Hoe ontdekt u snel vocht in uw woning?

Hoe ontdekt u snel vocht in uw woning?
Geschreven op 10 november

Veel mensen denken bij vocht in huis direct aan een heftige situatie, zoals een lekkage of overstroming. Maar vocht kan op zeer veel verschillende manieren uw woning binnentreden, in veel gevallen zelfs ongezien. Zo kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met opstijgend vocht, doorslaand vocht en ook condensatieproblemen.

Omdat er zoveel verschillende vochtproblemen bestaan, is het verstandig om alert te zijn op tekenen van vocht in uw woning. In dit artikel geven wij u alvast enkele tips op dit gebied, maar daarnaast leggen we ook meteen uit hoe u actie kunt ondernemen tegen eventuele vochtproblemen. Zo voorkomt u dure schadeposten door het ongezien voortduren van vochtproblemen in huis.

Hoe ontstaan vochtproblemen?

Vochtproblemen zijn bijzonder talrijk, daardoor is het ook niet zo heel gemakkelijk om uit te leggen hoe vocht in huis precies ontstaat. In de meeste gevallen gaat het om natuurlijke omstandigheden, zoals hevige regenval, grondvocht of sijpelwater.

Maar ook niet door de natuur veroorzaakte situaties kunnen tot vochtproblemen leiden, zoals een lekkage of condensatie. In de regel kunt u met één of meerdere van de volgende vochtproblemen te maken krijgen:

Wij raden in veruit de meeste gevallen aan om meteen een specialist in te schakelen, als u meent dat u met vochtproblemen in huis kampt.

Elk vochtprobleem heeft namelijk unieke bestrijdingsmethoden, die voor een ander vochtprobleem allicht niet eens effectief zijn. Indien u zelf te werk gaat, riskeert u derhalve dat u onnodige kosten maakt.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Signalen om op te letten

Indien u wilt weten of er vocht in uw woning aanwezig is, dan kunt u op bepaalde signalen letten die meestal aanduiden dat u met een vochtprobleem te maken heeft:

Filmpje: bekijk hoe wij vocht in uw woning bestrijden

Omdat de verschillende vochtproblemen allemaal een eigen oorzaak en aard hebben, dient de behandelmethode precies te worden toegespitst op het desbetreffende vochtprobleem. Heeft u bijvoorbeeld last van vochtige muren door condensatie in huis? Dan zult u eerst de aangetaste muren dienen te herstellen, waarna doorgaans het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem de beste optie is. Bij opstijgend vocht zal het wellicht muurinjectie worden.

In onderstaande video krijgt u een voorbeeld van hoe we optrekkend vocht aanpakken in de muren.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Andere vochtproblemen bestrijden

Bij vochtproblemen die buitenshuis een oorzaak vinden, zoals doorslaand vocht, is het beschermen van uw gevel met impregnatie de beste optie. Heeft u met opstijgend vocht te kampen? Dan dient u de muur ter hoogte van de begane grond aan te pakken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een spouwmuur met waterkering.

Ook in de kelder kunnen vochtproblemen voorkomen, daarvoor hebben wij diverse methoden beschikbaar zoals scherminjectie en kelderdichting. In ieder geval is het van groot belang dat u de exacte oorzaak achterhaalt, voordat u start met de behandeling.

Water-Dicht kan u hier uitstekend bij helpen, door middel van een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. Contacteer ons team als u meer wilt weten over onze diensten, of direct een afspraak in wilt plannen.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing