Last van opstijgend vocht? Tips om het op te lossen!

Last van opstijgend vocht? Tips om het op te lossen!
Geschreven op 28 november

Last van opstijgend vocht? Zo lost u het op!

Opstijgend vocht is een probleem dat heel wat huizen treft. Het kan leiden tot aanzienlijke schade aan muren en vloeren, en brengt vaak ook gezondheidsproblemen met zich mee. Het is dan ook belangrijk om opstijgend vocht serieus te nemen en snel aan te pakken. In dit artikel geven we je waardevolle info en tips over hoe je dit probleem in de kiem kan smoren.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, ook bekend als capillair vocht of grondvocht, is vocht dat vanuit de grond in de muren van een gebouw omhoog trekt. Dat gebeurt wanneer water in de grond wordt geabsorbeerd door de poreuze materialen van de fundering en muren, zoals bakstenen, beton of metselwerk. Het vocht verspreidt zich door capillaire werking, wat betekent dat het omhoog stijgt in de kleine openingen en holtes van die materialen.

De symptomen van opstijgend vocht zijn onder meer vochtige muren, afbladderende verf, loslatend behang, zoutuitslag, schimmelgroei en een onaangename geur. Na verloop van tijd kan opstijgend vocht leiden tot ernstige structurele schade aan je huis en een ongezonde leefomgeving creëren.

De oorzaken van opstijgend vocht

Het ontstaan van opstijgend vocht kan worden toegeschreven aan verschillende oorzaken. De meest voorkomende zijn:

1. Ontbrekende of defecte waterkering

Een waterkering is een barrière onderaan de muren van een gebouw die voorkomt dat vocht omhoog kan trekken. Het gaat doorgaans om een plastic folie die tussen de onderste bakstenen of fundering geklemd zit. Als de waterkering ontbreekt of beschadigd is, kan opstijgend vocht alsnog optreden.

2. Verouderde bouwmaterialen

Oudere gebouwen hebben oude bakstenen. En het nadeel van oude bakstenen is dat ze poreus geworden zijn en daarom steeds makkelijker en sneller vocht opnemen. Moderne bouwmethoden en materialen zijn gelukkig goed bestand tegen dit probleem. Nieuwe waterkeringen gaan bijzonder lang mee.

Oplossingen voor opstijgend vocht

Het oplossen van opstijgend vocht vereist een zorgvuldige en professionele aanpak. We vertellen je graag hoe bij Water Dicht opstijgend vocht aanpakken.

1. Muurinjectie

Een muurinjectie is een populaire methode om opstijgend vocht aan te pakken. Hierbij worden speciale vochtwerende vloeistoffen geïnjecteerd in de muren. Die vloeistoffen creëren een barrière tegen vocht en stoppen de capillaire werking. Een muurinjectie is een kosteneffectieve oplossing, vooral voor milde tot matige gevallen van opstijgend vocht.

muren injecteren opstijgend vocht

 

2. Waterkering plaatsen

Het plaatsen van een fysieke waterkering is een van de meest effectieve methoden om opstijgend vocht te stoppen, maar er komen wel grote werken bij kijken. We slijpen sleuven onderaan de muur en brengen een nieuwe waterkering aan. Dit is nodig in ernstige gevallen van opstijgend vocht in oudere woningen.

3. Herstel van bouwschade

Als er schade aan de fundering of muren aanwezig is, is het cruciaal om die te herstellen. Scheuren en beschadigingen in de structuur laten vocht naar binnen dringen. Er moet dus ook naar het grotere plaatje gekeken worden.

Roep de hulp van een professioneel in

Het oplossen van opstijgend vocht is dus behoorlijk complex. Daarom is het verstandig om een professionele vochtbestrijdingsspecialist in te huren. Onze experts kunnen een grondige evaluatie van de situatie uitvoeren en de meest geschikte oplossing aanbevelen. We hebben de kennis en ervaring om opstijgend vocht effectief te bestrijden en je huis te beschermen tegen vochtproblemen in de toekomst.

De risico’s van opstijgend vocht

En dat is nodig, want vocht kan flink wat schade berokkenen aan je woning. Eerst is er de structurele schade aan muren en vloeren. Opstijgend vocht zal leiden tot afbladderende verf, loslatend behang en zoutuitslag op de muren. Maar de met vocht verzadigde bakstenen of houten draagbalken verliezen ook hun stabiliteit. En dat wil je natuurlijk te allen tijde vermijden.

Maar daarnaast kan je ook last krijgen van gezondheidsproblemen als gevolg van schimmelgroei. Een vochtige omgeving gaat gepaard met een slechte luchtkwaliteit en is ook de ideale broeihaard voor giftige schimmels. Wie in een met schimmel aangetaste ruimte vertoeft, krijgt last van ademhalingsproblemen en allergische reacties Het tijdig aanpakken van opstijgend vocht is essentieel om die risico's te verminderen.

Voorbeeld van opstijgend vocht

Water-Dicht is jouw vochtbestrijdingsexpert

Opstijgend vocht is een ernstig probleem dat niet genegeerd mag worden. Het kan leiden tot schade aan je huis en je gezondheid dreigt in gevaar te komen. Met de juiste aanpak en professionele hulp kan je opstijgend vocht snel oplossen en je huis droog en gezond houden. Merk je tekenen van opstijgend vocht in je huis, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze ervaren vochtbestrijdingsspecialisten voor een grondige evaluatie en passende oplossingen. We helpen je graag verder.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing