Kalkvlekken op de muur verwijderen

Kalkvlekken op de muur verwijderen
Geschreven op 11 juni

Een muur die te lang vochtig blijft, krijgt vroeg of laat te maken met salpeter en zouten. Het zout kan je herkennen aan een soort kalkvlekken of witte aanslag op de buitenmuren. Deze zouten zijn op lange termijn erg hardnekkig en dus niet zo makkelijk om te verwijderen. Het is dus aangeraden om snel in te grijpen wanneer je hier last van hebt. Maar wat kunnen we daar juist aan doen?

Hoe herken je zoutaanslag of kalkvlekken?

Er bestaan enkel soorten zoutaanslag die voorkomen op je gevel. Elk van deze hebben een andere onderliggende oorzaak. Hieronder een overzicht:

Vroege, witte uitbloei

Muurzouten of kalkvlekken kunnen al redelijk snel na het metselwerk ontstaan. Dit komt meestal omdat er veel vocht tussen de bakstenen is opgenomen tijdens het bouwen en via een chemische reactie sulfaatverbindingen heeft aangemaakt die door het vocht naar buiten worden geduwd. Als deze sulfaatverbindingen uiteindelijk opdrogen, komt er een soort witte aanslag op je gevel.

Oplossing tegen muurzouten?

Je kan dit al tijdens de bouwwerken deels voorkomen door de bakstenen zo min mogelijk in aanraking te laten komen met regenwater. Dek de paletten met bakstenen bijvoorbeeld af met een zeil en bescherm je metselwerk met een afgedekte steiger. Is het toch te laat? Dan zal een hydrofuge soelaas brengen.

→ Op zoek naar een oplossing tegen muurzouten?Contacteer ons voor een gratis analyse

Uitspoeling van kalk

Als er gebruikt werd gemaakt van bakstenen met een lage absorptie, kan er uitbloei van kalk ontstaan uit de mortelvoegen. Bij kalk wordt het proces van carbonatatie in werking gebracht: de voegen worden overbelast omdat er geen water wordt opgenomen, en daarbij eveneens geen koolzuur. De kalk wordt daarna naar buiten gespoeld waarna deze in aanraking komt met het koolzuur van de buitenlucht. Hierdoor krijgt de kalk een witte, zichtbare kleur.

Oplossing tegen kalkuitbloei?

De kalkvlekken zelf kunnen vlot verwijderd worden met een hogedrukspuit. Maar wil je kalk voorkomen in de toekomst? Dan is het aangeraden om je muren te laten impregneren na het verwijderen van de kalk.

Salpeter uitbloei

Beschikt je woning niet over een waterkering? Dan kan het dat de poreuze bakstenen grondwater opvangen waardoor er witte vlekken zullen ontstaan aan de onderzijde van de gevel. Deze soort aanslag wordt salpeter genoemd en wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen elementen uit het grondwater. Bij oudere woningen komt dit voor, daar die soms nog niet over een waterkering beschikken. Pas in de laatste paar decennia zijn woningen steevast met waterkeringen gebouwd.

Oplossing tegen salpeterzuur?

Salpeter kan je al vaak voorkomen door simpelweg een waterkering te laten plaatsen. Is het daar al te laat voor? Dan zal je de salpeter moeten verwijderen of het door een expert laten doen. Je zal allereerst de verf of het behang van de muren moeten verwijderen alvorens je aan de slag kan gaan. Daarna sla je aan het krabben om de salpeterkristallen eraf te krijgen.

Ten slotte werken we de muur af met een speciale zoutzuuroplossing. Na de droogtijd zorgen we voor een salpeterwerend middel op de muur zodat de problemen niet terug kunnen komen.

→ Afrekenen met salpeter op de muren?Contacteer ons voor een gratis analyse

Vergrauwing of vergipsing

Deze aanslag is vooral een soort gips en wordt meestal vergrauwing/vergipsing oftewel “late uitbloei” genoemd. De specifieke oorzaak van dit probleem blijft nog onzeker, maar heeft waarschijnlijk te maken met het toevoegen van gips aan de cementmortel.

Oplossing tegen grauwe muren?

Deze soort aanslag is erg hardnekkig en kan je niet simpelweg verwijderen met water. Je kan dus hiervoor beter een echte vakman inschakelen. De oplossing varieert van het hervoegen tot en met gevelreiniging en hydrofuge, afhankelijk van hoe erg de situatie is.

Kalkvlekken op de muur verwijderen met Water Dicht

Heb je last van vervelende witte vlekken op je buitenmuren en weet je niet waarvan deze vandaan komen? De experts van Water Dicht komen graag bij je langs om de oorzaak te detecteren en de mogelijke oplossingen met je te bespreken. Onze specialisten zorgen ervoor dat jouw muur binnenkort weer vlekvrij is! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing