4 gevolgen van vocht in de kelder

4 gevolgen van vocht in de kelder
Geschreven op 15 mei

Na een uitvoerige bespreking van de mogelijke oorzaken van vocht in de kelder, is het tijd om de gevolgen onder de loep te nemen. Wat dat zijn er namelijk nogal wat!

Vochtproblemen lijken op het eerste zicht niet altijd even ernstig, maar laat u hier niet door misleiden. Op termijn kunnen de schadelijke effecten steeds erger worden, zonder dat u het goed in de gaten heeft. Het is dus van groot belang om er altijd in een vroeg stadium bij te zijn om verdere schade aan uw woning te voorkomen.

Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 1: Vochtschade in uw kelder

Een kelderruimte die te maken krijgt met vochtproblemen, raakt natuurlijk beschadigd. Hierdoor kunnen de vloer, de wanden en het plafond van de kelder ook schade oplopen. Wanneer deze oppervlakken steeds vochtiger worden, zal de constructie van de kelder op termijn verzwakken. Dientengevolge zal het metselwerk, het stucwerk, eventueel behang maar ook hout en houten vloerdelen week worden en beschadigd raken.

Uw kelder is trouwens een belangrijk deel van de fundering van uw woning, dus het is niet goed als deze steeds zwakker wordt. Dit kan bijzonder nare en ronduit gevaarlijke gevolgen hebben voor de stabiliteit en bouwkundige constructie van uw woonst.

Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 2: Schimmelvorming

Een ander veelvoorkomend gevolg is de vorming van schimmels. Indien een bepaalde ruimte langdurig wordt blootgesteld aan vocht, zullen schimmels en schimmelsporen het heerlijk vinden om in deze ruimte te vertoeven. Schimmelplekken zullen er continu uitbreiden en steeds meer sporen verspreiden.

Naast het feit dat schimmelvorming niet meteen een lust voor het oog is, zijn schimmels bovendien erg schadelijk voor uw gezondheid. Zeker indien u al last ondervindt van bepaalde aandoeningen aan de luchtwegen! Schimmels kunnen namelijk diverse ademhalingsklachten veroorzaken. De verspreide sporen worden de hele tijd ingeademd en komen in uw longen terecht, waar ze verdere schade kunnen aanrichten.

Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 3: Schade aan opgeslagen spullen

Vocht in de kelder kan verder ook tot gevolg hebben dat opgeslagen spullen beschadigd raken door het aanwezige vocht. Indien u hinder ondervindt door sijpelwater, zult u dit snel opmerken. Maar ook de eerder subtiele vochtproblemen zullen op termijn zichtbaar worden doordat materialen vochtig worden en daardoor misschien niet meer bruikbaar zijn. Dit geldt vooral voor boeken, papier en fragiele materialen die gevoelig zijn voor vocht.

Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolg 4: Opstijgend vocht als gevolg van een vochtige kelder

Is uw kelderruimte aangetast door vocht, dan zal deze kelder op termijn 'verzadigd' raken. Het vocht gaat dan een weg zoeken naar bovengelegen verdiepingen, om zich zo via het metsel- en pleisterwerk in nieuwe droge plekjes te nestelen. Vanaf dat moment is er dus niet alleen meer sprake van vochtproblemen in de kelder, maar ook in de rest van uw woning.

De eerder genoemde gevolgen zullen ook daar de diverse materialen van uw woning aantasten. Denk hierbij aan afbladderende verflagen, loslatend behang en week pleisterwerk. De hierdoor aangetaste materialen hebben logischerwijs een nog groter negatief effect op de bouwkundige constructie van uw woning.

Voorkom vochtschade en onderneem tijdig actie

Wilt u schade als gevolg van vocht in de kelder zo snel mogelijk verhelpen? Schakel dan een vochtexpert in! Water-Dicht helpt u graag bij al uw vochtproblemen. Dankzij onze ruime kennis en expertise garanderen wij een passende en effectieve aanpak voor elk vochtprobleem. Wij komen snel bij u langs en voeren een grondige en gratis vochtanalyse in uw kelder uit. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer informatie over vocht in uw kelder

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing