Vocht in de kelder: 3 oorzaken

Vocht in de kelder: 3 oorzaken
Geschreven op 14 mei

In het vorige artikel hebben we globaal besproken wat een vochtige kelder is en wat de eventuele oorzaken ervan kunnen zijn. Ook hebben we in het kort al enkele mogelijke schadelijke gevolgen opgesomd.

In dit artikel zullen we de oorzaken uitgebreider en gedetailleerder bespreken, zodat u zich goed kunt informeren en dan zo gepaste maatregelen kunt nemen. Heeft uw kelderruimte te kampen met vocht? Dan kan onderstaande informatie u helpen om de mogelijke oorzaak van het probleem te achterhalen. Alleen als u weet hoe het vochtprobleem precies veroorzaakt wordt, kunt u er doeltreffend tegen optreden.

Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Oorzaak 1: Vocht in kelder door binnendringend sijpelwater

Eén van de oorzaken van vochtproblemen in de kelder kan binnenstromend sijpelwater zijn. Dit kan vooral voor problemen zorgen wanneer er veel regen valt of is gevallen. Een kelder bevindt zich ondergronds, waardoor een overvloed aan regenwater een weg naar binnen kan vinden. De wet van de zwaartekracht speelt hier ook rol! Vooral wanneer de kelder niet voldoende waterafstotend is, kan dit tot problemen leiden. Het water kan via de muren en het metselwerk naar binnen dringen. Meestal in kleine hoeveelheden waar initieel niet zo heel veel van te zien is, maar kleine stroompjes kunnen ook al heel wat schade toebrengen. Op termijn zal uw kelder steeds vochtiger worden met mogelijke beschadigingen tot gevolg.

Oorzaak 2: Vocht in kelder door binnentredend grondvocht

Een ander soort vocht dat in uw kelder kan binnendringen, is grondvocht. Omdat een kelder zich - zoals we eerder al hebben aangegeven – onder het grondwaterniveau bevindt, kan grondvocht zowel via het plafond als de vloer en de muren binnendringen. Dit zorgt vooral voor vochtproblemen indien uw kelder niet voldoende waterafstotend is.

Het gaat meestal om kleine hoeveelheden water, maar net zoals vele druppels een oceaan vormen zal de hoeveelheid vocht ook steeds stijgen, met mogelijke schade aan uw pand tot gevolg.

Last van vochtige kelder? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Oorzaak 3: Vocht in kelder door een gebrek aan ventilatie

Gevolgen van een vochtige kelder

Een bijzonder veel voorkomende oorzaak van vochtproblemen in de kelderruimte is een gebrek aan goede ventilatie. Door een algemeen gebrek aan ramen of deuren die naar buiten leiden, is er een structureel tekort aan frisse lucht in deze ruimte.

Daarnaast heeft een kelder ook van nature een hogere luchtvochtigheidsgraad dan andere plekken in huis, waardoor deze ruimte uitzonderlijk gevoelig is voor condensatieproblemen. Wanneer het niet kan worden afgevoerd, zal condensatie zich hechten aan aanwezige oppervlakken. Een ruimte die voldoende geventileerd is, zal hier geen hinder van ondervinden.

Vocht in kelder als gevolg van een combinatie van factoren

In zeer veel situaties is een combinatie van bovengenoemde factoren mogelijk. De kelder is nu eenmaal een ruimte die vaak wordt overgeslagen bij renovaties en opknapbeurten. Zolang er geen vochtproblemen worden ervaren, wordt er ook niets aan gedaan.

Klinkt één of meerdere van de genoemde oorzaken u bekend in de oren? Dan is er een reële kans dat de vochtproblemen in huis hierdoor veroorzaakt worden. Maar soms kunnen bepaalde oorzaken (nog) niet goed waarneembaar zijn, of secundair zijn. Daarom raden wij altijd aan een specialist in te schakelen om tot de kern van het probleem te komen. Want alleen door de precieze oorzaak te kennen, kan het probleem grondig en definitief aangepakt worden.

Wanneer u namelijk slechts één probleem aanpakt terwijl er meerdere oorzaken zijn, zullen de vochtproblemen in de toekomst gewoon terugkeren. En dat is een verspilling van geld en tijd, en het levert vooral heel wat frustraties op.

Water-Dicht helpt u graag door middel van een vrijblijvende gratis vochtdiagnose. Tijdens deze vochtanalyse wordt alles tot in het kleinste detail uitgezocht. Hierbij zien we gegarandeerd geen enkele oorzaak over het hoofd. Neem helemaal  vrijblijvend contact met ons op en we komen snel bij u langs om uw kelder definitief vochtvrij te maken.

Meer informatie over vocht in uw kelder

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing