Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?
Geschreven op 13 december

Wanneer we het hebben over de luchtvochtigheid in een woning, dan gaat het concreet over de relatieve luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid duidt aan hoeveel waterdamp er op een gegeven moment in de lucht circuleert en wordt bepaald door het al dan niet aanwezige vocht, de temperatuur en de luchtdruk in de ruimte. Maar wat is nu de ideale luchtvochtigheid in huis?

De relatieve luchtvochtigheid wordt altijd uitgedrukt in een percentage en ligt idealiter tussen 40% en 60%. De ideale lucht bevat dus 40 tot 60% waterdamp. De hoeveelheid vocht in de lucht heeft diverse gevolgen voor zowel u als uw woning en dient dut eigenlijk altijd goed in de gaten te worden gehouden om problemen te voorkomen. Hieronder geven we u enkele mogelijke gevolgen van een te hoge relatieve luchtvochtigheid.

Last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in uw badkamer

De voornaamste ruimte waar een hoge luchtvochtigheid onmiddellijk waarneembaar is, is de badkamer. In deze ruimte werkt u immers dagelijks met water. De hoge luchtvochtigheid is na een douche of bad goed te zien aan de condensvorming op gladde oppervlakken zoals spiegels en ramen. Wordt uw badkamer goed geventileerd, dan blijft dit binnen de perken. Kan de vochtige lucht echter nergens ontsnappen, dan zal de waterdamp zich gaan vasthechten aan de muren en andere oppervlakken. Als dit slechts sporadisch gebeurt, dan is dat niet zo’n groot probleem. Is er echter structureel te weinig ventilatie, dan kunnen er uiteindelijk vochtplekken ontstaan op de muren en het plafond. Dat leidt op zijn beurt weer tot schimmelvorming. Schimmels kunt u herkennen als donkere plekken. Deze zijn bijzonder schadelijk voor de staat van uw woning, en zeker ook voor uw gezondheid wanneer u de schimmelsporen zou inademen. Het is dus altijd raadzaam uw badkamer goed te ventileren.

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in uw slaapkamer

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in uw slaapkamer

Ook in de slaapkamer kunt u te maken krijgen met een te hoge luchtvochtigheid. U slaapt (en ademt dus) gemiddeld zo’n acht uur per dag in deze ruimte, al dan niet met een partner en soms ook kinderen. Wanneer uw slaapkamer niet voldoende wordt geventileerd, dan is er onvoldoende zuurstof en frisse lucht beschikbaar. Dat uit zich vervolgens in een te hoge luchtvochtigheid en vervuilde lucht. Gezien het geringe aanwezige vocht zult u in uw slaapkamer minder snel last krijgen van schimmels, maar kunt u wel te kampen krijgen met huisstofmijt. Huisstofmijt zijn minuscule, spinachtige diertjes die niet kunnen drinken, maar die direct vocht uit de omgevingslucht halen om te kunnen overleven. Ze gedijen het best in een ruimte met een relatieve luchtvochtigheid van 60 tot 80%. De aanwezigheid van huisstofmijt kan resulteren in allergische reacties en klachten ter hoogte van de luchtwegen.

Last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in uw woonkamer

De woonkamer kunnen we eigenlijk vergelijken met de slaapkamer, aangezien u hier ook een groot deel van de dag vertoeft. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan is er onvoldoende zuurstof beschikbaar en dit is ongezond voor u en uw gezin. Ook  hier kan dit allergieën in de hand werken en andere klachten die kunnen ontstaan door een ongezond leefklimaat.

Oplossing te hoge luchtvochtigheid: goed ventileren!

De beste oplossing voor een ideale luchtvochtigheid is ventilatie. U creëert al een betere ventilatie door simpelweg geregeld een deur of raam open te zetten, zodat er frisse lucht in de ruimte kan circuleren. U kunt daarentegen ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem, zodat u zich over een goede ventilatie geen zorgen meer hoeft te maken. Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u graag bij het maken van een weloverwogen keuze, zodat u kunt genieten van een schoon en fris huis waar vochtproblemen geen kans maken! Bel ons vandaag nog en informeer naar de vele mogelijkheden.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing