Enkelsteense muur impregneren? Hoe hou je een historische muur droog?

Enkelsteense muur impregneren? Hoe hou je een historische muur droog?
Geschreven op 16 september

Enkelsteense muren zijn extra gevoelig voor doorslaand vocht. Die oude muren nemen makkelijker vocht op en vertonen vaak barsten en scheuren die vochtproblemen alleen maar in de hand werken.

Toch is de behandeling voor vocht in een historische muur snel en eenvoudig. Een gevelimpregnatie houdt doorslaand vocht voor eens en voor altijd weg uit je enkelsteense muur.

Ook last van vocht in de muur? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Doorslaand vocht in een enkelsteense muur

Enkelsteense muren zijn minder goed bestand tegen vocht. Dat is natuurlijk weinig verrassend. Een enkelsteense muur bestaat uit slechts één rij stenen. Vroeger werd namelijk geen spouwmuur gebruikt. Dat is een systeem waarbij eigenlijk twee muren gebouwd worden met daartussen een kleine ruimte. Die laag lucht dient als isolatie en zorgt er ook voor dat vocht niet kan doordringen tot in de binnenkant van de muur.

Bij historische, enkelsteense muren kan vocht wel gewoon in de steen dringen en voor vochtproblemen zorgen. We noemen dat doorslaand vocht. Vooral regenwater ligt ten grondslag aan dat probleem.

De oorzaken van vocht in een historische muur

Meer zelfs, vochtproblemen bij enkelsteense muren zijn zo goed als onvermijdelijk. Daar zijn twee redenen voor.

Poreuze enkelsteense gevel

De belangrijkste reden waarom enkelsteense muren met vocht te maken krijgen, is dat de stenen na verloop van tijd poreus worden. Oude bakstenen takelen door de jaren heen lichtjes af. Ze nemen steeds makkelijker vocht op waardoor regenwater steeds dieper in de bakstenen kan binnendringen. Poreuze muren zijn onvermijdelijk en hoe ouder de muur is, hoe makkelijker de bakstenen water kunnen opnemen.

Beschadigingen in de historische gevel

Historische gevels staan al decennia lang overeind. Het is dan ook niet onlogisch dat hier en daar barstjes en scheurtjes in de gevel verschijnen. Die werken vochtproblemen natuurlijk in de hand. Regenwater kan zich via die barstjes een weg naar binnen banen. De al poreuze bakstenen nemen zo nog meer water op.

Via die barstjes treedt ook vorstschade op. Regenwater in die scheurtjes bevriest ’s winters en zet bijgevolg uit. De scheurtjes kunnen zo nog groter worden, net als de vochtproblemen nadien.

Hoe herken je vochtproblemen in een historische muur?

Doorslaand vocht is niet moeilijk te herkennen. Bij historische muren die niet langer bestand zijn tegen vocht, zal je aan de binnenkant vochtplekken opmerken. Het zijn donkere vlekken op de muur die meestal overeenstemmen met de plek waar aan de buitenkant een barst zit. De vochtplekken worden groter na hevige regenval en kunnen tijdens de zomer deels uitdrogen.

Doorslaand vocht is dus makkelijk te herkennen en je kan het probleem dus ook snel aanpakken, voor het groter wordt.

Er zijn ook andere mogelijke oorzaken van vochtplekken. Opstijgend vocht bijvoorbeeld. Grondwater baant zich dan een weg naar boven in de muur. Je herkent opstijgend vocht als een vochtplek onderaan de muur. Dat gaat vaak gepaard met loshangend behang, loskomende plinten en afbrokkelende verf. Daarnaast kan ook condens voor vochtproblemen zorgen. Door een gebrekkige ventilatie kan waterdamp neerslaan op koude muren en plafonds. Zo ontstaat een lokale vochtplek op de binnenkant van de muur. Het is de ideale broeihaard voor schadelijke schimmels.

Wat kan je doen tegen vochtproblemen in een historische muur?

Hebben je enkelsteense muren te maken met doorslaand vocht? Bij Water-Dicht verjagen we doorslaand vocht uit een historische muur met een muurimpregnatie. Daarbij wordt een waterafstotende laag aangebracht op de buitenkant van de enkelsteense gevel. Die laag vormt een nieuwe barrière tegen regenwater. Regendruppels zullen parelen op de historische muur en naar beneden glijden, zoals op een raam. Op die manier kan vocht niet langer binnendringen in de muur en dus ook geen vochtplekken veroorzaken.

Hoe impregneren we een historische muur?

Onze experts van Water-Dicht komen graag bij je langs om een historische muur terug waterdicht te maken. De werken zijn gelukkig relatief eenvoudig en snel. Het is van belang dat de historische gevel eerst gereinigd en ook hersteld wordt waar nodig. Zijn er grote scheuren of barsten, dan moeten die gedicht worden om te verzekeren dat de gevelimpregnatie succesvol is. Enkel dan kan het hydrofoberend middel dat we gebruiken zich goed hechten aan de historische stenen.

Zijn er geen scheuren en is de gevel enkel poreus, dan kunnen we na de gevelreiniging meteen aan de impregnatie beginnen. We gebruiken een professioneel middel dat we zorgvuldig op elke vierkante centimeter van de enkelsteense muur aanbrengen. Dat middel houdt niet alleen vocht van buitenaf tegen, maar zorgt er tegelijk voor dat vocht binnenin de muur nog steeds kan verdampen.

Eenmaal de enkelsteense muur geïmpregneerd is, kan je voor vele jaren op beide oren slapen. Dat doorslaand vocht komt niet meer terug.

Water-Dicht impregneert enkelsteense muren

Hebben oude muren in je woning last van vochtproblemen? Geen nood, de vochtexperts van Water-Dicht weten precies hoe ze dat moeten aanpakken. We lossen allerhande vochtproblemen op, zo ook het uitdrogen van enkelsteense muren. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing