Wat is doorslaand vocht? Hoe herken je het? Oorzaken & Oplossingen

Wat is doorslaand vocht? Hoe herken je het? Oorzaken & Oplossingen
Geschreven op 14 augustus

Er zijn ontzettend veel situaties denkbaar waarin vocht in uw woning tot problemen kan leiden. Doorslaand vocht is een redelijk veelvoorkomend vochtprobleem, dat helaas tot grote schade kan leiden indien het niet snel en adequaat behandeld wordt. Doorslaand vocht kent overigens meerdere benamingen. Enkele veelgebruikte termen zijn vochtdoorslag of regendoorslag.

Doorslaand vocht is eigenlijk wat de benaming van het vochtprobleem al aangeeft: vocht dat van buiten naar binnen doorslaat. Dit gebeurt in veruit de meeste gevallen via uw gevel. Doorslaand vocht heeft daarmee altijd een externe oorzaak.

Doorslaand vocht kan voorts aanleiding geven tot andere vochtproblemen. Denk hierbij aan materialen die weker worden, schimmelvorming of een muffe geur in uw woning. Al met al is doorslaand vocht een vervelend probleem dat best zo snel als mogelijk aangepakt wordt.

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

Doorslaand vocht komt uw woning binnen via materialen die beschadigd of poreus zijn. Dit kunnen uw buitenmuren zijn, inclusief het voegwerk, maar ook kleinere zwakke plekken zoals dakgoten, lekdorpels en kozijnen van deuren en ramen. Woont u in een gebied met veel regenval, dan is de kans op doorslaand vocht nog groter.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Doorslaand vocht is helaas bijzonder nadelig voor de bouwkundige constructie van uw pand, met name de staat van uw gevel. In de winter is dit het meest merkbaar, omdat het eventueel aanwezige vocht in de muren bevriest en uitzet. Hierdoor worden de zwakke plekken steeds groter en de hoeveelheid vocht in uw muren daardoor ook.

Enkele concrete oorzaken van doorslaand vocht zijn:

  • Poreuze buitenmuren
  • Stenen die beschadigd zijn of scheuren en barsten vertonen
  • Versleten voegwerk met scheuren en barsten
  • Wanneer een voldoende waterkerende pleisterlaag ontbreekt
  • Kozijnen die zwakke plekken hebben en niet goed waterdicht zijn
  • Een dakgoot die beschadigd is of zwakke plekken vertoont
  • Een lekkage in de aansluiting van de dakgoot met de regenpijp
  • Wanneer er lekdorpels bij ramen of deuren ontbreken
  • Een beschadigde of niet goed aangebrachte dakoversteek
  • Ontbrekende loodslabben, of beschadigde loodslabben

Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?

Doorslaand vocht kent een veelvoud aan gevolgen, die gaan van vervelend tot bijzonder schadelijk. Doorslaand vocht zal uiteindelijk in uw binnenmuren terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Ook kunt u last krijgen van schimmelvorming doordat de vochtige omgeving nu eenmaal de favoriete broedplaats is van schimmels.

Heeft u een spouw met isolatiemateriaal, dan kunt u ervan uitgaan dat dit materiaal ook te lijden zal hebben onder het vocht, wat op zijn beurt een lager energierendement met zich meevrengt. De spouw zal immers het aanwezige vocht veel minder goed isoleren dan een spouw die droog is.

En natuurlijk is doorslaand vocht ook erg schadelijk voor de buitenmuren. Zowel de stenen, het voegwerk als eventueel aanwezige verf- of pleisterlagen zullen in kwaliteit afnemen.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Kunt u iets doen tegen doorslaand vocht?

Gelukkig zijn er diverse oplossingen voorhanden om doorslaand vocht te behandelen. De meest bekende optie is gevelimpregnatie. Dit wordt ook wel hydrofuge genoemd. Hydrofuge bestaat uit het impregneren van uw gevel met een waterafstotend middel, waardoor de poreuze stenen en voegen weerbaar worden gemaakt tegen externe invloeden.

Het grote voordeel van hydrofuge, is dat de gevel kan blijven ademen en dus altijd goed uit kan drogen. Naast hydrofuge bestaat er ook een kans dat u reparatiewerkzaamheden zult moeten uitvoeren, zowel aan de gevel als aan kleinere objecten. Dit om zwakke plekken in de toekomst te vermijden.

Heeft uw woning last van doorslaand vocht?

Vermoedt u dat uw woning lijdt onder de gevolgen van doorslaand vocht? Dan lost Water-Dicht Vochtbestrijding dit probleem voor u op!

Dankzij onze gratis en vrijblijvende vochtdiagnose onderzoeken we waar de vochtproblemen zich precies situeren en wat hun oorzaak is. Vervolgens stellen wij u - volledig vrijblijvend - enkele concrete oplossingen voor.

Neem nu contact met ons op om een vochtdiagnose in te plannen, zodat u blijvend van uw vochtproblemen verlost zal zijn!

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*