Sick building syndrome? Wat is het en wat kan je eraan doen?

Sick building syndrome? Wat is het en wat kan je eraan doen?
Geschreven op 23 augustus

Het sick building syndrome is een aandoening die veroorzaakt wordt door een ongezonde leefomgeving. Je eigen woning is dan de boosdoener, niet een of ander virus. Het sick building syndrome wordt gelinkt met vochtproblemen in gebouwen en een slechte luchtkwaliteit binnen. De klachten lijken op die van een verkoudheid, maar kunnen uitmonden in chronische aandoeningen. We vertellen je er hieronder alles over.

Condensatieproblemen? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is het sick building syndrome precies?

Het sick building syndrome is een ziekte die veroorzaakt wordt door een vochtige, ongezonde leefomgeving . Je krijgt dus last van bepaalde gezondheidsklachten omdat je woning kampt met een vochtprobleem. Tot de symptomen behoren ademhalingsklachten, hoofdpijn en keelpijn.

Het sick building syndrome kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken. De boosdoener is condensatieproblemen, die zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid. Het heeft dus te maken met een gebrek aan ventilatie binnen. Mogelijk loop je het sick building syndrome niet thuis op. Werk je in een kantoor? Dan kan je eveneens last krijgen van de klachten die we even verderop beschrijven.

Waterdicht ventilatie

Oplossing voor condensatieproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667

Hoe wordt het sick building syndrome veroorzaakt?

Je loopt het meeste risico in slecht geventileerde ruimtes

In de meeste gevallen wordt het sick building syndrome veroorzaakt door condensatievocht. Dat is het typische vochtprobleem dat in badkamers optreedt. Het fenomeen ontstaat wanneer de lucht verzadigd is met waterdamp en die damp in contact komt met koude muren, spiegels, plafonds of ramen. De waterdamp slaat neer en er vormen zich kleine druppeltjes. Gebeurt dat op de muren, dan vormen er zich langzaam maar zeker vochtplekken. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor schadelijke schimmels.

Condensatie treedt op in natte ruimtes zoals de badkamer, de keuken, maar ook vaak in de kelder en de slaapkamer. Het probleem is namelijk niet de waterdamp zelf, maar wel het gebrek aan ventilatie. Door ramen en deuren altijd gesloten te houden, tijdens koude nachten in de slaapkamer bijvoorbeeld, kan de vochtige lucht niet ververst worden. Dat is allesbehalve goed voor je gezondheid. Vocht gaat gepaard met schimmels en die vermijd je natuurlijk liever. Ook huisstofmijt en zilvervisjes gedijen uitstekend in dergelijke omstandigheden.

Het komt ook voor in kantoorruimtes waar je relatief lange tijd doorbrengt zonder dat er airco of ventilatie is voorzien. Er wordt CO2 geproduceerd en er zit te weinig zuurstof in de lucht na een tijdje. Andere factoren zijn bijvoorbeeld servers en computers die het binnenklimaat ook negatief beïnvloeden.

Andere vochtproblemen kunnen ook tot het sick building syndrome leiden

Condensatieproblemen liggen heel vaak aan de bron van het sick building syndrome, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Oudere woningen worden vaak getroffen door opstijgend vocht. De vochtbarrière werkt dan niet goed meer en water uit de ondergrond slaagt erin om de bakstenen te bereiken. Eenmaal die bakstenen verzadigd zijn met vocht, zal je vochtplekken op de muren herkennen. Ook een witte zoutuitslag wijst op dergelijk vochtprobleem. Opstijgend vocht verhoogt de relatieve luchtvochtigheid en kan eveneens schimmels veroorzaken.

Verder heeft je woning mogelijk last van doorslaand vocht. Er dringt dan water binnen via scheuren in de gevel. Ook in dat geval krijg je last van vochtplekken, met mogelijk het sick building syndrome als gevolg.

Hoe herken je het sick building syndrome?

De symptomen van het sick building syndrome lijken op die van een stevige verkoudheid. Je krijgt voornamelijk last van klachten aan de luchtwegen en keelpijn. Ook hoesten, hoofdpijn, een verstopte of lopende neus, droge ogen en een jeukende huid behoren tot de klachten. Verder loop je nog het risico op koorts en zelfs ademhalingsmoeilijkheden.

Bij dergelijke symptomen denken de meeste mensen natuurlijk niet meteen aan de vochtplekken op de muur. Vaak vermoedt men een banale verkoudheid of een virusinfectie die wel snel terug zal overgaan. Dat is niet zonder gevaar, want het sick building syndrome kan uitmonden in chronische longaandoeningen en astma.

Hoe kan je vocht en het sick building syndrome bestrijden?

Het sick building syndrome zal je blijven teisteren totdat je de bron van het probleem aanpakt. Je moet dus afrekenen met het vochtprobleem zelf. Daar komt een vochtexpert bij kijken. Bij Water-Dicht helpen we je graag om de bron van het vochtprobleem te achterhalen.

Gaat het om een condensatieprobleem, dan zullen we de muren behandelen tegen vocht en schimmels. Maar dat is niet voldoende, je moet ook een ventilatiesysteem voorzien. Enkel zo krijg je de relatieve luchtvochtigheid onder controle. Dat systeem voert verse lucht aan en zuigt de met vocht verzadigde lucht naar buiten, samen met het risico op het sick building syndrome.

Heeft je woning last van opstijgend vocht of doorslaand vocht? Dan moeten we denken aan muurinjecties of gevelimpregnaties.

Water-Dicht bestrijdt vocht en het sick building syndrome

Vermoed je dat je gezondheidsklachten te wijten zijn aan vochtplekken in je woning? Water-Dicht helpt je graag om de gezondheid van je woning en die van jezelf op te krikken. Met professionele middelen en jarenlange ervaring bestrijden we allerhande vochtproblemen, en zo ook het sick building syndrome. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies en maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing