Betoninjectie: hoe kan je scheuren in beton herstellen?

Betoninjectie: hoe kan je scheuren in beton herstellen?
Geschreven op 14 januari

Beton is een sterk en solide materiaal en wordt veelvuldig gebruikt in de bouw. Vooral voor funderingen en kelders is beton uitermate geschikt. Beton is goed weerbaar tegen vocht en andere invloeden en gaat ook erg lang mee, gezien zijn vele toepassingensmogelijkheden zie je het ook vaker opduiken bij verbouwingen en renovaties.

Maar beton kan na verloop van tijd ook gebreken gaan vertonen, waardoor de sterkte en de constructie van het beton in kwaliteit kan afnemen. Hierdoor kan je helaas geconfronteerd worden met binnendringend vocht, zeker indien het scheuren in het beton betreft.

Er zijn gelukkig meerdere oplossing om scheuren in beton op te lossen en te herstellen door middel van betoninjectie. In dit artikel meer informatie hierover.

→ Scheuren in je beton?Contacteer ons voor een gratis diagnose

1. Scheuren in beton: hoe ontstaan deze?

Scheuren in beton ontstaan overwegend vanwege constructiefouten, of bepaalde invloeden van buitenaf waardoor het beton gaat ‘bewegen’. Het komt er in feite op neer, dat de spanningen groter zijn dan de weerstand van een bepaald bouwdeel waardoor er scheurvorming optreedt. Enkele bekende oorzaken van scheuren in beton:

1. Scheuren door inkrimping tijdens het uitharden vanwege temperatuurverschillen
2. Scheuren door bewegingen in de grond, of in zettingen en veranderingen in het grondwaterpeil
3. Scheuren door veranderingen in gewicht, bijvoorbeeld tijdens transport of het gewicht van het pand dat gebouwd wordt nadat het beton is gestort
4. Scheuren door temperatuurverschillen in de jaren na het uitharden, ook dan kan beton uitzetten en inkrimpen

Hoewel schuren in beton lastig kunnen zijn en zeker snel aangepakt moeten worden, kan dit prima door middel van betoninjectie.

Bel nu voor een GRATIS diagnose naar 0800/61.667

2. Soorten injectiemiddelen

Voor het injecteren van beton bestaan meerdere speciale middelen, die elk bepaalde eigenschappen en voordelen bieden in specifieke scenario’s. Het meest gebruikte middel is epoxyhars. Epoxyharsen bieden een zeer sterke hechting en herstellen niet alleen de scheuren in het beton, maar verbeteren zelfs de constructie van het beton. De oorspronkelijke waterdichtheid en sterkte van het beton kunnen zodoende weer worden gerealiseerd.

Een ander middel betreft polyurethaanhars, deze harsen zijn erg flexibel en daarmee vooral geschikt voor het dichten van lekkages in keldermuren en vloeren. Maar ook voor kleine scheurtjes in ietwat bewegende materialen.

Acrylaat gel of injectievloeistoffen zijn een 3de soort en heel dun vergeleken bij andere middelen. Daarom worden deze vloeistoffen vooral gehanteerd bij het afdichten van holle ruimten.

Als laatste worden silicaten gebruikt, deze injectiemethode wordt vooral toegepast bij bodemafdichting en –versterking.

3. Betonscheuren dichten en herstellen

Bij het dichten en herstellen van scheuren in beton wordt allereerst een inspectie uitgevoerd, om te achterhalen welk middel het beste kan worden toegepast.
Daarna worden de barsten of scheuren vakkundig opgevuld met het middel. De scheuren en holle ruimten worden op deze manier weer geëgaliseerd en het beton is weer net zo sterk als voorheen.

Vochtproblemen worden zo ook opgelost en de waterdichtheid wordt hersteld. In de praktijk spreekt men daarom ook van betonherstel, omdat het injecteren van scheuren meer inhoud dan alleen maar het dichten van beton!

4. Water-Dicht: voor alle type van betonherstellingen

Heb je last van gescheurd beton of betonscheuren? En hierdoor ook mogelijk vochtproblemen in huis? Neem vrijblijvend contact met ons op, om verdere schade aan je woning te voorkomen. Wij komen bij je langs om een gratis diagnose uit te voeren. Zo weten we perfect hoe het beton te herstellen. Bel vrijblijvend op 0800/61.667 voor meer informatie of het plannen van een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing