Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?

Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?
Geschreven op 6 september

Doorslaand vocht heeft vele mogelijke schadelijke gevolgen, die kunnen leiden tot bijzonder hoge kosten indien het probleem niet snel wordt aangepakt. Doorslaand vocht leidt namelijk niet alleen tot een natte en beschadigde gevel, maar zal vrij rap ook binnenshuis ravage aanrichten. Ook kunnen andere vochtproblemen ontstaan zoals schimmelvorming, beschadigd isolatiemateriaal met dito hogere energierekening, een hoge luchtvochtigheid in het pand en diverse vormen van waterschade. Uw woning zal zwakker worden, dit komt uw veiligheid dus niet ten goede.

Gevolg 1: Een natte en beschadigde buitengevel

Door de poreuze aard van uw gevel zal deze steeds natter worden en daardoor de conditie van uw buitenmuren slechter. Vocht is in het algemeen niet goed voor uw huis, vrijwel alle materialen worden er op één of andere wijze door aangetast. Wanneer uw gevel vochtig is en de temperatuur zakt onder nul, dan loopt u nog meer risico op beschadigingen omdat het aanwezige vocht bevriest en uitzet. Kleine barsten en scheurtjes worden zo vele malen groter, waardoor vocht nog sneller binnen kan komen. Eigenlijk is er dan al sprake van een vicieuze cirkel, het ene probleem houdt immers het andere in stand. Een beschadigde gevel dient te worden gerepareerd, omdat uw buitenmuren letterlijk uw huis staande houden.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 2: Beschadigingen aan de binnenmuren en andere materialen binnenshuis

Doorslaand vocht zal op termijn ook binnenshuis schade aanrichten. Dit kan op vele manieren plaatsvinden, zoals in de vorm van weke materialen, verzwakt metselwerk, afbrokkelende pleisterlagen, loslatend behang en afbladderende verflagen. Ook binnenmuren zullen op deze manier erg verzwakken. Ook kan hout gaan rotten, dit is ook bijzonder gevaarlijk voor de stevigheid van de constructie van uw woning.

Gevolg 3: Schimmelvorming in uw huis

Wanneer u last heeft van vocht in uw woning, ongeacht de aard en oorzaak van het vochtprobleem, dan zult u er rekening mee moeten houden dat u vrijwel altijd schimmels zult aantreffen. Schimmels groeien heel graag op vochtige plekken, dus doorslaand vocht kan een gegronde reden zijn voor schimmelvorming. Schimmels verspreiden niet alleen een muffe geur maar ook sporen, waardoor schimmels zich erg snel kunnen vermenigvuldigen. Deze sporen ademt u als bewoner continu in, dit is zeer slecht voor uw gezondheid. Tevens gaat de conditie van door schimmel aangetaste materialen met sprongen achteruit.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 4: Beschadigingen aan isolatiematerialen

Vochtproblemen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de isolatie van een huis. Bij doorslaand vocht kan het aanwezige isolatiemateriaal in bijvoorbeeld uw spouw vochtig worden. Vochtig isolatiemateriaal houdt substantieel minder warmte vast, dan onbeschadigd isolatiemateriaal. Dit heeft tot gevolg dat het energierendement van uw huis zal dalen… Dus de kosten voor energie gaan omhoog. Het is dus van belang dat uw gevel voldoende waterafstotend is en uw woning beschermt tegen zulke gevolgen.

Met welke gevolgen heeft u misschien te maken?

Met elke gevolgen u wellicht te kampen heeft, kan enkel worden beantwoord door het uitvoeren van een uitgebreid onderzoek. Water-Dicht Vochtbestrijding kan dit voor u oppakken, door middel van een vrijblijvende en grondige vochtdiagnose. Een vochtdiagnose stelt ons in staat uw gehele woning aan een inspectie te onderwerpen, die alle zwakke plekken consistent in kaart brengt. Zo zijn wij in staat om het doorslaand vocht precies daar te behandelen, waar het nodig is.
Bel ons vandaag en wij plannen zo snel als mogelijk een afspraak met u in, om u effectief van het doorslaand vocht af te helpen.

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*