Kelder vochtvrij maken: behandelmethoden en tips

Kelder vochtvrij maken: behandelmethoden en tips
Geschreven op 6 augustus

Heeft u last van vocht in de kelder en wilt u graag actie ondernemen? Een slim idee, want vocht in de kelder is nooit goed nieuws. Vocht kan in principe overal in huis voor komen, maar het is vooral de kelder waar mensen vaak last ondervinden van vochtproblemen. Dit komt met name vanwege de ligging van de kelder: deze is niet alleen omgeven door grondvocht, maar ook regenwater en lekkages kunnen voor vochtproblemen zorgen. Met behulp van één van onze behandelmethoden kunt u in elk geval direct komaf maken met vocht in deze ruimte.

Waarom is het belangrijk de kelder vochtvrij te maken?

Vocht in huis kan voor grote problemen zorgen, indien u niet tijdig aan de slag gaat met vochtbestrijding. Zo kan vocht in uw muren de materialen waarvan uw woning vervaardigd is week maken.

Daarnaast kan vocht ook leiden tot andere zaken, zoals schimmelgroei. Indien u last heeft van vocht in de kelder, dan kunt u ook nog eens te maken krijgen met vocht op andere verdiepingen door opstijgend vocht. Het is dus verstandig direct tot actie over te gaan om uw kelder vochtvrij te maken.

Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben

Vocht in de kelder kan een interne oorzaak hebben, namelijk condensatie. Dit komt doordat kelders geen goede ventilatiemogelijkheden hebben, omdat er veelal geen opening naar buiten aanwezig is.

In zulke gevallen volstaat het meestal om een goed werkend automatisch ventilatiesysteem te installeren. Dankzij kelderventilatie worden condensatieproblemen van de baan geruimd. In het verlengde daarvan krijgen schimmels en kelderzwammen dan ook geen kans meer.

→ Water in de kelder?Contacteer ons voor een gratis diagnose

Wat te doen bij kleine vochtproblemen?

Heeft u ook last van extern vocht dat binnentreedt? Zoals een lekkende afdichting, of een barst in uw betonnen keldervloer? In zulke gevallen is het vaak een slim idee om met behulp van een injectiemethode de zwakke plekken op te vullen.

U kunt hierbij kiezen uit betoninjectie, muurinjectie en zelfs kimnaadinjectie. Bij kleine lekkages en problemen is dit de meest voor de hand liggende en economisch voordelige methode.

Bel nu voor een GRATIS diagnose naar 0800/61.667

Totaaloplossingen om de kelder vochtvrij te maken

Het kan ook gebeuren dat de staat waarin uw kelder verkeert inmiddels sterk verouderd is. Bijvoorbeeld afbrokkelende stukjes muur, grote barsten of gewoonweg materialen die week en oud zijn geworden. U kunt in dergelijke gevallen opteren voor een totaaloplossing zoals kelderdichting. Dit voorziet uw kelder van geheel nieuwe muren en meestal ook een nieuwe vloer.

Met behulp van diverse sterke en waterdichte materialen wordt uw kelder stukje bij beetje opnieuw opgebouwd. U kunt er ook voor kiezen om een waterkering te laten plaatsen, dit is vooral een handige keuze indien de druk van het grondwater relatief hoog is.

Het vocht dat langs buiten uw kelder in probeert te komen wordt dan continu afgevoerd onder de keldervloer door. In elk geval kunt u bij deze methoden er vanuit gaan dat u de komende jaren heerlijk kunt genieten van een strakke, frisse en vooral droge kelder.

Water-Dicht helpt u met het vochtvrij maken van uw kelder

Wilt u uw kelder meer kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld om spullen in de kelder op te slaan, of als extra ruimte in huis? Contacteer dan gerust Water-Dicht. Wij komen bij u langs om een vochtdiagnose uit te voeren, waarna wij samen met u kijken naar de beste vochtbestrijdingsmethode voor uw kelder die precies toegespitst is op uw situatie.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing