Vochtproblemen in nieuwbouw? Mogelijke oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen in nieuwbouw? Mogelijke oorzaken en oplossingen
Geschreven op 8 september

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe woning, dan is de kans groot dat u al een nieuwbouwwoning heeft overwogen. Dit staat immers in de volksmond bekend als een gloednieuwe en dus automatisch probleemvrije oplossing. Maar wist u dat ook nieuwbouwwoningen aan problemen onderhevig zijn?

Vooral vochtproblemen kunnen in een relatief kort tijdsbestek ineens de kop opsteken. Terwijl dat niet direct iets is, dat men van een nieuwbouwwoning verwacht. In dit artikel zetten wij enkele veel voorkomende vochtproblemen voor u op een rij, die in nieuwbouwwoningen voor kunnen komen. Uiteraard kunt u bij Water-Dicht altijd terecht voor passende oplossingen voor dergelijke vochtproblemen.

Hoe kan dat? Vochtproblemen in nieuwbouw?

In ieder pand kan op een gegeven moment een vochtprobleem ontstaan. Vaak betreft dit zeer onschuldige zaken zoals condens, na het douchen bijvoorbeeld. Maar na verloop van tijd kan condens voor veel problemen zorgen en dit geldt eigenlijk voor elk vochtprobleem. Ons advies luidt: zodra u vocht in huis ziet, trek dan meteen aan de alarmbel. Zo voorkomt u hoge schadeposten.

Bouwvocht is veelal de boosdoener in nieuwbouwwoningen

De meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen in nieuwbouwwoningen betreft bouwvocht. Bouwvocht komt in veel bouwmaterialen voor, zoals cement en beton aangezien dit allemaal met water wordt vervaardigd.

Nadat een woning is gebouwd, dient dit allemaal goed uit te kunnen drogen eer het pand bewoond wordt. In de praktijk is de droogtijd van nieuwbouwwoningen vaak te kort, waardoor u last kunt ondervinden van een hoge luchtvochtigheid en zelfs vochtplekken in huis.

→ Last van bouwvocht?Contacteer ons voor een gratis analyse

Koudebruggen en condensatie

Een andere factor die mee kan spelen bij het ontstaan van vochtproblemen in nieuwbouw, is slecht aangebracht isolatiemateriaal. Wanneer dat namelijk niet naadloos dan wel goed afsluitend is aangebracht, dan kunnen vooral in de winter zogeheten koudebruggen ontstaan.

Dit zijn plekken waar vochtige warme binnenlucht in contact komt met koude lucht van buiten, waardoor er condensatieproblemen en schimmel in de nieuwbouw kunnen optreden. Ook dan kunt u vochtige plekken waarnemen.

Opstijgend vocht

Hoewel nieuwbouwwoningen in het algemeen over een spouwmuur met waterkering beschikken, hebben woningen in ons land over het algemeen veel last van vocht op lagere etages. Wanneer dit vocht, zoals overtollig regenwater en grondvocht, in de muur trekken dan spreekt men van opstijgend vocht.

Dit vocht zal namelijk steeds hoger stijgen, omdat de oppervlakken waar het aanwezig is verzadigd raken met de grote hoeveelheden vocht. Ook dit komt regelmatig bij nieuwbouwwoningen voor. Wij raden altijd aan goed op te letten op vochtige plekken, zodat u schade tot een minimum kunt beperken.

→ Last van bouwvocht?Contacteer ons voor een gratis analyse

Water-Dicht voert een vrijblijvende en gratis vochtdiagnose uit

Heeft u onlangs een nieuwbouwwoning gekocht? Of wilt u binnenkort investeren in een nieuwbouwproject? Dan raden wij aan om het pand door ons eens goed na te laten kijken op mogelijke vochtproblemen. Indien er zich iets afspeelt, dan zien wij dat doorgaans een stuk sneller dan u.

Op deze manier kunnen wij niet alleen snel het vochtprobleem bestrijden, maar ook voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals de kop opsteekt. Zo kunt u in alle rust genieten van een heerlijk nieuwe én vochtvrije nieuwbouwwoning. Contacteer ons gerust voor een vochtanalyse.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing