Wat kan u doen tegen doorslaand vocht? 3 oplossingen

Wat kan u doen tegen doorslaand vocht? 3 oplossingen
Geschreven op 15 september

Om doorslaand vocht te kunnen behandelen, dient u het probleem bij de kern aan te pakken. Dit betreft eigenlijk altijd één of meerdere zwakke plekken die zich aan de buitenkant van uw woning bevinden. In vele gevallen is er iets mis met de gevel, deze zal dus aangepakt moeten worden. Hydrofuge, ook wel gevelimpregnatie genoemd, is een uitstekende manier om uw gevel blijvend waterafstotend te maken en doorslaand vocht te voorkomen. Naast de gevel zijn er ook andere zwakke plekken die doorslaand vocht tot gevolg kunnen hebben, ook voor deze bestaan solide opties om doorslaand vocht te verhelpen en te voorkomen.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Methode 1: Hydrofuge tegen doorslaand vocht

Door uw gevel te impregneren, voorkomt u dat de gevel vocht kan absorberen. Om dit te bewerkstelligen, wordt uw gevel behandeld met een speciaal waterafstotend middel. Dit middel wordt met behulp van verneveling op uw buitenmuren aangebracht, deze methode noemt men impregneren. Het waterafstotende middel is een vloeistof die kleurloos en ademend is en trekt vanzelf in de poriën van uw muren en eventueel aanwezig pleisterwerk. Hierdoor wordt de gevel aanzienlijk verstevigd en minder poreus, waardoor vocht niet langer in de gevel kan trekken. Het uiterlijk van uw gevel blijft dus exact hetzelfde, echter is nu minimaal 10 tot 15 jaar beschermd tegen doorslaand vocht.

Methode 2: Uw gevel repareren om doorslaand vocht te voorkomen

Gevelimpregnatie is enkel mogelijk indien de conditie van uw gevel dit toelaat. Met andere woorden; de bouwkundige constructie van uw buitenmuren dient voldoende stevig te zijn en geen zwakke plekken te vertonen, omdat vocht in een dergelijk geval ondanks het toepassen van hydrofuge alsnog naar binnen zal kunnen dringen.

Eventuele scheuren en barsten in het metselwerk en de voegen zullen dus eerst aangepakt moeten worden. Is uw gevel voorzien van een verf- of pleisterlaag, dan dient ook deze aangepakt te worden indien er beschadigingen aanwezig zijn. Meestal zal de gehele laag moeten worden verwijderd, om plaats te maken voor een gloednieuwe pleisterlaag. Tijdens dit proces wordt er natuurlijk ook voorzien in pleisterwerk dat kan ademen, zodat de muren te allen tijde goed uit kunnen drogen.

Methode 3: Kleine reparaties om doorslaand vocht tegen te gaan

Naast de gevel, kan doorslaand vocht ook het gevolg zijn van kleine beschadigingen in en om de woning. Hierbij kunt u denken aan beschadigingen aan de dakgoot en ander zinkwerk, de lekdorpels, de kozijnen van uw deuren en ramen en de loodslabben. Al deze onderdelen kunnen door schade verminderd waterafstotend worden, waardoor water op deze zwakkere plekken binnen kan treden. Het is dus belangrijk ook deze zaken aan een inspectie te onderwerpen, om er zeker van te zijn dat u het probleem echt grondig aanpakt.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Schadeherstel binnenshuis als gevolg van doorslaand vocht

Doorslaand vocht heeft helaas veelal tot gevolg, dat ook binnenshuis beschadigingen optreden. Dit kan bestaan uit vochtplekken, waardoor diverse materialen worden aangetast en in kwaliteit afnemen. Ook kunnen vochtplekken een prima broedplaats zijn voor schimmels, welke niet alleen slecht zijn voor uw woning maar ook voor uw eigen gezondheid.

Laatstgenoemde kunt u behandelen met speciale schimmeldodende middelen, waarna u de aangetaste plekken opnieuw zult moeten verven of behangen. Tegenwoordig zijn er overigens vochtwerende verfsystemen voorhanden, deze worden meestal gefabriceerd op basis van kunsthars. Hiermee kunt u in ieder geval een kleine barrière opwerpen tegen toekomstige vochtproblemen. Wilt u echter voorgoed van het doorslaande vocht verlost zijn, dan is met name de behandeling buitenshuis van belang omdat de oorzaak nu eenmaal extern van aard is.

Welke behandeling is het beste?

Een ‘beste’ behandeling bestaat in feite niet, omdat elke situatie anders is en dientengevolge maatwerk vereist. In principe kunnen wij deze vraag enkel beantwoorden, indien wij uw woning aan een grondige inspectie onderwerpen. Dit doen wij door middel van onze geheel vrijblijvende gratis vochtdiagnose, die op een heldere wijze voor u in kaart brengt met welke vochtproblemen u te maken heeft, hoe deze zijn ontstaan en wat u er het beste aan kunt doen. Na deze inspectie gaan wij voor u aan de slag, zodat uw woning binnen de kortste keren vrij is van doorslaand vocht. Meer informatie? Neem gerust eens contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken!

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*