Ondergronds vocht bestrijden: alles wat je moet weten

Ondergronds vocht bestrijden: alles wat je moet weten
Geschreven op 15 april

Vochtproblemen in huis kunnen een ware nachtmerrie zijn. Een van de meest voorkomende problemen is ondergronds vocht, vooral in kelders. Maar waarom is ondergronds vocht zo'n groot probleem en hoe kunnen we het effectief aanpakken? Hieronder gaan we dieper in op de gevaren van ondergronds vocht, de oorzaken ervan en de beste methoden om het te bestrijden.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom is ondergronds vocht gevaarlijk?

Structurele schade

Ondergronds vocht vormt een ernstige bedreiging voor de structurele integriteit van je huis. Wanneer water zich ophoopt rond de fundering, kan het druk uitoefenen op de muren en vloeren, wat op zijn beurt scheuren en verzakkingen kan veroorzaken. Die schade aan de fundering kan de stabiliteit van je huis in gevaar brengen en heeft vaak dure reparaties en vochtbestrijdingswerken tot gevolg.

Ondergronds vocht kan ook leiden tot de aantasting van materialen in je kelder, zoals aan eventuele houten draagbalken en de bakstenen muren. Hout kan gaan rotten en verzwakken en bakstenen kunnen door vocht beginnen af te brokkelen. Het spreekt voor zich dat dat geen goed nieuws is.

Schimmelgroei en gezondheidsrisico’s

Al dat vocht in de bouwmaterialen creëert bovendien de ideale omgeving voor de groei van schimmels. Die schimmels leiden niet alleen tot structurele schade aan je huis, want ze dringen tot diep in de bouwmaterialen door, maar brengen ook gezondheidsproblemen met zich mee. Wie tijd doorbrengt in een vochtige ruimte waar schimmels groeien kan last krijgen van allergieën, ademhalingsproblemen en irritatie van de luchtwegen.

Hogere energiekosten

Een vochtige kelder zal na verloop van tijd ook leiden tot hogere energiefacturen. Wanneer vochtige lucht binnendringt in de rest van je huis, moet je harder verwarmen om een comfortabele binnentemperatuur te behouden. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen en een grotere belasting van je verwarmingssysteem.

Waardedaling van je woning

Ook niet onbelangrijk: vochtproblemen, vooral in de kelder, kunnen de waarde van je huis aanzienlijk verminderen. Potentiële kopers zullen worden afgeschrikt door de aanwezigheid van vochtproblemen, en als ze al besluiten om het huis te kopen, zullen ze waarschijnlijk een lagere prijs eisen vanwege de kosten die gepaard gaan met het oplossen van die problemen.

Hoe ontstaat ondergronds vocht?

Er zijn verschillende manieren waarop ondergronds vocht in je woning kan binnendringen. Een van de meest voorkomende oorzaken is grondwater dat door de fundering van het huis sijpelt. Dit kan gebeuren als gevolg van slechte drainage rondom het huis of door een hoge grondwaterstand. De bakstenen van de keldermuren worden na verloop van tijd poreus en worden door de jaren heen steeds vatbaarder voor vochtproblemen. Daarnaast kunnen lekkende leidingen of scheuren in de fundering ook bijdragen aan vochtproblemen in de kelder.

Hoe kan je ondergronds vocht bestrijden?

Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden om ondergronds vocht te bestrijden en je kelder droog te houden.

Kelderbekuiping

Een van de meest gebruikte methoden is kelderbekuiping. Bij kelderbekuiping wordt er een waterdichte coating aangebracht op de binnenmuren en vloeren van de kelder. Die coating zorgt ervoor dat vocht niet meer kan binnendringen, waardoor de kelder droog blijft. Kelderbekuiping is een duurzame oplossing die langdurige bescherming biedt tegen vochtproblemen.

Kelderdrainage

Een andere veelgebruikte methode is kelderdrainage langs binnen. Bij die methode wordt er een drainagesysteem op de muren en vloer aangebracht in de vorm van een noppenmembraan. Dat membraan vangt het binnendringende water op en voert het af via een pompsysteem. Zo blijft de kelder droog, ook al kan er dus water blijven binnensijpelen. Het is een goede manier om van de kelder een bruikbare ruimte te maken wanneer een hoge grondwaterdruk onvermijdelijk is.

Ventilatiesystemen

Tot slot is het altijd nuttig om de luchtcirculatie in de kelder te verbeteren door het installeren van een goed ventilatiesysteem. Zo kan vochtige lucht worden ververst, waardoor de kans op schimmelgroei vermindert en de luchtkwaliteit in orde blijft.

Water-Dicht bestrijdt ondergronds vocht in jouw omgeving

Ondergronds vocht is een serieus probleem voor huiseigenaren, vooral omwille van de mogelijke vochtproblemen die het met zich meebrengt. Heb je vocht in de kelder opgemerkt, dan zijn er gelukkig verschillende effectieve methoden om dat probleem aan te pakken en je kelder droog en gezond te houden.

Bij Water Dicht bestrijden we vocht op efficiënte manieren, zoals bijvoorbeeld met behulp van een kelderbekuiping en kelderdrainage. Zo kan je op een duurzame manier voor altijd afrekenen met vochtproblemen in je kelder. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing