Wat is hydrofuge en waarvoor dient hydrofuge?

Wat is hydrofuge en waarvoor dient hydrofuge?
Geschreven op 6 augustus

Heeft u wel eens van de term hydrofuge gehoord? Misschien wel van een buurman die bezig was met de renovatie van zijn gevel? Hydrofuge staat ook wel bekend als gevelimpregnatie. Dankzij hydrofuge wordt uw gevel voorzien van een speciale waterafstotende laag die uw buitenmuren langer in goede conditie houdt en beschermt tegen vocht van buitenaf.

1. Regen en wind tasten uw gevel aan

Uw gevel lijdt dagelijks onder heel wat weersinvloeden. Zon, wind, regen, hagel en sneeuw zorgen ervoor dat het metsel- en voegwerk van uw gevel beetje bij beetje minder weerbaar wordt tegen deze invloeden. Steen- en voegwerk zijn namelijk van nature al enigszins poreus, wat inhoudt dat ze na verloop van tijd steeds meer vocht opzuigen. Zodra de weerstand van de gevel begint af te nemen, zullen vooral regen en sneeuw in uw gevel dringen en mogelijk problemen veroorzaken. 

Is uw gevel onlangs geïmpregneerd of behandeld met hydrofuge, dan zal vocht veel minder goed in uw gevel kunnen dringen. Zo worden allerhande vochtproblemen voorkomen.

→ Last van een natte gevel?Contacteer ons voor een gratis analyse

2. Hoe werkt hydrofuge precies?

Bij hydrofuge wordt er een waterafstotend middel over uw gevel verneveld. In principe wordt er een beschermende coating over de stenen en het voegwerk heen gelegd die vochtbestendig is. Zo kan vocht niet langer diep in de materialen dringen.

Een zeer groot voordeel van hydrofuge is dat het damp-open is. Dit betekent dat vocht ook zeer snel weer kan verdampen. Vocht heeft de ongunstige neiging in materialen te blijven hangen en deze steeds weker en zwakker te maken. Droogt het vocht echter snel uit, dan wordt ook dit vervelende fenomeen voorkomen. Kortom, hydrofuge houdt uw gevel in de best mogelijke conditie.

3. Is hydrofuge geschikt voor elke gevel?

Vrijwel elke gevel kan worden geïmpregneerd, of u nu een gevel van metsel- en voegwerk hebt of een gevel die ook een (sier)pleisterlaag bevat. Sierpleister is overigens onderhevig aan de tand des tijds en kan in kwaliteit afnemen. Indien u uw gevel laat impregneren, dan wordt dit proces aanzienlijk vertraagd en gaat uw gevel veel langer mee.

Bel nu voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

Een belangrijke voorwaarde om hydrofuge te kunnen uitvoeren, is echter dat uw gevel vrij moet zijn van gebreken. Wanneer uw gevel scheuren en barsten vertoont, zal het impregnatiemiddel op die plekken weinig effect hebben, want vocht kan alsnog naar binnen komen. In dergelijke gevallen zult u eerst de schade moeten herstellen, voordat u tot hydrofuge over gaat.

4. Hoe kan ik het beste mijn gevel beschermen met hydrofuge?

Er komt heel wat kijken bij gevelimpregnatie, dat bijgevolg de nodige vakkennis en expertise vereist. Bent u handig en hebt u al enige ervaring met complexe klussen, dan kunt u overwegen om zelf aan de slag te gaan. Wij adviseren echter altijd om een vakman onder de arm te nemen, om er zeker van te zijn dat u geen bepaalde gebreken van uw gevel over het hoofd ziet. Water-Dicht Vochtbestrijding kan u hier natuurlijk prima bij helpen.

Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van vocht, vochtproblemen én vochtbestrijding weten wij voor elk vochtprobleem de beste oplossing te vinden. Heeft u last van doorslaand vocht, of is uw gevel al lang niet meer geïmpregneerd? Bel ons dan nu. Wij komen zo snel mogelijk bij u langs om u alles te vertellen over hydrofuge en uw gevel onmiddellijk van een behandeling te voorzien.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing