Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?

Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?
Geschreven op 6 september

Doorslaand vocht kan leiden tot heel wat schadelijke gevolgen, die op hun beurt dan weer hoge kosten met zich mee kunnen brengen indien het probleem niet snel wordt aangepakt. Door doorslaand vocht raakt de gevel niet alleen vochtig en beschadigd, maar zal er ook binnenshuis snel schade optreden. Daarnaast kunnen ook andere vochtproblemen ontstaan, zoals schimmelvorming, beschadigd isolatiemateriaal en dus een hogere energierekening, een hoge luchtvochtigheid in het pand en diverse vormen van waterschade. Hierdoor wordt uw woning zwakker, wat nefast is voor de veiligheid.

Gevolg 1: Een natte en beschadigde buitengevel

Door de poreuze aard van uw gevel wordt deze steeds vochtiger en de staat van de buitenmuren dus slechter. Vocht is in het algemeen niet goed voor uw woning. Vrijwel alle materialen worden er op één of andere manier door aangetast. Wanneer uw gevel vochtig is en de temperatuur zakt onder nul, dan loopt u nog meer risico op beschadigingen omdat het aanwezige vocht bevriest en uitzet. Kleine barsten en scheurtjes worden zo veel groter, waardoor vocht nog sneller binnen kan treden. Het ene probleem houdt het andere in stand, waardoor we eigenlijk kunnen spreken van een vicieuze cirkel. Kortom, een beschadigde gevel moet worden hersteld, want uw buitenmuren houden uw woning letterlijk staande.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 2: Schade aan de binnenmuren en andere materialen binnenshuis

Doorslaand vocht zal op termijn ook binnenshuis schade aanrichten. Voorbeelden hiervan zijn weke materialen, verzwakt metselwerk, afbrokkelende pleisterlagen, loskomend behang en afbladderende verflagen. Ook binnenmuren zullen op deze manier erg verzwakken. Hout kan bovendien gaan rotten, wat bijzonder gevaarlijk voorde stevigheid van de constructie van uw woning.

Gevolg 3: Schimmelvorming in uw huis

Wanneer u last heeft van vocht in uw woning, ongeacht de aard en oorzaak van het vochtprobleem, dan zult u er rekening mee moeten houden dat u vrijwel altijd schimmels zult aantreffen. Schimmels groeien heel graag op vochtige plekken, dus doorslaand vocht kan een vruchtbare basis zijn voor schimmelvorming. Schimmels verspreiden niet alleen een muffe geur maar ook sporen, waardoor schimmels zich erg snel kunnen vermenigvuldigen. Deze sporen ademt u als bewoner continu in, wat heel slecht is voor uw gezondheid. Ook gaat de staat van door schimmel aangetaste materialen met sprongen achteruit.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 4: Beschadigingen aan isolatiematerialen

Vochtproblemen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de isolatie van een woning. Bij doorslaand vocht kan het aanwezige isolatiemateriaal in bijvoorbeeld de spouw vochtig worden. Vochtig isolatiemateriaal houdt substantieel minder warmte vast dan onbeschadigd isolatiemateriaal. Hierdoor zal het energierendement van uw huis dalen… en zullen de energiekosten bijgevolg stijgen. Het is dus erg belangrijk dat uw gevel voldoende waterafstotend is en uw woning beschermt tegen dergelijke gevolgen.

Met welke gevolgen heeft u misschien te maken?

Wilt u weten met welke gevolgen van doorslaand vocht u te kampen heeft? Laat Water-Dicht Vochtbestrijding dan een uitgebreid onderzoek voeren. Dankzij de vrijblijvende en grondige vochtdiagnose kunnen wij alle zwakke plekken van uw woning in kaart brengen. Zo zijn wij in staat om het doorslaand vocht precies daar waar het nodig is te behandelen. 

Bel ons vandaag en wij plannen zo snel als mogelijk een afspraak met u in, om u snel en efficiënt van het doorslaand vocht af te verlossen.

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing