Hoeveel kost een behandeling tegen doorslaand vocht?

Hoeveel kost een behandeling tegen doorslaand vocht?
Geschreven op 24 september

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater of vocht van buitenaf door de muren van je woning sijpelt. Dat kan leiden tot vochtige plekken op de binnenmuren, schade aan het metselwerk en zelfs schimmelvorming. Het aanpakken van doorslaand vocht kan op verschillende manieren en aan elke behandeling hangt een ander prijskaartje vast. Je leest er meer over in dit artikel.

→ Last van een natte gevel?Contacteer ons voor een gratis analyse

Hoe kan doorslaand vocht aangepakt worden?

De best passende behandeling is afhankelijk van de aard van het doorslaand vocht en ook van hoeveel schade het vocht al heeft aangebracht.

Doorslaand vocht door een gebrekkige gevel

Vaak wordt doorslaand vocht veroorzaakt door een defect aan de gevel. Het gaat dan meestal om barstjes of scheurtjes in de bakstenen of voegen. Die hoeven niet erg groot te zijn om toch problemen op de binnenmuren te veroorzaken. Als de bestaande gevelafwerking beschadigd is of onvoldoende bescherming biedt, is het dan ook nodig om die te repareren. Indien nodig moeten er bakstenen vervangen worden.

Daarna moeten gelijkaardige problemen in de toekomst natuurlijk vermeden worden. Dat kan op twee manieren. Je kan ervoor kiezen om een waterdichte coating op de buitenmuren te laten aanbrengen, maar meestal impregneren we de gevels. We benevelen de herstelde voegen en bakstenen dan met een vochtwerend middel, dat in de poriën van de gevel binnendringt. Het vormt een onzichtbare, waterafstotende laag zonder de ademende eigenschappen van het metselwerk te verstoren.

Doorslaand vocht door lekkages of bouwfouten

Daarnaast kan water ook binnensijpelen via lekkages aan het dak of de dakgoten. Zorg ervoor dat dakgoten, regenpijpen en afvoersystemen goed functioneren en water effectief afvoeren, weg van de gevels van het gebouw. Dat minimaliseert de hoeveelheid water die tegen de muren spat en doorslaand vocht veroorzaakt.

In dit geval moeten die lekken of gebreken eerst hersteld worden, daarna kunnen we eventueel nog een hydrofuge uitvoeren om je woning in de toekomst beter te beschermen tegen doorslaand vocht.

Belangrijk: het aanpakken van doorslaand vocht vereist een grondige analyse van de specifieke situatie van je woning. Voor een doeltreffende behandeling is het aan te raden om een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf te contacteren. Vocht kan voor flinke problemen zorgen indien je het niet of slecht aanpakt.

Hoeveel kost een behandeling tegen doorslaand vocht?

Elk vochtprobleem vereist een specifieke aanpak. Het is daarom onmogelijk om op voorhand al een exacte prijs te geven voor een behandeling. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hangt de behandeling af van de oorzaak van het probleem. En aan elke behandeling tegen doorslaand vocht hangt een ander prijskaartje.

De precieze kosten zijn dus afhankelijk van de aard van het probleem, maar ook van de reeds opgetreden gevolgen en mogelijke geleden schade. Soms heb je enkel te maken met kleinschalige problemen door doorslaand vocht. Denk bijvoorbeeld aan plaatselijke vochtplekken als gevolg van haarscheurtjes in de gevel.

In dit geval zal de behandeling niet bijzonder veel tijd in beslag nemen en zullen de kosten logischerwijs ook niet noemenswaardig hoog zijn. Is er echter sprake van meerdere oorzaken en/of gevolgen, dan zullen er ook andere maatregelen moeten worden getroffen om je huis vochtvrij te maken én te houden.

Last van doorslaand vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Tips om doorslaand vocht te voorkomen

We geven je nog enkele tips om doorslaand vocht te slim af te zijn. Want hoe sneller je het probleem opmerkt, hoe makkelijker het doorslaand vocht te bestrijden is en hoe kleiner de schade is die kan optreden. En dat maakt alles ook goedkoper.

  • Is je gevel voorzien van een pleisterlaag of geschilderd? Zorg er dan voor dat die laag in goede staat blijft én kan ademen. Is dat niet het geval, dan krijgt de gevel niet de kans om helemaal uit te drogen, met vochtproblemen en doorslaand vocht tot gevolg.
  • Let ook altijd goed op kleine barstjes of scheurtjes. Die herstel je beter zo snel mogelijk.
  • Het is ook altijd een goed idee om je gevel te laten impregneren of een nieuw laagje ademende, maar waterdichte verf of pleister te laten aanbrengen. Zo voorkom je doorslaand vocht in de toekomst.

En zoals je weet kan doorslaand vocht ook optreden als gevolg van een kapotte dakgoot, slecht aansluitende kozijnen of defecte loodslabben. Ook die houd je beter goed in de gaten en herstel je wanneer nodig.

Handel snel tegen doorslaand vocht

Je dient in elk geval altijd snel actie te ondernemen wanneer je gevel in slechte staat verkeert. Je bespaart er jezelf grotere problemen mee. En we raden je ook aan om niet zelf te beginnen klussen. Met professionele hulp weet je zeker dat het doorslaand vocht op een goede manier bestreden wordt en ook niet snel zal terugkeren. Indien niet loop je het risico dat het doorslaand vocht zowel binnenshuis als buitenshuis inmiddels schade aanricht en zal blijven aanrichten.

Water-Dicht behandelt je woning tegen doorslaand vocht

Een gevel moet waterdicht zijn. Is dat niet langer het geval? Dan schiet je beter zo snel mogelijk in actie om vochtproblemen te vermijden. Is het al te laat? Dan moet je doorslaand vocht zo snel mogelijk aanpakken. Onze vochtexperts komen graag langs voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. We inspecteren dan de vochtige gevel en stellen een gepast behandelplan op. Neem vandaag nog contact met ons op.

Lees hier meer over doorslaand vocht

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing