Wat is doorslaand vocht? Oorzaken & Oplossingen

Wat is doorslaand vocht? Oorzaken & Oplossingen
Geschreven op 14 augustus

Wat is doorslaand vocht?

Er zijn ontzettend veel situaties denkbaar waarin vocht in de woning tot problemen kan leiden. Doorslaand vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem, dat helaas veel schade kan berokkenen indien het niet snel en adequaat behandeld wordt. Doorslaand vocht kent overigens meerdere benamingen. Enkele veelgebruikte termen zijn vochtdoorslag of regendoorslag.

Doorslaand vocht is eigenlijk wat de benaming van het vochtprobleem al aangeeft: vocht dat van buiten naar binnen doorslaat. Dit gebeurt in veruit de meeste gevallen via de gevel. De oorzaak van doorslaand vocht is dus altijd extern.

Doorslaand vocht kan bovendien andere vochtproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan materialen die weker worden, schimmelvorming of een muffe geur in de woning. Kortom, doorslaand vocht is een vervelend probleem dat best zo snel mogelijk aangepakt wordt.

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

Doorslaand vocht dringt uw woning binnen via beschadigde of poreuze materialen. Dit kunnen niet alleen uw buitenmuren zijn, inclusief het voegwerk, maar ook kleinere zwakke plekken zoals dakgoten, lekdorpels en kozijnen van deuren en ramen. Woont u in een gebied met veel regenval, dan is de kans op doorslaand vocht nog groter.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Doorslaand vocht is helaas bijzonder nadelig voor de bouwkundige constructie van uw pand en in het bijzonder voor de staat van uw gevel. In de winter valt doorslaand vocht het meeste op, omdat het eventueel aanwezige vocht in de muren bevriest en uitzet. Hierdoor worden de zwakke plekken steeds groter en de hoeveelheid vocht in uw muren dus ook.

Enkele concrete oorzaken van doorslaand vocht zijn:

  • Poreuze buitenmuren
  • Stenen die beschadigd zijn of scheuren en barsten vertonen
  • Verouderd of versleten voegwerk met scheuren en barsten
  • Gebrek aan een voldoende waterkerende pleisterlaag
  • Kozijnen die zwakke plekken hebben en niet goed waterdicht zijn
  • Een dakgoot die beschadigd is of zwakke plekken vertoont
  • Een lekkage in de aansluiting van de dakgoot met de regenpijp
  • Wanneer er lekdorpels bij ramen of deuren ontbreken
  • Een beschadigde of niet goed aangebrachte dakoversteek
  • Ontbrekende loodslabben, of beschadigde loodslabben

Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?

Doorslaand vocht kan leiden tot heel wat vervelende tot bijzonder schadelijke gevolgen. Doorslaand vocht zal uiteindelijk in uw binnenmuren terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Ook kunt u last krijgen van schimmelvorming doordat de vochtige omgeving nu eenmaal de favoriete broedplaats is van schimmels.

Heeft u een spouw met isolatiemateriaal, dan kunt u ervan uitgaan dat dit materiaal ook zal lijden onder het vocht, wat op zijn beurt een lager energierendement en dus een hogere energiefactuur met zich meebrengt. De spouw zal immers het aanwezige vocht veel minder goed isoleren dan een spouw die droog is.

En natuurlijk is doorslaand vocht ook erg schadelijk voor de buitenmuren. Zowel de stenen, het voegwerk als eventueel aanwezige verf- of pleisterlagen zullen in kwaliteit afnemen.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Kunt u iets doen tegen doorslaand vocht?

Gelukkig bestaan er diverse oplossingen om doorslaand vocht te behandelen. De meest bekende optie is gevelimpregnatie, ook wel hydrofuge genoemd. Hydrofuge bestaat uit het impregneren van uw gevel met een waterafstotend middel, waardoor de poreuze stenen en voegen weerbaar worden gemaakt tegen externe invloeden.

Het grote voordeel van hydrofuge, is dat de gevel kan blijven ademen en dus altijd goed kan uitdrogen. Naast hydrofuge is het ook mogelijk dat dat u reparatiewerkzaamheden zult moeten uitvoeren, zowel aan de gevel als aan kleinere delen van de woning, om zo zwakke plekken in de toekomst te vermijden.

Heeft uw woning last van doorslaand vocht?

Vermoedt u dat uw woning lijdt onder de gevolgen van doorslaand vocht? Dan lost Water-Dicht Vochtbestrijding dit probleem voor u op!

Dankzij onze gratis en vrijblijvende vochtdiagnose onderzoeken we waar de vochtproblemen zich precies situeren en wat de oorzaak ervan is. Vervolgens stellen wij u, volledig vrijblijvend, enkele concrete oplossingen voor.

Neem nu contact met ons op om een vochtdiagnose in te plannen, zodat u voorgoed van uw vochtproblemen verlost wordt!

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing