Kelder leefbaar maken: mogelijkheden en waarop letten?

Kelder leefbaar maken: mogelijkheden en waarop letten?
Geschreven op 6 augustus

Wil je van je kelder een functionele ruimte maken? Dat kan! Er zijn enorm veel mogelijkheden om de kelder leefbaar te maken. Natuurlijk is een kelder niet zoals andere ruimtes in je woning en zal je sommige dingen eerst moeten dubbelchecken voordat je hier een leefbare ruimte van kan maken.

Functionele kelder: de mogelijkheden

Je kelder niet leefbaar maken? Zonde! Het kan dienen als een extra ruimte in huis waarvan je de functie zelf helemaal kan invullen. Je kan het gebruiken als extra opbergruimte of misschien misschien in iets gekker? Enkele voorbeelden ter inspiratie.

1. Je persoonlijke fitness

Weg met de ritjes naar de fitness! Investeer in enkele (tweedehands) sportoestellen en maak je eigen fitness in kelder! Begin met kelderdichting of kelderbekuiping, zorg voor een likje verf, een grote spiegel, wat muziek op de achtergrond en je kan beginnen zweten.

2. Speelkelder voor de kinderen

Ook voor de kinderen kan dit een toffe, extra ruimte zijn waar ze zich helemaal kunnen uitleven. Natuurlijk moet je de ruimte dan volledig kidsproof maken (zachte matten en kussens). Zorg er ook zeker voor dat de ruimte over voldoende verse, gezonde lucht beschikt. Met onze kelderventilatie kunnen we je daar zeker ook bij helpen.

Waterdicht ventilatie

Condensatieproblemen in de kelder? →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

3. Privé-bioscoop

Een kelder is eigenlijk de beste ruimte om een film te kijken: er zijn weinig tot geen ramen waar licht binnen kan waardoor je de ruimte in kwestie snel kan verduisteren. Ideaal voor een filmavond! Zet er enkele comfortabele stoelen, zorg voor een extra groot scherm en zet een échte popcornmachine. Ziezo, je eigen cinema is klaar.

Kelder leefbaar maken: waar je op moet letten

Wanneer je je kelder klaarmaakt voor regelmatig gebruik, is het essentieel om enkele dingen te checken: de isolatie, de ventilatie en de waterdichtheid.

Is je kelder voldoende geïsoleerd en kan je hier een aangename temperatuur behouden, zonder een al te hoge energierekening te creëren? Kan je voldoende ventileren of is er een mogelijkheid om een ventilatiesysteem te installeren? Een slechte ventilatie kan namelijk leiden tot vochtproblemen via condensvorming. Op lange termijn zorgt dit voor schimmels en ook voor je gezondheid is dit geen goede zaak.

Tenslotte kan je best nog de waterdichtheid van je kelder laten checken door een expert. Opstijgend vocht is een bekend probleem in kelders, en hier wil je zeker niet mee te maken krijgen als je waardevolle spullen zet in deze ruimte.

Video: bekijk hoe wij een kelder waterdicht maken in 7 stappen

Ben je klaar voor een definitieve kelderdichting?

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wij maken jouw kelder Water-Dicht

De experts van Water Dicht denken graag met jou mee over de indeling van je kelder en hoe je deze volledig klaar maakt voor gebruik. We komen bij je langs voor een gratis vochtanalyse en bespreken samen met jou de mogelijkheden om je kelder volledig gebruiksklaar te maken. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing