Vochtige muren in huis? 4 x Oorzaken en oplossingen

Vochtige muren in huis? 4 x Oorzaken en oplossingen
Geschreven op 16 juli

Spring snel naar: Muren vochtig wegens doorslaand vocht - Muren vochtig door opstijgend vocht - Condensatie - Muren vochtig door natte kelder - Vochtbestrijding nodig om van uw vochtige muren verlost te zijn?

Zijn uw muren vochtig? Dat is en blijft een vervelend en helaas ook vaak voorkomend probleem in woningen. Heel wat huizen krijgen ooit te kampen met vochtige muren doordat vocht op zoveel verschillende manieren in muren kan trekken. Bovendien kan het zowel om extern als intern vocht gaan, waardoor de oorzaak van vochtige muren niet altijd eenvoudig te achterhalen is.

Er zijn echter wel een aantal zaken die u zelf kunt onderzoeken om de precieze oorzaak van uw vochtige muren te ontdekken. Daarna kunt u bekijken welke behandelmethode het meest doeltreffend zal zijn om van uw vochtige muren af te geraken en het vochtprobleem op te lossen.

Natuurlijk kunt u ook altijd een beroep doen op Water-Dicht Vochtbestrijding, zodat u zeker bent dat het vochtprobleem op de juiste manier wordt aangepakt. 

→ Ook last van vochtige muren?Contacteer ons voor een gratis analyse

1. Muren vochtig als gevolg van doorslaand vocht (externe oorzaak)

Veel vochtproblemen kennen een externe oorzaak, wat betekent dat het vocht van buiten naar binnen dringt. Eén van die vochtproblemen is doorslaand vocht. Dit fenomeen kunt u herkennen aan één of meerdere vochtige plekken op de binnenkant van uw buitenmuren. Doorslaand vocht is immers te wijten aan een versleten of beschadigde gevel, waardoor regenwater via uw gevel tot uw binnenmuren kan binnendringen.

Heeft u uw gevel al een tijdlang niet behandeld of goed onderhouden, dan kan het metsel- en voegwerk en het eventuele pleisterwerk na verloop van tijd poreus worden. Deze verhoogde porositeit heeft tot gevolg dat vocht langs de kleine openingen in de stenen van uw gevel en muren dringt. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van scheuren of barsten in de gevel.

Om dit probleem te verhelpen, zult u eerst de gevel moeten herstellen. Vervolgens kunt u door middel van hydrofuge een waterdichte laag op uw gevel creëren die vocht buiten houdt.

1.1 Oplossingen voor vochtige muren bij doorslaand vocht

Om een gevel te herstellen zijn er diverse mogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van de aard van de beschadigingen en de hoeveelheid vocht die in de gevel is getrokken. Kleine beschadigingen kunt u oplossen door deze simpelweg te repareren door bepaalde materialen van uw gevel te vervangen. Ook is muurinjectie een prima methode, om fijne scheuren en barsten weer te herstellen.

Voor grotere zwakke plekken of beschadigingen is het slim om na te denken over het renoveren van uw gevel. Dit kan ook door nieuwe gevelbekleding te plaatsen, of bijvoorbeeld een laag pleisterwerk over uw gevel. Nadien is het altijd verstandig om uw gevel te impregneren, zodat de gevel de komende jaren in ieder geval beschermd blijft tegen vocht en andere nadelige invloeden.

Bel voor een GRATIS vochtdiagnose naar 0800/61.667

2. Muren vochtig als gevolg van opstijgend vocht (externe oorzaak)

Een andere externe oorzaak van vochtige muren is opstijgend vocht. Indien u op lagere verdiepingen problemen ondervindt met vocht, zoals een kelder die nat is, dan is de kans groot dat dit vocht na een tijdje zal stijgen naar hoger gelegen droge oppervlakken.Dit kan voor komen doordat de gevel op grondniveau water doorlaat, bijvoorbeeld wanneer u geen spouwmuur heeft, of een spouwmuur met waterkering. Ook de kelder kan aanleiding geven tot opstijgend vocht, indien uw woning via deze route met vocht en vochtproblemen te maken krijgt

Opstijgend vocht kan op termijn een hoop schade aanrichten, omdat de natte oppervlakken dusdanig verzadigd raken dat de materialen totaal verweken. Andere problemen zoals schimmelgroei en houtrot kunnen ook de kop opsteken. Dit begint initieel op een klein oppervlak, maar na enkele maanden kan een groot deel van uw woning met vochtplekken kampen als gevolg van opstijgend vocht

2.1 Oplossingen voor opstijgend vocht

Zijn uw muren vochtig door opstijgend vocht? Dan kunt u dat bestrijden door de oorzaak aan te pakken. Het gaat in dit geval altijd om een probleem met grondvocht, of sijpelwater dat op lagere plekken binnendringt. Indien u ter hoogte van de begane grond met vochtinfiltratie te maken heeft, dan kan het vaak een oplossing zijn om alsnog een spouwmuur te plaatsen met waterkering. Indien het probleem in de kelder ontstaat, dan raden wij aan om uw kelder goed waterdicht te maken. Wij vertellen u daar straks meer over.

3. Condensatie (interne oorzaak)

Een veel voorkomende interne oorzaak van doorslaand vocht zijn condensatieproblemen. Dit vochtprobleem ontstaat wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, in combinatie met een gebrek aan ventilatiemogelijkheden. In de meeste gevallen ziet u dit terug in ruimten waar veel vocht aanwezig is, doch weinig openingen, zoals de badkamer, kelder en wasruimte. Maar ook keukens kunnen problemen met condens ondervinden.

De waterdamp in de lucht zal dan tegen diverse oppervlakken aan condenseren, zoals muren. Omdat dit vaak ongemerkt lang aanhoudt, is de kans groot dat na verloop van tijd grote oppervlakken nat worden en blijven. U kunt dan langdurig te maken krijgen met vochtige muren in combinatie met schimmels en dit is zeer nadelig voor uw woning én gezondheid.

3.1 Oplossingen voor condensatieproblemen

Condensatieproblemen zijn gelukkig heel gemakkelijk op te lossen door een goed werkend ventilatiesysteem te installeren. Er bestaan tegenwoordig veel soorten ventilatiesystemen, sommige systemen werken deels via luchtroosters en andere systemen zijn geheel mechanisch. Nadat een ventilatiesysteem eenmaal is geïnstalleerd, zult u geen hinder meer ondervinden van condensatie.

4. Muren vochtig als gevolg van een natte kelder

Bij opstijgend vocht hebben wij reeds de natte kelder genoemd. Kelders hebben helaas vaak met vocht te maken, omdat kelders worden omringd door vocht. Indien uw kelder niet goed waterdicht meer is, dan kan het vocht via veel routes naar binnen treden zoals de muren, de vloer, het plafond, roosters en afdichtingen. Om te voorkomen dat u op hogere verdiepingen last krijgt van dit vocht, is het zaak uw kelder te behandelen.

4.1 Oplossingen voor vocht in de kelder

De kelder kunt u op twee manieren aanpakken: plaatselijk en als geheel. Voor kleinere zwakke plekken en beschadigingen kiest u het beste voor muurinjectie. Hiermee dicht u scheurtjes en barstjes prima af. Afdichtingen kunt u dicht laten kitten zodat water niet meer langs deze wegen kan vloeien. Is uw kelder al geruime tijd niet behandeld? Dan is een totaaloplossing als kelderdrainage of kelderdichting een zeer goed alternatief, want u heeft dan een zo goed als nieuwe kelder die geheel waterdicht is.

Vochtbestrijding nodig om van uw vochtige muren verlost te zijn?

Bel ons vrijblijvend. Wij kennen voor elk vochtprobleem een definitieve oplossing en kunnen u in iedere situatie bijstaan met praktisch advies en vakwerk. Of u nu last heeft van doorslaand vocht, condensatie, opstijgend vocht, schimmel op de muren, wij lossen elk vochtprobleem snel en doeltreffend op. 

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden, vraag uw GRATIS vochtanalyse en laat u overtuigen van onze kennis en expertise!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing