Waarom heb ik salpeter op mijn muren? 5 oorzaken

Waarom heb ik salpeter op mijn muren? 5 oorzaken
Geschreven op 8 mei

Merkt u opeens een vreemde witte waas op uw muren op? Dan bestaat de kans dat u te maken heeft met salpeterzuur. Salpeterzuur op uw muren wordt gevormd door een reactie tussen enerzijds chemische bestanddelen die in vocht aanwezig zijn, en anderzijds het kaliumcarbonaat dat aanwezig is in het metsel- en voegwerk van uw woning. Deze reactie uit zich in de bekende witte aanslag. 

De oorzaak van salpeterzuur is altijd een onderliggend vochtprobleem. Omdat met name grondwater veel chemische bestanddelen kan bevatten, zal het in de meeste gevallen gaan om opstijgend vocht. Maar er zijn ook andere vochtproblemen die de vorming van salpeterzuur op uw muren tot gevolg kunnen hebben.

Opstijgend vocht als oorzaak van salpeter op uw muren

De meest voorkomende oorzaak van salpeter op uw muren is opstijgend vocht. Dit is vocht dat via lagere niveaus van uw woning in de muren dringt en verder stijgt, bijvoorbeeld vanaf de benedenverdieping. Is daar sprake van een zwakke plek of een mogelijkheid waar vocht naar binnen kan komen, dan zal dit vocht langzaamaan de aangetaste oppervlakken volledig verzadigen. Dit houdt in dat de muren steeds natter zullen worden, totdat ze eigenlijk geen vocht meer kunnen opnemen.

Het vocht zal bijgevolg nieuwe, droge plekjes opzoeken, en stijgen naar hogere verdiepingen. Vandaar de naam ‘opstijgend vocht’. Bevat dit vocht ammoniak en specifieke nitraatbacteriën, dan zullen deze reageren met het metselwerk en de vorming van salpeter tot gevolg hebben. U zult steeds groter wordende witte plekken bemerken op uw muren, zeker indien het opstijgend vocht gedurende een langere periode vrij spel had om zich te ontwikkelen.

Last van salpeterzuur op uw muren? Bel voor een GRATIS diagnose naar 0800/61.667

Vocht in uw kelder als oorzaak van salpeter op uw muren

Opstijgend vocht kan ook het gevolg zijn van vocht in de kelder. Kelders zijn erg gevoelig voor vochtproblemen, met name door hun ondergrondse ligging en de veelal ietwat hogere luchtvochtigheidsgraad in deze ruimte. Grondwater, maar ook regenwater, kan daardoor in uw kelder terechtkomen en de vorming van salpeter veroorzaken. Vocht dat in de kelder aanwezig is, kan op termijn ook stijgen, vooral wanneer de keldermuren verzadigd raken met het aanwezige vocht.

Doorslaand vocht als oorzaak van salpeterzuur op uw muren

Soms kan salpeter ook via andere routes uw woning binnentreden. Zo is doorslaand vocht vocht dat via uw gevel naar binnen dringt. Is uw gevel al lang niet meer geïmpregneerd, of heeft u last van beschadigingen aan uw gevel, dan kan regenwater via deze plekken de binnenkant van uw woning bereiken. Regenwater kan door verontreiniging ook sporen van chemicaliën bevatten, die op hun beurt kunnen reageren met het kaliumcarbonaat in uw gevel en het ontstaan van salpeterzuur stimuleren.

Diverse andere oorzaken van salpeter op uw muren

Omdat zowel grondwater als regenwater kunnen leiden tot salpetervorming, zijn er heel wat mogelijke oorzaken te bedenken die salpeterzuur op uw muren en in uw woning mogelijk maken. Bijvoorbeeld raamkozijnen die al lang niet meer zijn gerenoveerd en daardoor vrije toegang bieden tot water, of het ontbreken van een spouwmuur. In elk geval is salpeter niet zeldzaam en komt het vaak ook voor op plekken die u met het blote oog niet direct kunt waarnemen.

Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u met het opsporen van de plekken waar salpeterzuur kan ontstaan, de gebreken en vochtproblemen. Dit doen we aan de hand van een GRATIS vochtanalyse die helemaal vrijblijvend is. Zo kunnen we u een onderbouwd behandelplan voorstellen, waarmee u in één keer van alle vochtproblemen af bent. Op deze manier voorkomt u niet alleen de vorming van salpeter, maar ook de andere vervelende gevolgen van vocht in huis. Bel ons nu om een afspraak te plannen! Wij komen snel bij u langs.

Meer tips & tricks over salpeterzuur muren

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing