Hoe ontstaat doorslaand vocht? Wat ertegen doen?

Hoe ontstaat doorslaand vocht? Wat ertegen doen?
Geschreven op 16 augustus

Doorslaand vocht heeft altijd een externe oorzaak. In tegenstelling tot condensatie en opstijgend vocht, kan het dus nooit binnenshuis ontstaan.

Het feit dat de oorzaak extern is, maakt het daarentegen niet per definitie gemakkelijker om de precieze oorzaak te definiëren. In de meeste gevallen gaat het om regenwater, maar het kan nog behoorlijk ingewikkeld blijken om de precieze locatie(s) te vinden waar het water daadwerkelijk binnendringt. Daarnaast moeten we ook nog achterhalen hoe het mogelijk is dat het water via die weg naar binnen sijpelt. Hiervoor heb je expertise en ervaring nodig. 

Hieronder zetten we de verschillende oorzaken van doorslaand vocht op een rijtje:

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Doorslaand vocht door een poreuze gevel

Doorslaand vocht treedt vaak via de gevel naar binnen. Een gevel bestaat uit stenen en metselwerk, beiden steevast poreus van aard. Ook eventueel aanwezige verf- en pleisterlagen zijn poreus. Hierdoor kunnen deze materialen grote hoeveelheden vocht absorberen. Valt er gedurende een periode veel regen, of woont u sowieso in een vochtig gebied, dan zullen de buitenmuren extreem nat worden. Hierdoor bestaat de kans dat de gevel niet voldoende tijd heeft om goed uit te drogen, waardoor het vocht in de (spouw)muur zal trekken en zich binnenshuis zal verspreiden. Dit heeft tot gevolg dat zowel uw binnen- als uw buitenmuren vochtig worden, met alle gevolgen van dien.

Doorslaand vocht door beschadigingen in en aan de gevel

Ook een beschadigde buitengevel kan doorslaand vocht veroorzaken. Heeft u bijvoorbeeld scheuren of barsten in uw metsel- en voegwerk, dan zal regenwater via deze zwakke plekken naar binnen treden. Aanvankelijk kan het gaan om bijna onzichtbare haarscheurtjes. Deze kunnen echter groter worden door de vochtbelasting.

Daarnaast ontstaan er ook problemen zodra het begint te vriezen. Het bevroren vocht in de scheurtjes zal uitzetten, en de scheurtjes zo groter maken. Dit heeft tot gevolg dat uw gevel steeds grotere beschadigingen vertoont en water op steeds meer plaatsen naar binnen kan dringen.

Doorslaand vocht door dampdichte verf- en pleisterlagen

Iets anders dat doorslaand vocht kan veroorzaken, zijn verf- en pleisterlagen op uw gevel die niet kunnen ademen. Is dit het geval, dan zal het aanwezige vocht in de gevel niet kunnen verdampen. Hierdoor zal de muur nooit helemaal goed uitdrogen. Daarom is het van uitzonderlijk belang dat een gevel enkel met materialen wordt afgewerkt die kunnen ademen. Als een gevel nooit kan uitdrogen, blijft het vocht namelijk continu aanwezig en zal het zeker naar binnen trekken.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Diverse kleinere oorzaken van doorslaand vocht

De meest voorkomende oorzaken zijn hierboven inmiddels beschreven. Er zijn echter nog enkele andere problemen die doorslaand vocht kunnen veroorzaken. Het gaat hierbij om de volgende situaties:

  • Vocht dat naar binnen kan treden via een doorhangende of beschadigde dakgoot
  • Vocht dat binnendringt via zwakke plekken tussen de kozijnen van zowel ramen als deuren en de gevel
  • Doorslaand vocht door ontbrekende lekdorpels bij ramen of deuren
  • Doorslaand vocht door een lekkage bij de aansluiting tussen de valpijp en de dakgoot
  • Doorslaand vocht door loodslabben die niet juist zijn gemonteerd, of wellicht zelfs in het geheel niet aanwezig zijn

De precieze oorzaak van doorslaand vocht?

Helaas is in de meeste gevallen de oorzaak niet direct te achterhalen. Vaak gaat het om een combinatie van verschillende factoren. Zo kunt u bijvoorbeeld niet alleen enkele scheurtjes in uw gevel hebben, maar ook een paar kozijnen die niet goed (meer) afsluiten. Of misschien is er wel iets met uw dakgoot aan de hand.

In ieder geval is het verstandig de hulp van een expert in te roepen. Water-Dicht Vochtbestrijding kan uw situatie grondig onderzoeken dankzij een vrijblijvende vochtdiagnose. Wij kunnen u met deze methode van grondig en vrijblijvend advies op maat voorzien, waarmee u in één klap voorgoed van het doorslaand vocht bent verlost. Neem nu contact met ons op voor meer informatie, of om meteen een afspraak in te plannen.

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing