Waterdichtingswerken aan uw huis: de belangrijkste op een rij

Waterdichtingswerken aan uw huis: de belangrijkste op een rij
Geschreven op 20 januari

Gaat u een nieuwbouwpand betrekken? Of heeft u een zeer oud pand en wilt u dit opknappen, onder andere zodat het huis beter tegen vocht wordt beschermd? Dan kunt u overwegen om bepaalde preventieve maatregelen te nemen, die ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk last zult ondervinden van vochtproblemen.

Er zijn namelijk meerdere plekken of situaties in en om het huis, die kunnen leiden tot een groter risico op waterinfiltratie en ook interne vochtproblemen zoals condensatie versnellen. In dit artikel leggen wij u wat meer uit over de diverse vochtproblemen die kunnen ontstaan en hoe u waterdichtingswerken aan uw huis kunt uitvoeren om dit te voorkomen.

Veel voorkomende vochtproblemen in huis

Er zijn enkele vochtproblemen, die vooral ontstaan door de ouderdom van een woning. Oudere huizen hadden vroeger geen waterkering, waardoor opstijgend vocht veel terug werd gezien. Hierbij komt water via de begane grond in de muren terecht en veroorzaakt steeds groter wordende natte plekken. U kunt nadien zelfs op hogere etages vocht tegenkomen.

Doorslaand vocht ontstaat wanneer de gevel lang geen onderhoud heeft gehad of niet voldoende meer waterdicht is. Daarnaast kunt u ook last hebben van een natte kelder, die tevens opstijgend vocht tot gevolg kan hebben. Naast deze grotere problemen zijn er nog kleine zaken waar u op kunt letten, zoals de afdichtingen. Hierlangs kan ook water lekken.

En een laatste maar zeker niet onbelangrijk vochtprobleem is condensatie. Indien uw woning niet over voldoende mogelijkheden tot ventilatie beschikt, dan zal de waterdamp niet goed kunnen ontsnappen. Dit heeft tot gevolg dat de damp tegen oppervlakken aankomt en deze oppervlakken de hele tijd vochtig houdt. Dit kan op termijn vooral resulteren in schimmel, dus condensatie voorkomt u het liefst altijd.

Welke waterdichtingswerken kunnen er worden toegepast?

Betrekt u een nieuwe woning of knapt u uw huidige woning op, dan zijn er meerdere werken die u kunt uitvoeren om uw huis goed waterdicht te maken. Het eerder genoemde opstijgende vocht kan heel gemakkelijk worden vermeden door een spouwmuur met waterkering te installeren. Let er wel op dat eventueel isolatiemateriaal niet beide muren raakt, want dan kunt u alsnog last krijgen van vocht.

Doorslaand vocht kan prima worden voorkomen door de gevel van vochtwerende materialen te maken, of vochtwerende verf te gebruiken. Daarnaast raden wij ook aan om elke vijf jaar uw gevel te hydrofoberen. Hierdoor is uw gevel uitstekend bestand tegen vocht en kan een natte gevel tegelijkertijd razendsnel uitdrogen.

Kleine zaken lost u op door bijvoorbeeld afdichtingen goed dicht te kitten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor natte ruimten zoals de badkamer. Condensatie is direct van de baan als u uw woning voorziet van mechanische ventilatie. Vochtige lucht kan dan de hele tijd worden afgevoerd, waardoor uw muren goed fris en droog blijven.

Water-Dicht bestrijdt alle soorten vochtproblemen

Indien u graag deskundig advies wilt met betrekking tot het waterdicht maken van uw pand, dan kunt u ons uiteraard altijd bellen. Wij kunnen voor u een vrijblijvende vochtdiagnose uitvoeren, die alle zwakke plekken van uw woning direct in kaart brengt. Daarna kunnen wij de meest geschikte werken voor u uitvoeren waar nodig.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Download onze infogids: zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en oplossen.
Geschreven door onze vochtexperts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*