Wat kan u doen tegen doorslaand vocht? 3 oplossingen

Wat kan u doen tegen doorslaand vocht? 3 oplossingen
Geschreven op 15 september

Om doorslaand vocht te kunnen behandelen, moet het probleem bij de kern worden aangepakt. Het gaat eigenlijk altijd om één of meerdere zwakke plekken die zich aan de buitenkant van uw woning bevinden. Vaak scheelt er iets met de gevel en zal deze dus aangepakt moeten worden. Hydrofuge, ook wel gevelimpregnatie genoemd, is een uitstekende manier om uw gevel blijvend waterafstotend te maken en doorslaand vocht te voorkomen. Naast de gevel zijn er ook andere zwakke plekken die doorslaand vocht kunnen bevorderen. Ook voor deze problematiek bestaan er goede oplossingen.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Methode 1: Hydrofuge tegen doorslaand vocht

Door uw gevel te impregneren, voorkomt u dat de gevel vocht kan absorberen. Daartoe wordt de gevel behandeld met een speciaal waterafstotend middel dat door verneveling op de buitenmuren wordt aangebracht. Deze methode heet impregneren. Het waterafstotende middel is een kleurloze en ademende vloeistof en trekt vanzelf in de poriën van uw muren en het eventueel aanwezige pleisterwerk. Hierdoor wordt de gevel aanzienlijk verstevigd en minder poreus, waardoor vocht niet langer in de gevel kan trekken. Het uitzicht van uw gevel blijft dus exact hetzelfde, én is voortaan voor minstens 10 tot 15 jaar beschermd tegen doorslaand vocht.

Methode 2: Uw gevel repareren om doorslaand vocht te voorkomen

Gevelimpregnatie is enkel mogelijk indien de staat van uw gevel dit toelaat. Met andere woorden, de bouwkundige constructie van uw buitenmuren moet voldoende stevig zijn en mag geen zwakke plekken te vertonen, want in een dergelijk geval kan vocht alsnog naar binnen dringen, ondanks de hydrofugebehandeling.

Eventuele scheuren en barsten in het metselwerk en de voegen zullen dus eerst aangepakt moeten worden. Is uw gevel voorzien van een verf- of pleisterlaag, dan dient ook deze aangepakt te worden indien er reeds schade is. Meestal zal de gehele laag moeten worden verwijderd om plaats te maken voor een gloednieuwe pleisterlaag. Die pleisterlaag is vanzelfsprekend ademend, zodat de muren altijd goed kunnen uitdrogen.

Methode 3: Kleine reparaties om doorslaand vocht tegen te gaan

Doorslaand vocht kan, naast problemen met de gevel, ook het gevolg zijn van kleine beschadigingen in en om de woning. Denk hierbij aan beschadigde dakgoten of ander zinkwerk, lekdorpels, kozijnen van deuren en ramen of loodslabben. Door schade kunnen al deze onderdelen verminderd waterafstotend worden, wat water op deze zwakkere plekken de kans biedt om binnen te treden. Het is dus belangrijk dat deze delen van het huis ook grondig gecontroleerd worden, zodat het probleem tot in de kleinste details in kaart wordt gebracht en aangepakt.​

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Schadeherstel binnenshuis als gevolg van doorslaand vocht

Helaas leidt doorslaand vocht ook vaak binnenshuis tot schade en problemen. Zo kunnen er vochtplekken optreden waardoor diverse materialen worden aangetast en in kwaliteit afnemen. Vochtplekken zijn daarnaast ook de ideale broedplaats voor schimmels die niet alleen schadelijk zijn voor uw woning, maar ook voor uw gezondheid.

Schimmels kunt u behandelen met speciale schimmeldodende middelen, waarna u de aangetaste plekken opnieuw kunt verven of behangen. Tegenwoordig bestaan er overigens vochtwerende verfsystemen, meestal op basis van kunsthars. Hierdoor creëert u een kleine barrière tegen toekomstige vochtproblemen. Wilt u echter voorgoed van het doorslaande vocht verlost zijn, dan is vooral de behandeling buitenshuis van belang, aangezien de oorzaak extern van aard is.

Welke behandeling is het beste?

De ‘beste’ behandeling bestaat in feite niet, want elke situatie is anders en vraagt om maatwerk. Deze vraag kunnen wij in principe enkel beantwoorden na een grondige inspectie van uw woning. Schakel Water-Dicht Vochtbestrijding in voor een geheel vrijblijvende en gratis vochtdiagnose die uw vochtproblemen duidelijk en helder in kaart brengt. Ook kunnen we op deze manier bepalen hoe deze vochtproblemen zijn ontstaat en wat de beste oplossing is. Na deze inspectie gaan we aan de slag om uw woning zo snel mogelijk te verlossen van doorslaand vocht. Meer informatie? Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing