplossing bij uitstek voor plaatselijke vochtplekken en sporadisch doorslaand vocht, alsook voor niet ver gevorderd opstijgend vocht. In dit filmpje ziet u wat er zoal bij komt kijken.

Oplossing 4: Installeren van een ventilatiesysteem

Veel vochtproblemen ontstaan door condensvorming. Dit geldt niet alleen voor de kelder, maar ook voor hoger gelegen niveaus. Door onvoldoende ventilatie kan vocht geen uitweg vinden en hecht het zich bijgevolg aan de oppervlakken die voorhanden zijn. Het plaatsen van een ventilatiesysteem kan dan uitkomst bieden. Door de ruimte goed te ventileren, wordt voortdurend frisse lucht aangevoerd en vochtige lucht afgevoerd. Dit voorkomt dat condens zich hecht aan oppervlakken.

Persoonlijk advies

Water-Dicht is gespecialiseerd in vochtbestrijding en helpt u graag met al uw vochtproblemen. Door middel van een gratis vochtdiagnose brengen wij uw situatie volledig in kaart, zodat we u de beste oplossing op maat voor uw vochtproblemen kunnen voorstellen.

Wij zorgen al jarenlang voor waterdichte oplossingen, en komen ook u graag helpen. Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend persoonlijk advies op maat.

Last van opstijgend vocht? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Meer over opstijgend vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing