Vocht in een vrijstaande woning? Welke werkzaamheden kunnen we doen?

Vocht in een vrijstaande woning? Welke werkzaamheden kunnen we doen?
Geschreven op 3 maart

Vrijstaande woningen worden blootgesteld aan de weersomstandigheden en staan in direct contact met de vochtige ondergrond. Vochtproblemen zijn dan ook geen uitzondering. Maar gelukkig bestaat voor elk vochtprobleem in een vrijstaande woning een gepaste behandeling. Het is vooral belangrijk om een expert uit te nodigen, de bron van het vocht te achterhalen en vervolgens met de juiste middelen de strijd tegen het vocht aan te binden en de waterdichtingswerken uit te laten voeren.

Ook last van vocht in huis? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

 

Vrijstaande woningen zijn extra gevoelig aan vochtproblemen

Vrijstaande woningen hebben sneller met vochtproblemen te kampen. Ze worden bovenop vochtige ondergrond gebouwd en ze hebben vier gevels die aan de gure weersomstandigheden worden blootgesteld. En dus kunnen er ook sneller vochtproblemen optreden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een appartement op de tweede verdieping van een appartementsgebouw.

Vochtproblemen in vrijstaande woningen hebben allerhande oorzaken. Vocht kan bijvoorbeeld binnendringen via de bodem. Dat gebeurt wanneer de waterkering niet meer werkt naar behoren. De vochtige bodem komt dan in contact met de bouwmaterialen en water uit de ondergrond kan zich zo een weg naar boven banen, in de bakstenen van je vrijstaande woning.

Anderzijds kan vocht ook via barstjes in de gevel of bakstenen voor vochtproblemen zorgen. Regenwater sijpelt op die manier binnen in je vrijstaande woning. Daarnaast vormt condens ook een probleem. In natte ruimtes, zoals de badkamer of de keuken, waar niet verlucht wordt, treden vochtplekken door condens op. Al is dat probleem niet specifiek voor vrijstaande woningen.

Een maaivelddichting voor vocht in een vrijstaande woning

Een van de manieren waarop vocht kan binnendringen in je vrijstaande woning, is via de bodem en de funderingen. Bij hevige regenval kan de bodem zo verzadigd raken met water dat de onderkant van je muren het water opneemt. Er kunnen bij sommige vrijstaande woningen zelfs plassen ontstaan tegen de muren, dat is natuurlijk niet goed. Dat probleem kan je oplossen met een zogenaamde maaivelddichting.

Het maaiveld is het horizontaal vlak van de bovenkant van de bodem, daar waar je het gras kan afrijden. Bij een maaivelddichting wordt een waterdichte scheiding aangebracht tussen de toplaag van de bodem en de fundering en de muren. Zo komt het regenwater en de vochtige bodem niet langer in contact met je vrijstaande woning.

Ook last van opstijgend vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose 0800/61.667

De meeste woningen zijn voorzien van een waterkering aan de onderkant van de woning. Dat is een fysieke barrière die de bodem en funderingen van je woning beschermt. Maar een maaivelddichting is er meestal niet. Het is een onderschatte oorzaak van vochtproblemen.

Een hydrofuge voor doorslaand vocht in een vrijstaande woning

Daarnaast kan vocht ook binnendringen via de gevel. Oude gevels vertonen vaak barsten en scheurtjes. Niet alleen in de bakstenen zelf, maar ook in de voegen van de gevel. Daarlangs kan regenwater binnendringen tot in de binnenmuren. Een verzadigde gevel heeft zo na verloop van tijd vochtplekken op de muren tot gevolg.

In onze contreien moet je extra opletten voor doorslaand vocht. Wanneer het vriest, zal het water dat gevangen zit in die barstjes uitzetten. Zo worden die scheuren nog groter en kan er meer regenwater binnensijpelen nadien.

De muren injecteren bij vocht in een vrijstaande woning

Is het al te laat en is er vocht in je vrijstaande woning binnengedrongen? Dan is het nodig om dat vocht zo snel mogelijk aan te pakken. Hoe langer je ermee wacht, hoe groter het vochtprobleem zal worden.

Heeft je vrijstaande woning te kampen met opstijgend vocht? Dan volstaat in het beste geval een muurinjectie. Onze experts zullen dan gaten boren in de aangetaste muur, in en rondom de vochtplek, die ze opvullen met een vochtwerend middel. Dat product, een gel of een vloeistof, verspreidt zich door de bakstenen en hardt uit. Het resultaat is een waterdichte barrière die geen vocht meer doorlaat.

Bij problemen met opstijgend vocht van een grotere omvang, kan het nodig zijn om de muren te onderkappen en een nieuwe waterkering aan te brengen. Bevindt het vocht zich in de kelder van je vrijstaande woning? Dan is meestal een kelderbekuiping aan de orde. Voor elk vochtprobleem bestaat een gepaste oplossing.

Water-Dicht behandelt vochtproblemen in een vrijstaande woning

Heb je te maken met opstijgend vocht in de vrijstaande woning? Of kan grondwater binnendringen in de woning omdat de waterkering onder je vrijstaande woning beschadigd is? Of is de gevel aan een renovatiebeurt toe? We komen dan langs om het vochtprobleem te lokaliseren en in kaart te brengen. We stellen een gepast behandelplan op en verjagen het vocht snel uit je vrijstaande woning. Contacteer onze vochtexperts voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing