Zoutaanslag op de muren? Wat te doen?

Zoutaanslag op de muren? Wat te doen?
Geschreven op 16 februari

Muurzouten kunnen op een muur in uw woning terecht komen, wanneer er tevens sprake is van de aanwezigheid van vocht. Zoutaanslag op de muur uit zich doorgaans in een kenmerkende witte waas op de muren, dat niet zo heel gemakkelijk te verwijderen is indien het vochtprobleem te lang voortduurt. In dit artikel lichten wij iets meer toe over zoutaanslag op de muren, daarnaast geven wij vast enkele tips om dit te verwijderen.

Hoe ontstaat zoutaanslag op de muur?

Zoutaanslag ontstaat wanneer een muur continu vochtig blijft. Dit kan bijvoorbeeld komen door vochtproblemen zoals opstijgend vocht, of doorslaand vocht. In dat geval trekt vocht in uw muren en dit vocht kan bepaalde elementen bevatten, die zich zullen afzetten tegen uw muur. In het geval van zoutaanslag gaat het vooral om nitraten en chloriden, die in het vocht aanwezig zijn.

Wanneer het vocht eenmaal in uw muur terecht is gekomen, dan ziet u deze zouten terug in de vorm van een witte aanslag. Het vervelende aan zoutaanslag is, dat de muurzouten zelf ook vocht aantrekken. Om deze reden worden het hygroscopische zouten genoemd. Dit leidt ertoe dat het ene probleem het andere probleem versterkt en om deze reden dient u altijd zo snel als mogelijk te handelen.

→Last van zoutaanslag op de muren?Contacteer ons voor een gratis analyse

Hoe kunt u muurzouten effectief verwijderen van de muur?

Wanneer u hygroscopische zouten wilt verwijderen, dan zult u het onderliggende vochtprobleem aan moeten pakken. Anders blijft de muur immers vochtig en blijft de zoutaanslag terugkomen. U kunt uitgaan van de volgende werkzaamheden, die nodig zullen zijn:

  • Allereerst dient de muur geheel vrij te worden gemaakt, dus u zult verf, behang en pleisterwerk moeten verwijderen
  • Daarna dient er een gepaste behandeling te worden gekozen, om het vochtprobleem uit de wereld te helpen
  • Is dit gebeurd, dan kunt u met een mes, spatel of borstel de zoutaanslag van de muren halen
  • De muur moet zeker een periode uitdrogen, voordat u hier overheen schildert. Anders kunt u last krijgen van bouwvocht

Is het verstandig om zelf te werk te gaan?

Zoals u hierboven kunt zien, komt er nogal wat kijken bij het voorkomen en bestrijden van zoutaanslag op uw muren. Het betreft niet alleen het verwijderen van de aanslag, maar ook het behandelen van het vochtprobleem dat ten grondslag ligt aan de muurzouten. U kunt gemakkelijk een stap verkeerd uitvoeren, waardoor het vochtprobleem blijft terugkomen. Daarom raden wij altijd aan een expert in de arm te nemen, voor het vakkundig bestrijden van uw vochtproblemen.

Water-Dicht rekent af met hygroscopische zouten

Bij Water-Dicht kunt u rekenen op een deskundige en persoonlijke aanpak op maat, waarbij wij altijd rekening houden met de specifieke kenmerken van uw situatie. Wij kunnen professioneel zoutaanslag verwijderen, maar wij zorgen er tevens voor dat dit niet meer terug zal keren in uw woning. Indien het meerdere vochtproblemen betreft die de aanwezigheid van muurzouten veroorzaken, dan zorgen wij ervoor dat alles naar behoren wordt bestreden en opgelost. Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende vochtdiagnose, die precies in kaart brengt wat er bij u aan de hand is.

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing