Vochtwerende injecties als behandelmethode tegen vocht: dit moet je weten

Vochtwerende injecties als behandelmethode tegen vocht: dit moet je weten
Geschreven op 13 mei

Vocht in huis kan je op talloze manieren bestrijden. Een van de bekendste methodes zijn de vochtwerende injecties. Via gaatjes in de muren injecteer je een vochtwerend middel en voilà, het probleem is opgelost. Maar is dat wel zo? En kan je vochtwerende injecties inzetten tegen elk type vochtprobleem? Je leest het hieronder.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wanneer kan je vochtwerende injecties als behandelmethode inzetten?

Vochtwerende injecties zijn een effectieve behandelmethode voor het bestrijden van vocht in huis, maar dan wel enkel en alleen tegen opstijgend vocht in muren. Opstijgend vocht ontstaat wanneer water vanuit de grond door de poriën van de muur omhoog trekt, veroorzaakt door de capillaire werking.

Het is belangrijk om te weten dat vochtwerende injecties specifiek zijn ontworpen voor het behandelen van opstijgend vocht en daarom niet effectief zullen zijn voor andere vochtproblemen zoals lekkende dakgoten of condensatieproblemen. Ook in de kelder zullen ze meestal weinig nut hebben. Daarom is het belangrijk om een professionele vochtexpert te raadplegen om de oorzaak van de vochtproblemen eerst te beoordelen vooraleer je zelf aan het injecteren slaat. Elk vochtprobleem vraagt namelijk om een heel eigen behandeling en een muurinjectie is dus niet altijd de meest geschikte behandelmethode.

Hoe werkt dat, een vochtwerende injectie?

Een vochtwerende injectie is een methode voor het behandelen van opstijgend vocht in muren, maar hoe werkt dat precies?

1. Voorbereiding van de muur

Voordat de injecties worden uitgevoerd, wordt de muur grondig geïnspecteerd om de omvang van het vochtprobleem vast te stellen en de meest geschikte locaties voor de injecties te bepalen. Eventuele beschadigde pleisterwerk of afwerkingen worden verwijderd om de muur bloot te leggen.

2. Boren van gaten

Op regelmatige intervallen worden gaten geboord in de onderkant van de muur, meestal op een hoogte van ongeveer 10-15 cm boven de vloer. Die gaten dienen als toegangspunten voor de injectie van het waterafstotende middel

3. De vochtwerende injectie

Een speciaal samengestelde waterafstotende vloeistof wordt vervolgens in de geboorde gaten geïnjecteerd met behulp van een injectiepistool of -pomp. De vloeistof dringt diep in de poriën van de muur door en vormt een waterdichte barrière tegen opstijgend vocht.

4. Verspreiding van het middel

Na de injectie verspreidt het waterafstotende middel zich geleidelijk door de poriën van de muur, waar het uithardt en een duurzame waterdichte barrière vormt. Die barrière voorkomt dat water vanuit de grond verder omhoog kan trekken en vermijdt zo verdere vochtproblemen in de muren.

5. Herstel van de muur

Na het voltooien van de injecties worden de boorgaten doorgaans afgedicht en kan de muur worden hersteld door het aanbrengen van nieuw pleisterwerk of andere afwerkingen. Het is wel belangrijk om daarmee te wachten tot het waterafstotende middel volledig is uitgehard en de muren helemaal uitgedroogd zijn.

Behandel vocht zo snel mogelijk

Opstijgend vocht is een ernstig probleem dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt vanwege de vele negatieve gevolgen die het kan hebben voor zowel de gezondheid van de bewoners als de structuur van het gebouw. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om opstijgend vocht snel te bestrijden:

1. Gezondheidsrisico's

Opstijgend vocht zal leiden tot een vochtige omgeving in huis. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor de groei van schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Die micro-organismen kunnen allergieën, astma, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met een reeds bestaande gevoeligheid voor luchtwegaandoeningen.

2. Schade aan de structuur

Langdurige blootstelling aan opstijgend vocht kan ernstige schade veroorzaken aan de structuur van het gebouw. Het vocht kan leiden tot afbrokkelend pleisterwerk, loslatende verf, beschadigde isolatie, rottend hout en zelfs structurele instabiliteit van de muren. Dat betekent dure reparaties en renovaties om de schade te herstellen en de structurele integriteit van het gebouw te beschermen. Niet onbelangrijk!

3. Esthetische problemen

Opstijgend vocht is natuurlijk ook gewoon lelijk. De vlekken op de muren, de verkleuringen en de schimmelkolonies geven je woning een verloederd uitzicht. Dat is niet alleen onaangenaam voor jezelf, het zal ook wenkbrauwen doen fronsen bij bezoekers en haalt de waarde van je woning naar beneden.

4. Verhoogde energiekosten

Wat veel mensen niet weten is dat je vochtige muren ook op de energiefactuur ziet. Vochtige muren kunnen de isolerende eigenschappen van het huis verminderen omdat ze makkelijker warmte doorlaten. De energie-efficiëntie neemt af en de energiekosten stijgen. Het verwarmingssysteem zal namelijk extra hard moeten werken om een comfortabele binnentemperatuur te behouden.

Zijn vochtwerende injecties altijd voldoende?

Hoewel vochtwerende injecties een effectieve behandelmethode zijn voor opstijgend vocht in muren, zijn ze niet altijd voldoende om het probleem volledig te behandelen.

In sommige gevallen kan het opstijgend vocht zo wijdverspreid en ernstig zijn dat vochtwerende injecties alleen mogelijk niet voldoende zijn om het volledig te behandelen. In dergelijke situaties kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals het aanbrengen van een waterdichte coating op de buitenkant van de muur of het installeren van een nieuw drainsysteem rond de fundering van het gebouw.

Het succes van vochtwerende injecties hangt ook af van de onderliggende oorzaken van het opstijgend vocht. Als het vochtprobleem wordt veroorzaakt door structurele gebreken zoals scheuren in de fundering of ontbrekende waterkeringen, kunnen vochtwerende injecties alleen het symptoom behandelen en niet de werkelijke oorzaak van het probleem aanpakken. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om de onderliggende oorzaken van het opstijgend vocht aan te pakken om een blijvende oplossing te bieden. Daar kunnen grote werken bij komen kijken. Snel in actie schieten, zodra je de eerste tekenen van vocht opmerkt, is dus de boodschap.

Water Dicht voert vochtwerende injecties uit als behandelmethode

Heb je vocht opgemerkt in huis? Dan komen de experts van Water Dicht graag bij je langs. We onderzoeken de vochtige muren grondig en gaan na waar het vochtprobleem precies vandaan komt. Eenmaal we de oorzaak gelokaliseerd hebben, kunnen we een gepast behandelplan opstellen. Vraag vandaag nog om een vrijblijvende offerte.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing