Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?
Geschreven op 13 december

Wanneer we het hebben over de luchtvochtigheid in een woning, dan gaat het concreet over de relatieve luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid duidt aan hoeveel waterdamp er op een gegeven moment in de lucht circuleert. Zaken die meespelen bij het bepalen van de relatieve luchtvochtigheid zijn het al dan niet aanwezige vocht, en ook de temperatuur en de luchtdruk in de ruimte. Maar wat is nu de ideale luchtvochtigheid in huis?

De relatieve luchtvochtigheid wordt altijd in een percentage weergegeven. In een ideale situatie ligt deze tussen de 40% en 60%. Dit houdt dus in dat de “ideale lucht” 40 tot 60% waterdamp bevat.
De hoeveelheid vocht in de lucht heeft diverse gevolgen voor zowel u als uw woning en dient eigenlijk altijd goed in de gaten gehouden te worden om problemen te voorkomen. In wat volgt geven we enkele mogelijke gevolgen die te wijten zijn aan een te hoge relatieve luchtvochtigheid.

Last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in uw badkamer

De eerste ruimte waar een hoge luchtvochtigheid direct waarneembaar is, is uw badkamer. In deze ruimte werkt u immers op dagelijkse basis met water. De hoge luchtvochtigheid is na een douche of bad goed te zien aan de condensvorming op gladde oppervlakken zoals spiegels en ramen. Beschikt u in uw badkamer over goede ventilatiemogelijkheden, dan zal dit beperkt blijven. Heeft de vochtige lucht echter geen kans om te ontsnappen, dan zal de waterdamp zich gaan hechten aan de muren en andere oppervlakken. Gebeurt dit sporadisch, dan is dat niet zo’n heel groot probleem. Maar is er op structurele basis een tekort aan ventilatie, dan kunt u uiteindelijk vochtplekken op uw muren en plafond krijgen. Deze vormen op hun beurt weer aanleiding tot schimmelvorming. U kan schimmels herkennen als donkere plekken. Schimmels zijn bijzonder slecht voor de constructie van uw woning en tevens ook voor uw gezondheid wanneer u ze inademt. Het is dus altijd raadzaam uw badkamer goed te ventileren.

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in uw slaapkamer

In uw slaapkamer kunt u ook te maken krijgen met een te hoge luchtvochtigheid. U slaapt gemiddeld zo’n 8 uur per dag in deze ruimte, al dan niet met een partner en soms ook kinderen. Wordt uw slaapkamer niet goed geventileerd, dan is er onvoldoende zuurstof en frisse lucht beschikbaar hetgeen zich ook uit in een te hoge luchtvochtigheid en vervuilde lucht. U zult in uw slaapkamer minder snel last krijgen van schimmels gezien het geringe aanwezige vocht. Wel kunt u te maken krijgen met de huisstofmijt. Deze minuscule spinachtige diertjes kunnen niet drinken, en halen direct vocht uit de lucht om te kunnen leven. Ze gedijen het best in een ruimte met een relatieve luchtvochtigheid van 60-80 %. De aanwezigheid van de huisstofmijt kan resulteren in allergische reacties en klachten gerelateerd aan de ademhaling.

Last van vocht in huis? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in uw woonkamer

De woonkamer is vergelijkbaar met de slaapkamer, aangezien u hier ook een groot deel van de dag vertoeft. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan is er onvoldoende zuurstof beschikbaar en dit is ongezond voor u en uw gezin. Ook hier kan dit allergieën in de hand werken en andere klachten die kunnen ontstaan door een ongezond leefklimaat.

Oplossing te hoge luchtvochtigheid: goed ventileren!

De beste oplossing voor een ideale luchtvochtigheid is ventilatie. Dit kunt u bereiken door simpelweg geregeld een deur of raam even open te zetten zodat frisse lucht in de ruimte kan circuleren. Maar u kunt ook opteren voor een mechanisch ventilatiesysteem, zodat u eigenlijk geen omkijken meer hebt naar goede ventilatie. Water-Dicht Vochtbestrijding helpt u graag bij het maken van een weloverwogen keuze, zodat u kunt genieten van een schoon en fris huis waar vochtproblemen geen kans zien zich te ontwikkelen. Bel ons vandaag nog en informeer gerust naar de vele mogelijkheden.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Download onze info gids: Zelf vochtproblemen oplossen en herkennen

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe zelf vochtproblemen op te sporen en op te lossen.
Geschreven door onze vocht experts Dirk en Frederik.
Naam*
E-mail*